Комунальний заклад

"Закарпатська обласна універсальна наукова бібліотека
ім. Ф. Потушняка"

Закарпатської обласної ради
UA EN 

   >     > 

Нові надходження

ВІДДІЛ ОБСЛУГОВУВАННЯ КОРИСТУВАЧІВ

2020-02-27
712
Д 79
Дубовий, О. В. Екологічний дизайн : навч. посіб. / О. В. Дубовий, Т. П. Блажкевич, В. І. Дубовий ; М-во освіти і науки України, Житомир. нац. агроеколог. ун-т. - Херсон : ОЛДІ-ПЛЮС, 2019. - 362 с. 
 
У посібнику рослина розглядається як ідеальний об’єкт природи і поліпшувач соціально-культурного простору людини. Розглянуто умови виникнення, концептуальні та науково-методологічні основи екологічного дизайну. Наведені характеристики природних та антропогенних засобів формування об’єктів екологічного дизайну, історичні аспекти розвитку його в Україні і за кордоном, теорія побудови композицій, фітоергономіка як наука про вплив рослин на здоров’я людини, особливості створення водних об’єктів (акваріумів, мікробасейнів, фонтанів, каскадів) для конкретних умов. Систематизовано та викладено основні концептуальні положення екологічного дизайну, його методичне забезпечення, особливості догляду за інженерно-технічними об’єктами екологічного дизайну, догляд за рослинами, їх захист від хвороб та шкідників. Розглядаються основні підходи в організації та плануванні екологічного дизайну.

 

 
347.7
Р 69
Романадзе, Л. Д. Інтелектуальна власність : підруч. для студ. екон. спец. / Л. Д. Романадзе, П. М. Цибульов, О. О. Кулініч ; М-во освіти і науки України, Одес. нац. екон. ун-т. - Стер. вид. - Херсон : ОЛДІ-ПЛЮС, 2019. - 424 с. 
 
У підручнику містяться матеріали, що відповідають вимогам навчальної дисципліни «Інтелектуальна власність». Надається рекомендований перелік нормативно-правових актів та узагальнень судової практики з питань інтелектуальної власності, перелік навчальної та навчально-методичної літератури, рекомендованої для ознайомлення під час вивчення курсу.

 

159.9
З-34
Зарицька, В. В. Психологія конфлікту : навч. посіб. / В. В. Зарицька ; М-во освіти і науки України, Класич. приват. ун-т. - Одеса : Гельветика, 2019. - 380 с.
 
У посібнику викладені теоретичні основи психології конфлікту, розкрито сутність, функції, класифікацію, структуру, характеристики складових, динаміку конфлікту, моделі поведінки особистості в конфлікті, особливості ведення переговорів у конфліктних ситуаціях, в екстремальних умовах, вплив емоційного інтелекту особистості на процес протікання і розв’язання конфліктів конструктивними засобами. З метою полегшення вивчення даної дисципліни у посібнику дається перелік контрольних запитань, проблемних запитань, можливих тем рефератів, завдання, вправи, список рекомендованої літератури до кожної теми.

 

343.9(477)
С 74
Справа Василя Стуса : зб. док. з архіву колишнього КДБ УРСР / уклад. В. Кіпіані. – Х. : Vivat, 2019. - 688 с. 
 
Поет і Громадянин Василь Стус (1938–1985) не зміг побувати на презентації жодної зі своїх книжок. Бо в Україні його не друкували — збірки віршів ходили по руках у самвидавному вигляді, а публікували їх лише за кордоном. Участь у русі незгідних з русифікаторською й антиукраїнською політикою, активна правозахисна позиція двічі приводили Стуса на лаву підсудних — за статтею «Антирадянська агітація і пропаганда». У цій книжці зібрано документи з шеститомної кримінальної справи, яка зберігається на полицях колишнього архіву КДБ УРСР у Києві (нині — Галузевий державний архів СБУ). Як і за що було заарештовано поета? Хто під час процесу намагався врятувати Василя Стуса, а хто зробив усе, щоб він назавжди зник за ґратами політичної зони на Уралі? До матеріалів 1980 року ми додали кілька публікацій, з яких читачі дізнаються про маловідомі факти життя, ув'язнення та загибелі одного з найбільш визначних не тільки українських, а і європейських поетів ХХ століття. У книжці вміщено архівні документи зі справи Василя Стуса (протоколи обшуків, допитів, листи, статті і т. д.), фотографії, статті Вахтанга Кіпіані, а також відомих дисидентів — Василя Овсієнка, Леоніда Бородіна. Додано останні прижиттєві нотатки Стуса — «З таборового зошита», таємно передані з табору на волю.

 

351.74(477)
Д 46
Діордіца, І. В. Кібербезпекова політика України: стан та пріоритетні напрями забезпечення : монографія / І. В. Діордіца ; Запоріз. нац. ун-т. - Херсон : Гельветика, 2017. - 548 с. 
 
Монографію присвячено теоретико-правовим засадам формування та розвитку кібербезпекової політики в Україні. У роботі визначено такі поняття: «кібербезпекова політика», «кібернетична функція держави», «правовий режим кібербезпекової політики, «коннотація кіберпростору», «homo cyberus», «аксіологія кіберпростору», «кіберосвіта». Проаналізовано стан вітчизняних нормативно-правових актів, що регулюють інформаційні відносини у сфері кібербезпеки. Визначено основні ознаки кібербезпекової функції та політики. Охарактеризовано складові правовідносин, що виникають та складаються у сфері кібербезпеки. Визначено правову природу загроз у сфері кібербезпеки, напрями розбудови національної системи кібербезпеки. Окреслено особливості правового режиму кібербезпекової політики в окремих країнах, а також підготовки фахівців у сфері кібербезпеки.

