Комунальний заклад

"Закарпатська обласна універсальна наукова бібліотека
ім. Ф. Потушняка"

Закарпатської обласної ради
UA EN 

   >     > 

Нові надходження

ВІДДІЛ ОБСЛУГОВУВАННЯ КОРИСТУВАЧІВ

2020-07-27
821.161.2.09
Л 96
 
Лютий, Т. Корабель шаленців : нариси з культури несамовитості, глупоти і безрозсудства / Т. В. Лютий. - Львів : Вид-во Старого Лева, 2017. - 224 с.
 
У суспільстві упродовж усієї історії людства завжди були такі особистості, які своїм психоемоційним станом суттєво відрізнялися від загалу. Їх часом називали божевільними чи психічно хворими безумцями — але де межа між безумством та геніальністю? Іноді таких людей іменували юродивими, але чи не могли вони глибше за інших пізнати світ і наблизитися до святості? Мандрівка «Кораб¬лем шаленців» є унікальною нагодою простежити історію розвитку і трактування понять шаленства, ейфорії, манії, екстазу, юродства, мудрості і глупоти у літературі, живописі, психології, у суспільній та релігійній думці від античних часів до сьогодення — крізь різні культури та епохи.

 

94(477.85)"19"
В 26
Вебер, Ю. Російська окупація Чернівців / Ю. Вебер ; упоряд., пер. з нім. С. Осачук. - Чернівці : Книги - ХХІ, 2016. - 136 с. : іл.
 
Масштаб Першої світової війни потряс весь світ та зруйнував старі європейські уклади життя. На тлі великих і малих баталій, військових операцій, окрім їхніх безпосередніх учасників ¬- військових, тягар війни падав на цивільне населення, яке ставало заручником військових подій. Австрійські Чернівці тричі опинялись під російською окупацією, російська військова та цивільна адміністрація завзято прагнули долучити місто до "російського світу". Літопис тих подій, які розгортались у краєвій столиці Буковини, занотував та описав із відчуттям великого співпереживання та відповідальності редактор тодішньої чернівецької газети "Czernowitzer Tagblatt" Юліус Вебер.

 

398(477)
Ш 67
Шкода, М. Н. Люба моя Україна : свята, традиції, звичаї, обряди, прикмети та повір’я українського народу / М. Н. Шкода. - Донецьк : БАО, 2012. - 544 с. : іл. 
 
Світ українських традицій нескінченно багатий. Століттями складалася гармонійна система обрядів та вірувань, які на сучасному історичному етапі знову набувають популярності. Книжка розповідає про народні традиції, обряди і свята. Матеріали з української міфології та історії культури не залишать байдужим жодного читача. У книжці зібрано безліч цікавих фактів, а захоплива манера розповіді роблять видання справжнім подарунком для всіх шанувальників української культури.

 

83.3(4УКР)6
Т 56
Томенко, М. В. Теорія українського кохання / М. В. Томенко. - 3-тє вид. - К. : Генеза, 2010. - 128 с. : іл.
 
Це дослідження варто розглядати як роздуми довкола важливої і невичерпної теми такого феномену, як українське кохання. Впевнений — українське кохання може служити національною легендою чи міфом, яких так не вистачає нинішньому суспільству. Можливо, це одна з причин того, чому з’явилася моя книжка. Що б там не було, але кохання — то почуття, якого завжди бракує, це стан душі, якого завжди прагнеш, мрія, якою живеш вічно.
 

 

811.161.2
З-14
Загоруйко, О. Я. Великий універсальний словник української мови : 20 в одному : зручно, комплексно, професіонально, функціонально / О. Я. Загоруйко. - Х. : Торсінг плюс, 2010. - 768 с. 
 
Вперше в історії складання словників української мови і лексикографії видання містить 20 словників (що найширше вживаються в практиці, специфічні (термінологічні) і рідкі (діалектізмів); різні по структурі і функціональному призначенню), що забезпечує комплексний підхід до слова як одиниці мови і мовлення. За допомогою даного словника можна навчитися правильно писати, виголошувати і утворювати слова, дізнатися про їх історію і значення, опанувати різні шари лексики, поліпшити власну мовну культуру.
 

 

821.09
С 48
Словник літературознавчих термінів / упоряд. А. В. Олійник. - Брустури : Дискурсус, 2016. - 78 с.
 
Це довідкове видання за редакцією Олійник Аліни Валентинівни розкриває зміст основних літературознавчих понять, філософсько-естетичних категорій, які характеризують специфіку художньої літератури, містить інформацію про стильові течії у світовій літературі. 

 

34(477)
В 27
Велика юридична енциклопедія / уклад. М. Р. Гнатюк. - Донецьк : Глория Трейд, 2011. - 416 с.
 
У наш дуже непростий час люди повинні знати основні положення чинного законодавства та вміти користуватися ними на практиці, аби відстоювати свої законні права та інтереси. Юридична неграмотність призводить до того, що особа легко стає жертвою порушення прав і свобод. Велика юридична енциклопедія стане помічником тим громадянам, які бажають познайомитися з основними положеннями чинного українського законодавства, що стосуються їх основних прав і свобод. У даному виданні містяться нормативні положення багатьох галузей права України: цивільного, кримінального, адміністративного, трудового та інших, знання яких буде корисним для читачів. Укладач має надію, що дана книга допоможе людям не лише знати свої права, а й і відстоювати їх.

 

Журнал «Українська культура» 
 
Це інтермедіальне видання про українську культуру від її джерел, етапів становлення, традицій, видів і стилів до сучасних жанрово-стильових тенденцій. Мета – презентація української культури в гармонійному поєднанні класики, модерну й авангарду. Одним із завдань діяльності є подолання соціокультурного і громадянського синдрому «homo sovieticus», за Олександром Зинов’євим. Матеріали, опубліковані на шпальтах часопису, спрямовані насамперед на заповнення лакун української культури та історії, на розвінчування радянських міфів, на руйнування рабської психології «постсовка», на формування свідомого українця, творчої особистості. 

 

Журнал «Українська культура» 
 
Тематичний номер на тему «Феномен фантастики…потім сталося диво».

 


Новини

2024-03-19

21 березня виповнюється 95 років з дня народження відомого українського письменника, Героя України, лауреата лтературних премій, багаторічного голови Національної Спілки письменників України та головного редактора журналу "Дніпро", депутата Верховної Ради УРСР 11-го скликання Юрія Мушкетика. З цієї нагоди пропонуємо вашій увазі віртуальну виставку "Життя – це ярмарок, і світ – це також ярмарок, і вічний торг із Долею".

2024-03-18

Шановні користувачі, для нові надходження до Відділу краєзнавства.

2024-03-14

Шановні користувачі, для вас нові надходження до Відділу зберігання бібліотечних фондів.

 
footer-logo

"Фокстрот", ліхтар, колись була аптека...
Аж раптом - дві сосни. Бібліотека.

Відділ документів іноземними мовами:

Пн.-Пт.-з 09-19 год Нд.- з 10 до 17 год.
Вихідний день субота. Останній вівторок кожного місяця - санітарний день