Комунальний заклад

"Закарпатська обласна універсальна наукова бібліотека
ім. Ф. Потушняка"

Закарпатської обласної ради
UA EN 

   >     > 

Нові надходження

ВІДДІЛ ОБСЛУГОВУВАННЯ КОРИСТУВАЧІВ

2020-03-19
792(477)
К 93
Курбас: нові світи = Kurbas: new worlds : [вид. з нагоди виставки "Курбас: Нові світи" (17 жовт. - 2 груд. 2018 р., Мистецький арсенал, Київ) : [присвяч. експеримент. творчості Л. Курбаса та Мистец. об-ня ”Березіль” у Києві (1922–1926 рр.) та виставам у Харків. держ. театрі ”Березіль” (1926–1933 рр.)] / упоряд.: А. Гайшенець, А. Погрібна, В. Ткач ; пер.: Н. Шевченко, О. Дженнінгс [та ін.]. - К. : ДП "НКММК "Мистецький Арсенал", 2019. - 264 с. 
 
Видання містить матеріали, зібрані під час роботи над виставкою «Курбас: Нові світи», яка відбулася у Мистецькому арсеналі 17 жовтня – 2 грудня 2018 року, та відображає кураторський погляд на творчість Леся Курбаса – українського театрального режисера-авангардиста початку ХХ століття. Більша частина експозиційного матеріалу надана Музеєм театрального музичного та кіномистецтва України.
 

 

73/76.071(477)
П 38
Параска Плитка-Горицвіт. Подолання гравітації  = Paraska Plytka-Horytsvit. Overcoming Gravity, October 17, 2019-January 19, 2020 = This books is published on the occasion of the exhibition "Paraska Plytka-Horytsvit. Overcoming Gravity", October 17, 2019-January 19, 2020 : виставка, [Мистецький арсенал, Київ, 17 жовт. 2019-19 січ. 2020] / К. Бучацька [та ін.] ; упоряд. А. Погрібна ; пер. на англ.: Ю. Дідоха, Д. Янковський ; Мистецький арсенал, Укр. культур. фонд [та ін.]. - К. : НКММК "Мистецький Арсенал", 2019. - 224 с. 
 
Видання присвячене постаті Параски Плитки-Горицвіт – гуцульської художниці, фольклористки, етнографки, філософині та фотографки. У книжці досліджується життєвий шлях Параски Плитки-Горицвіт і її творчий спадок: книжки, витинанки, ікони, графічні твори, фотографії. Видання містить каталог, що є результатом музеєфікації експонатів, наданих для виставки громадою села Криворівня.
 

 

316.3
В 53
Висіцька, Т. Ф. Щасливе суспільство : ідеї й реальність / Т. Ф. Висіцька. - Ужгород : Видавництво Олександри Гаркуші , 2019. - 692 с. 
 
Книжка є своєрідною хрестоматією з історії становлення, розвитку і краху суспільного ладу, що проповідує і втілює принципи соціальної справедливості, свободи і рівності для побудови у майбутньому досконалого суспільства – соціалізму. Автор узагальнює пройдений історичний шлях частини людства у пошуках щасливого (ідеального) суспільного ладу, розмірковує над помилками та досягненнями на цьому шляху, над перспективами щодо майбутнього. 

 

159.923
О-76
Остапенко, І. В. Стратегії та технології активізації самоідентифікування молоді : метод. посіб. / І. В. Остапенко ; Нац. акад. пед. наук України, Ін-т соц. та політ. психології. - Кропивницький : Імекс-ЛТД, 2019. - 92 с. 
 
У посібнику розкрито особливості активізації самоідентифікування молоді. Проаналізовано актуальні  проблеми  становлення та формування національної та громадянської ідентичності молоді. Визначено основні підходи до вивчення особливостей національної та громадянської ідентичності молоді. Розкрито специфіку використання сучасних методів та методик дослідження особливостей національної та громадянської ідентичності молоді, виокремлено переваги та обмеження їх застосування. Визначено провідну роль комунікації в процесі самоідентифікації молоді. Висвітлено особливості комунікації як базового процесу національної та громадянської самоідентифікації молоді. Здійснено аналіз існуючих класифікацій комунікативні бар’єрів національної та громадянської самоідентифікації молоді. Наведено результати емпіричних досліджень особливостей прояву комунікативних бар’єрів національної та громадянської самоідентифікації молоді в різних підсистемах соціальної взаємодії. Визначено напрями трансформації комунікативних бар’єрів національної та громадянської самоідентифікації молоді. Запропоновано стратегії  активізації та технології розвитку національної та громадянської самоідентифікації молоді в різних підсистемах соціальної взаємодії. Обгрунтовано перпективність застосування методів  активного соціального навчання для активізації самоідентифікування молоді.