 

340
Д 54
Дністрянський, С. С. Загальна наука права і політики . Т. 1 / С. Дністрянський. – Л. : Укр. катол. ун-т, 2019. - 428 с. 
 
Головною ідеєю книги є провідна роль права в суспільному житті та організації державного устрою. У книзі розглянуто питання основ та розвитку права як системи регулювання суспільних зв’язків, зокрема крізь призму еволюції різних форм суспільної організації: природних (родина, рід, плем’я, держава, народ) та організаційних (церква, суспільні каси, політичні партії, об’єднання й асоціації та ін.). Досліджується поняття права та його соціальні основи, які обумовлюють значення та роль права у суспільстві, а саме: звичай, авторитет суспільного зв’язку (об’єднання) та воля членів зв’язку (об’єднання). Вивчаються основні форми права, такі як: звичаї, законодавство, наукова доктрина та судова практика. Дано аналіз історії права та держави від античних часів до першої третини ХХ століття.

 

316.6
П 58
Попович, І. С. Психологія соціальних очікувань особистості: методологія, теорія і практика : навч.-метод. посіб. / І. С. Попович ; М-во освіти і науки України, Херсон. держ. ун-т [та ін.]. - Херсон : ОЛДІ-ПЛЮС, 2019. - 158 с. 
 
Навчально-методичний посібник присвячений вивченню соціальних очікувань особистості. У посібнику подано теоретико-методологічні основи, теоретико-емпіричне обґрунтування та прикладні аспекти актуального соціально-психологічного феномену. Створено комплекс методичних вказівок і рекомендацій з вивчення психологічних змістових параметрів соціальних очікувань особистості: рівнів сформованості, функцій, механізмів, типологічних класифікаційних ознак; скрупульозному аналізуванні окреслених параметрів соціальних очікувань особистості. Мета, композиція і зміст навчально-методичного видання допоможуть розкрити особливості соціальної поведінки, міжособистісної взаємодії людини з оточенням, інтегрують в собі знання інших навчальних дисциплін.

 

577.2
М 75
Молекулярна генетика та технології дослідження генома : навч. посіб. / М. І. Гиль, О. Ю. Сметана [та ін.] ; за ред. М. І. Гиль. - Стер. вид. - Херсон : ОЛДІ-ПЛЮС, 2019. - 320 с. 
 
У навчальному посібнику подано теоретичні основи молекулярно-генетичних процесів, які мають розвиток і використання в народному господарстві країни та поширені у світі, а також є актуальними для біотехнологічної галузі, агропромислового виробництва. Автори приділили увагу поясненню суті основних генетичних процесів молекулярного рівня організації матерії, зокрема будови спадкового апарату й структурної організації геномів біоти, механізмів передачі спадкової інформації та її реалізації у вигляді пептидних сполук, регуляції активності генів, захисту і відновлення спадкового апарату, технологій рекомбінантної ДНК...

 

94(477)"16"
Г 70
Горобець, В. М. Гетьман Брюховецький : життя у славі, владі та ганьбі / В. М. Горобець ; редкол.: О. Рафальський, Ю. Шаповал [та ін.] ; Нац. акад. наук України, Ін-т політ. і етнонац. дослідж. ім. І. Ф. Кураса, Центр іст. політології. - К. : Парламентське видавницво, 2019. - 440 с.
 
Книга розповідає про одного з найбільш суперечливих персонажів козацької історії - Гетьмана Лівобережжя України в 1663-1668 роках Івана Брюховецького. Життя яскравого представника доби так званої Руїни, його політичну, військову і дипломатичну діяльність репрезентовано на широкому історичному тлі, у контексті хитросплетеної взаємодії різноманітних чинників і впливів - внутрішніх, зовнішніх, об’єктивних, суб’єктивних, закономірних і алогічних. Звертаючи увагу на незаперечні здобутки, так і очевидні втрати й помилки реґіментаря, наголос робиться не на їхньому засудженні чи виправданні, а намаганні зрозуміти причини такого становища та його впливу на перспективи Козацької держави.

 

94(477)
М 69
Михайлова, О. Ю. Павло Скоропадський: "Крім негідників, усі підуть за мною" / О. Ю. Михайлова ; Нац. акад. наук України, Ін-т політ. і етнонац. дослідж. ім. І. Ф. Кураса. - К. : Парламентське видавницво, 2018. - 368 с.
 
Книга присвячена політичному, військовому і державному діячеві, Гетьману Української Держави Павлу Скоропадському (1873–1945). Становлення політичного світогляду цього державника доби Української революції та його перетворення на лідера українського консервативного руху показано в світлі сучасної політичної теорії, на матеріалі історичних досліджень та автентичних відгуків сучасників.
 

 

 


Новини

2024-03-19

21 березня виповнюється 95 років з дня народження відомого українського письменника, Героя України, лауреата лтературних премій, багаторічного голови Національної Спілки письменників України та головного редактора журналу "Дніпро", депутата Верховної Ради УРСР 11-го скликання Юрія Мушкетика. З цієї нагоди пропонуємо вашій увазі віртуальну виставку "Життя – це ярмарок, і світ – це також ярмарок, і вічний торг із Долею".

2024-03-18

Шановні користувачі, для нові надходження до Відділу краєзнавства.

2024-03-14

Шановні користувачі, для вас нові надходження до Відділу зберігання бібліотечних фондів.

 
footer-logo

"Фокстрот", ліхтар, колись була аптека...
Аж раптом - дві сосни. Бібліотека.

Відділ документів іноземними мовами:

Пн.-Пт.-з 09-19 год Нд.- з 10 до 17 год.
Вихідний день субота. Останній вівторок кожного місяця - санітарний день