Комунальний заклад

"Закарпатська обласна універсальна наукова бібліотека
ім. Ф. Потушняка"

Закарпатської обласної ради
UA EN 

   >     > 

Нові надходження

ВІДДІЛ ХУДОЖНЬОЇ ЛІТЕРАТУРИ

2020-07-10
821.111(73)
Є 14
Євгенідіс, Джеффрі. Середня стать : [роман-епопея] / Д. Євгенідіс ; пер. з англ. А. Вовченко. – Л. : Вид-во Старого Лева, 2018. – 704 с.
 
«Середня стать» — проникливий та багатогранний роман-епопея американського письменника грецького походження Джеффрі Євгенідіса. У книжці розповідається про Калліопу Стефанідіс і три покоління греко-американської сім’ї Стефанідісів, кожне з яких має свої секрети. Калліопа — не така, як інші дівчата. Та щоб зрозуміти, у чому ця відмінність та як її прийняти, вона повинна відшукати не один скелет у шафі своєї родини та розкрити жахливу таємницю.
Цей роман — немов окремий відвертий, емоційний та інтимний світ, у якому Калліопа, що перетворюється на Калла, пізнає своє особливе тіло, здобуває сексуальний досвід, вчиться приймати й розуміти себе. Ця книжка розповідає нам історію про те, що забувають люди, але пам’ятають гени.За книжку «Середня стать» Джеффрі Євгенідіс отримав Пулітцерівську премію.
821.111(73)
С 15
Сакс, Олівер. Пробудження / О. Сакс ; пер. з англ. Т. Кирлиця. – К. : Наш формат, 2017. – 448 с.
 
Книга «Пробудження» американського невролога і нейропсихолога Олівера Сакса – це реальна історія групи пацієнтів, які захворіли на сонну хворобу під час епідемії відразу після Першої світової війни. Автор наводить історії хвороби 20 пацієнтів. Застиглі в стані, схожому на транс, ці чоловіки й жінки провели в такому стані кілька десятків років, аж до 1969 року. Молодий лікар Сакс вирішив застосувати нові ліки. Результати були і чудовими, і катастрофічними. Упродовж декількох тижнів, іноді за одну ніч, пацієнти Сакса були «пробуджені» від десятиліть нерухомості. Вони прокинулися у світі, який повністю змінився за минулі роки. Деякі з них були в змозі пристосуватися, інші не могли впоратися зі змінами у світі й самі по собі пішли назад у заморожений стан. Сам лікар був вражений тим, як вони змогли вижити в таких муках. Він розмірковує над питанням, які резерви нашого організму підтримували їх сили всі ці роки. Разом із читачем автор простежує всі стадії хвороби, «пробудження» й знову рецидиву. Ця книга – трагічна історія спроби зцілення та примирення з хворобою, про страждання й самотності людей, які вважалися невиліковними і тому забутими на довгі роки. Вона приверне увагу людей, зацікавлених у лікуванні хвороби Паркінсона, медиків і широкої публіки, яка захоплюється медициною, психологією і можливостями людського мозку. 
 
821.111(73)
Д 42
Джонсон, Адам. Син Начальника сиріт : роман / А. Джонсон ; пер. з англ. Г. Яновська. – Х. : Клуб Сімейного Дозвілля, 2016. – 590 с.
 
З дитинства натренований бачити в темряві тунелів, Чон До — син начальника табору для сиріт, здатен і в житті, що його оточує, роздивитися більше за інших. Темрява для нього — це несвобода, це країна, де голод має смак квітів, де швидка смерть стає проявом найбільшої любові до рідних — заради порятунку їх від жаху таборів, — де держава замість прав для всіх дарує певні привілеї обраним, називаючи себе найпрогресивнішою демократією у світі. Але й у суцільному мороці є місце коханню і самопожертві, дружбі і честі. Темніше за все — перед світанком...
821.111(73)
Б 41
Бейті, Пол. Запроданець : [роман] / П. Бейті ; пер. з англ. Н. Ференс. – К. : КМ-БУКС, 2017. – 320 с.
 
Лауреат Букерівської премії Пол Бейті, чорношкірий мешканець Лос-Анджелеса, все життя ріс з усвідомленням власної чорноти, про яку важко забути в Америці навіть у часи чорношкірого президента. У своєму новому гостросатиричному романі, який за два роки з дня виходу зібрав цілу низку престижних нагород, автор кидає виклик священним принципам Конституції США: його чорношкірий герой вирішує відновити у рідному Діккенсі давно забуту сегрегацію. Якщо бодай це допоможе привернути увагу до Діккенса й повернути на карту містечко, давно поглинуте Лос-Анджелесом, герой роману зробить найскандальніший крок, який тільки можна уявити: відродить у рідному місті рабство.
 
84(4УКР)6
П 40
Плющ, Леонід Іванович. У карнавалі історії : свідчення / Л. І. Плющ ; пер. з рос. Д. Матіяш. – К. : Факт, 2002. – 632 с.
 
Мемуар-автобіографія одного з найвідоміших дисидентів СРСР, українського математика Леоніда Плюща (1939–2015), вперше виданий на Заході 1979 р. п’ятьма мовами одночасно (російською, французькою, англійською, італійською й українською), належить до «золотого фонду» літератури антитоталітарного спротиву. Аналізуючи свій життєвий шлях від повоєнного дитинства до Дніпропетровської психтюрми, куди його вкинуто було з початком репресій 1972 р., Л. Плющ створює безцінний панорамний портрет цілого покоління “шістдесятників”, якому історія дала шанс звільнити свою свідомість від гіпнотичної влади авторитаризму. Текст подається в авторській редакції 2002 року, з додатками й передмовою Оксани Забужко.
Книга вийшла за підтримки Українського культурного фонду.

 


Новини

2024-03-19

21 березня виповнюється 95 років з дня народження відомого українського письменника, Героя України, лауреата лтературних премій, багаторічного голови Національної Спілки письменників України та головного редактора журналу "Дніпро", депутата Верховної Ради УРСР 11-го скликання Юрія Мушкетика. З цієї нагоди пропонуємо вашій увазі віртуальну виставку "Життя – це ярмарок, і світ – це також ярмарок, і вічний торг із Долею".

2024-03-18

Шановні користувачі, для нові надходження до Відділу краєзнавства.

2024-03-14

Шановні користувачі, для вас нові надходження до Відділу зберігання бібліотечних фондів.

 
footer-logo

"Фокстрот", ліхтар, колись була аптека...
Аж раптом - дві сосни. Бібліотека.

Відділ документів іноземними мовами:

Пн.-Пт.-з 09-19 год Нд.- з 10 до 17 год.
Вихідний день субота. Останній вівторок кожного місяця - санітарний день