Комунальний заклад

"Закарпатська обласна універсальна наукова бібліотека
ім. Ф. Потушняка"

Закарпатської обласної ради
UA EN 

   >     > 

Художники Закарпаття


Електронна база «Художники Закарпаття» надає можливість професійним художникам різних жанрів безкоштовно скористатись цим інформаційним ресурсом. До наданої Вами інформації (коротка творча біографія та фото власних творів) мають доступ всі користувачі України та інших країн, що цікавляться образотворчим мистецтвом.

 



Черепаня Володимир Павлович
Народився :06.01.1965
Місце народження: м.Мукачево Закарпатської області
Біографія. Після закінчення середньої школи у 1982 році вступає в Ужгородське училище прикладного мистецтва, навчаючись на кафедрі кераміки та живопису. Закінчив його з відзнакою у 1985 році. Отримав направлення на роботу у драматичний театр художником-декоратором.
Перша персональна виставка В. Черепаня мала назву "Мої образи", складась із 33 робіт. Дві з них були відібрані у Закарпатський обласний художній музей ім. Й. Бокшая. У 1993 році митець стає членом Національної Спілки художників України. Картини художника беруть участь в обласних, всеукраїнських та міжнародних виставках. Полотна закуповували музеї та колекціонери з України, Росії, Німеччини, США, Угорщини, Чехії та ін.
У 1966 році, коли В. Черепаню було лише 31 непоборна онкологія забрала життя художника.
У пам’яті друзів та колег Володимир Черепаня назавжди залишиться молодим і талановитим, адже художнику судилося прожити зовсім мало – лише 31 рік. Він народився 6 січня 1965, на самий Святий вечір. У родині і не здогадувались, що з спокійного й розсудливого хлопця виросте професійний художник. Ще з 8 класу Володимир почав готуватися до вступу на медичний факультет....Лише за десять років спраглий творчості художник встиг написати понад 300 робіт, напрацювати свої «періоди», характерний живописний стиль та велику кількість нереалізованих ідей у ескізах. А головне – зумів знайти себе та свої горизонти…"
ПосиланняОписІнше
Годований Л. Володимир Черепаня, художник...: [вист. його творів в мистец. галереї "А" на Православ. наб.] / Л. Годований // Ужгород. - 2009. - 18 лип. - С. 7.     
Зейкан Ю. Перша персональна виставка // Закарпатська правда.- 1995.-21 січ.      
Мишанич В. Володимир Черепаня: життя, наче спалах комети: до Дня художника згадуючи митця... / В. Мишанич // Ужгород. - 2016. - 14 жовт. - С. 8 : фото     
Сов'як Р. Мистецтво вічне : вчора в Ужгороді відкрилася посмертна виставка Володимира Черепані : [худож.] / Р. Сов'як // Новини Закарпаття. - 2009. - 11 лип. - С. 23.     
http://art-nostalgie.com.ua/Cherepanya.html     
http://gazeta-uzhgorod.com/?p=987     

Фото художника
без назви
без назви
без назви
Маки 1994 р., 100х90, полотно, олія
Оголена 1994 р., 60х70, полотно, олія
Червоний натюрморт 1993 р., 90х70, полотно, олія.
Річка 1994 р., 90х70, полотно, олія.
Дерева 1995 р., 60х40, полотно, олія

Новини

2024-03-19

21 березня виповнюється 95 років з дня народження відомого українського письменника, Героя України, лауреата лтературних премій, багаторічного голови Національної Спілки письменників України та головного редактора журналу "Дніпро", депутата Верховної Ради УРСР 11-го скликання Юрія Мушкетика. З цієї нагоди пропонуємо вашій увазі віртуальну виставку "Життя – це ярмарок, і світ – це також ярмарок, і вічний торг із Долею".

2024-03-18

Шановні користувачі, для нові надходження до Відділу краєзнавства.

2024-03-14

Шановні користувачі, для вас нові надходження до Відділу зберігання бібліотечних фондів.

 
footer-logo

"Фокстрот", ліхтар, колись була аптека...
Аж раптом - дві сосни. Бібліотека.

Відділ документів іноземними мовами:

Пн.-Пт.-з 09-19 год Нд.- з 10 до 17 год.
Вихідний день субота. Останній вівторок кожного місяця - санітарний день