 

159.922.7
М 82
Москаленко, Г. Т. Батьки, які виховують дочок. Що потрібно знати : практ. психологія / Г. Т. Москаленко. - К. : Центр учбової літ., 2019. - 208 с. 
 
Чого хочуть для своїх дочок всі батьки? Чи важко знайти з дівчатками спільну мову? Як стати для дочки опорою і при цьому навчити її бути самостійною? Ви – стурбований батько, спантеличений дідусь або опікун, чиїм турботам доручили чужих дочок? Значить, ця книга для вас. Методика психолога: реальні рішення, засновані на практичному досвіді, ефективна стратегія замість гасел і банальностей, а також постійне відчуття гумору, яке виручає навіть у безвихідних ситуаціях.

 

159.922.7
М 17
Максименко, Д. С. Як правильно вчити дитину розмовляти : стимулювання розвитку мовлення дітей, попередження та корегування мовленнєвих порушень, постановка мовлення у немовленнєвих дітей : практ. психологія / Д. С. Максименко. - К. : Центр учбової літ., 2019. - 200 с. 
 
Ця книга адресована як спеціалістам-логопедам, так і неспеціалістам (батькам та вихователям). В книзі наведено розвиток мовлення дітей починаючи від народження. Розкриваються різні відхилення від норм в мовленні дітей та шляхи їх подолання. Даються конкретні рекомендації з приводу того, як правильно направляти розвиток мовлення дітей для попередження мовленнєвих порушень та виправлення затримки мовленнєвого розвитку. Описується робота з дітьми при «свіжому» заїканні. Розглядається проблема аутизму. Наводиться методика корегування алалії.

 

316.6
Е 79
Ерхардт, У. Хороші дівчатка відправляються на небеса, а погані - куди захочуть / У. Ерхардт. - К. : Центр учбової літ., 2019. - 208 с. 
 
Жінкам з раннього дитинства вселяють, що вони повинні бути «хорошими». Їх головне призначення в житті – бути хорошою матір’ю і дружиною. З усім іншим впораються чоловіки. І жінки, самі того не усвідомлюючи, стають залежними. Вони відмовляються від своїх істинних бажань і прагнень на догоду інтересам своїх близьких. Головне - бути поступливішою і бажаною. Ця мета затуляє собою величезну кількість можливостей. Жінка обмежує себе у самовизначенні, незалежності, кар’єрі і у владі. Замість того щоб шукати себе, вона намагається сподобатися оточуючим. Автор цієї книги, розповівши безліч життєвих історій, доводить: лагідні й покірні жінки, відмовившись заради сім’ї і дітей від освіти, кар’єри і взагалі будь-якого розвитку, втрачають свою індивідуальність і стають нецікавими своїм партнерам. Пора вже прокинутися і сказати собі «Я у себе одна. Чого я хочу насправді? Що відчуваю? Куди йду?», Стати незалежною особистістю, почати реалізовувати свій творчий потенціал і рухатися до нових звершень. 

 

159.922.7
М 17
Максименко, Д. С. Як справлятися з гнівом дитини : практ. психологія / Д. С. Максименко. - К. : Центр учбової літ., 2019. - 176 с.
 
 
Джерелом більшості проблем, які виникають у нашому суспільстві, є незрілі способи вираження гніву. Чому це так? Тому що навичкам правильного поводження з гнівом треба вчити. Вони не приходять самі собою. В родині необхідно вчити зрілому ставленню до гніву. Якщо ми, батьки, не будемо знати, що таке гнів і які прийнятні способи його вираження, то не зможемо навчити своїх дітей правильному поводженню в критичних ситуаціях. У цій книзі ми розглянемо деякі суттєві характеристики гніву, а також способи його вираження. Ми також поговоримо про різні етапи життя наших дітей і про форми вираження гніву на кожному етапі.

 

373.2
В 21
Ватаманюк, Г. П. Робота з дитячою книгою в закладі дошкільної освіти: теорія і практика : навч. посіб. / Г. П. Ватаманюк ; М-во освіти і науки України, Кам’янець-Поділ. нац. ун-т ім. І. Огієнка. - К. : КНТ, 2019. - 480 с. 
 
У посібнику висвітлено теоретичні та організаційно-методичні аспекти роботи з дитячою книгою в закладі дошкільної освіти. Розкрито роль дитячої книги у формуванні особистості дошкільника, описано типологію дитячих книг та їх елементи; виявлено й обґрунтовано психолого-педагогічні умови та методико-технологічний інструментарій роботи з дитячою книгою, описано методику роботи з літературними жанрами на різних етапах дошкільного дитинства. Подано схему аналізу дитячої книги, контрольні і практичні завдання, дидактичні та довідкові матеріали, конспекти окремих форм роботи з дітьми, батьками, вихователями в закладі дошкільної освіти.

