Комунальний заклад

"Закарпатська обласна універсальна наукова бібліотека
ім. Ф. Потушняка"

Закарпатської обласної ради
UA EN 

   >     > 

Художники Закарпаття


Електронна база «Художники Закарпаття» надає можливість професійним художникам різних жанрів безкоштовно скористатись цим інформаційним ресурсом. До наданої Вами інформації (коротка творча біографія та фото власних творів) мають доступ всі користувачі України та інших країн, що цікавляться образотворчим мистецтвом.

 



Корж Богдан Васильович
Народився :28.11.1952
Місце народження: м.Яблонець Словаччина
Біографія. Богдан Корж - майстер форми, метафізик, що творить образи, народжені просторовим мисленням. Його матеріали первісні: глина, камінь, бронза . Достатньо побіжно переглянути скульптурний доробок Коржа, щоб твердити про багатство творчого мислення, діапазон визначених завдань. Жанрове розмаїття конкретних пластичних втілень його задумів вражає: від медалей, присвячених видатним особистостям, скульптурних доробок.
Є членом Національної Спілки Художників України з 1980 року. Перші ази мистецтва почав опановувати в Ужгородському училищі прикладного та декоративного мистецтва. З 1973 до 1978 року навчався у Львівському інституті прикладного та декоративного мистецтва.
Основні роботи Богдана – це меморіальна дошка письменнику Маркушу в місті Хусті, майору міліції Баб’юку (м. Ужгород), художнику Баконі (Ужгород). Він також виготовив меморіальну дошку на честь 100-ліття переселення русинів-українців до Хорватії (м. Славонський Брод). Цікаво, що без допомоги угорських українців, очевидно, не вдалося б встановити цю дошку в Хорватії через доволі короткий термін робіт. І лише завдяки великій працьовитості й почуттю відповідальності скульптора а також посильній підтримці українських друзів з Угорщини замовлення вдалося виконати завчасно. П’ятою роботою Богдана Коржа стала меморіальна плита, присвячена художнику Борецькому в Словаччині.
Роботи Богдана Коржа приваблюють вдумливим аналізом форм, свідчать про наполегливі пошуки автором нових прийомів пластичної виразності.
Учасник художніх виставок: обласних — з 1976 року, всеукраїнських та закордонних — з 1982 року, симпозіумів скульптури в камені та міжнародних пленерів — з 1985 року.
Твори закуплені Дирекцією виставок Національної Спілки художників України, Міністерством культури та мистецтв України, зберігаються у художніх музеях Ужгорода, м. Гуменне, (Словаччина), м. Ніредьгаза (Угорщина).
Лауреат премії імені Й.Бокшая та А.Ерделі  за твір "Ранок"  2008 

ПосиланняОписІнше
Гаврош, Оксана. Видосвіти Людмили та Богдана Коржів [Текст] : [вист.- проект "Вибране" ] / О. Гаврош // Едельвейс Закарпаття . - 2007. - 6груд. - С. 4      
Ковальчук, Анатоль. Виставка Богдана Коржа та Людмили Корж-Ратько [Текст] : [вист. худож. в галерей "Ужгород"] / А. Ковальчук // Трибуна. - 2007. - 24 листоп. - С. 3.      
http://www.ukrajinci.hu/korzs.htm     
http://zakarpattya.net.ua/News/103870-Bohdan-Korzh-%E2%80%A6ponad-use-tsinuiu-svobodu-tvorchosti     

Даная-21 2000р. Бронза, габро, 34x14x15 см.
Земля 1999р. Мармур
без назви
Після чорно-червоного дощу 1997р. Граніт, андезит
Ніч 2000р. Діорит, мармур
Хвиля 1999р. Мармур, бронза
Єва 1999р. Мармур
Білий торс 2002р. Мармур
Хвиля 1997р. Мармур, андезит
Жінка-човен 2004р. Мармур
без назви
Холод 2002р. Мармур
Теплий ранок 2002р. Мармур
Спогади про минуле 2004р. Вапняк

Новини

2024-03-19

21 березня виповнюється 95 років з дня народження відомого українського письменника, Героя України, лауреата лтературних премій, багаторічного голови Національної Спілки письменників України та головного редактора журналу "Дніпро", депутата Верховної Ради УРСР 11-го скликання Юрія Мушкетика. З цієї нагоди пропонуємо вашій увазі віртуальну виставку "Життя – це ярмарок, і світ – це також ярмарок, і вічний торг із Долею".

2024-03-18

Шановні користувачі, для нові надходження до Відділу краєзнавства.

2024-03-14

Шановні користувачі, для вас нові надходження до Відділу зберігання бібліотечних фондів.

 
footer-logo

"Фокстрот", ліхтар, колись була аптека...
Аж раптом - дві сосни. Бібліотека.

Відділ документів іноземними мовами:

Пн.-Пт.-з 09-19 год Нд.- з 10 до 17 год.
Вихідний день субота. Останній вівторок кожного місяця - санітарний день