 

159.922.7
В 48
Віннікот, Д. В. Дитина, сім’я і зовнішній світ  / Д. В Віннікот. - К. : Центр учбової літ., 2019. - 228 с.
 
Ця книга присвячена розвитку дитини. Простою і неформальною мовою автор розповідає про годування, плачі, ігри, незалежності і сором'язливості, а також про такі серйозні проблеми як злодійство і брехня. Значна частина книги присвячена походженням агресії, а також страху залежності і тому, до яких тяжких наслідків вони призводять в дорослому житті.

 

159.98
С 69
Соціально-психологічні технології відновлення особистості після травматичних подій : практ. посіб. / Т. М. Титаренко, Ю. Д. Гундертайло [та ін.] ; за наук. ред. Т. М. Титаренко ; Нац. акад. пед. наук України, Ін-т соц. та політ. психології. - Кропивницький : Імекс-ЛТД, 2019. - 220 с. 
 
У посібнику висвітлюються результати дослідження соціально-психологічної реабілітації особистості, що переживає наслідки травматичних подій. Розроблено технологічний підхід до відновлення особистості, розглянуто ресурси, індикатори і критерії психологічного здоров’я особистості та етапи, технології і техніки реабілітації. Запропоновано способи організації комплексної психологічної підтримки особистості в надзвичайній ситуації. Визначено можливості реінтеграції проблемної особистості в суспільств, засоби відновлення зв’язків із сімейним оточенням, способи вирішення актуальних життєвих завдань. Висвітлено структуру ресурсів особистісної життєздатності та обґрунтовано доцільність застосування технологій їх відновлення. Визначено потенціал мобільних застосунків як інструменту регуляції психологічного стану користувачів та запропоновано алгоритми їх використання для психологічної допомоги та самодопомоги. Описано різновиди психологічних втрат у військовослужбовців та визначено можливості використання ресурсу самоефективності, аби полегшити переживання цих втрат. Представлено технології подолання відчуження в учасників бойових дій. Обґрунтовано умови підвищення продуктивності соціально-психологічної адаптації внутрішньо переміщених осіб та розроблено арт-технології роботи з ними.

 

323.2
Ч-43
Ченовет, Е. Чому ненасильницький спротив ефективний : стратег. логіка громад. конфлікту / Е. Ченовет, М. Дж. Стефан ; пер. з англ. С. Гірік. - К. : Кліо, 2014. - 304 с.
 
Книжку присвячено аналізу дієвості ненасильницьких рухів у боротьбі проти диктаторських режимів та окупаційної влади. На основі вивчення 323 мирних і збройних рухів опору в різних країнах світу, які прагнули зміни режиму, вигнання окупантів або сецесії в період між 1900 та 2006 роками, Ерика Ченовет і Марія Дж. Стефан доводять, що ненасильницький спротив продемонстрував себе значно ефективнішим, аніж збройна боротьба. Історичний досвід, переконують авторки, засвідчує, що громадянський опір може змінювати не лише внутрішній політичний порядок, але й міжнародну систему.

 

37.017
Т 47
Тищук, В. В. Виховання театром: основи театральної педагогіки : навч.-метод. посіб. / В. В. Тищук ; Комун. вищ. навч. закл. ”Ужгород. коледж культури і мистецтв” Закарпат. облради. - Ужгород : Патент, 2018. - 120 с.
 
У виданні подається практичний матеріал для проведення тренінгів творчої психофізичної техніки, метою якою є розвиток фізичних та емоційно-вольових процесів, інтуїції, навиків спілкування та розвитку особистості. 

 


Новини

2024-03-19

21 березня виповнюється 95 років з дня народження відомого українського письменника, Героя України, лауреата лтературних премій, багаторічного голови Національної Спілки письменників України та головного редактора журналу "Дніпро", депутата Верховної Ради УРСР 11-го скликання Юрія Мушкетика. З цієї нагоди пропонуємо вашій увазі віртуальну виставку "Життя – це ярмарок, і світ – це також ярмарок, і вічний торг із Долею".

2024-03-18

Шановні користувачі, для нові надходження до Відділу краєзнавства.

2024-03-14

Шановні користувачі, для вас нові надходження до Відділу зберігання бібліотечних фондів.

 
footer-logo

"Фокстрот", ліхтар, колись була аптека...
Аж раптом - дві сосни. Бібліотека.

Відділ документів іноземними мовами:

Пн.-Пт.-з 09-19 год Нд.- з 10 до 17 год.
Вихідний день субота. Останній вівторок кожного місяця - санітарний день