Комунальний заклад

"Закарпатська обласна універсальна наукова бібліотека
ім. Ф. Потушняка"

Закарпатської обласної ради
UA EN 

   >     > 

Художники Закарпаття


Електронна база «Художники Закарпаття» надає можливість професійним художникам різних жанрів безкоштовно скористатись цим інформаційним ресурсом. До наданої Вами інформації (коротка творча біографія та фото власних творів) мають доступ всі користувачі України та інших країн, що цікавляться образотворчим мистецтвом.

 



Бурч Василь Васильович
Народився :02.01.1919
Місце народження: с.Смологовиця Іршавського району Закарпатської обл.
Біографія. Живописець.
1947 р. В.Бурч закінчив профеійні курси викладачів малювання та дискриптиви, де йому пощастило вчитися у Йосипа Бокшая та Адальберта Ерделі.
Василь Васильович був великим патріотом, закоханим у свій народ. Спершу працював учителем в гуцульській Ясіні-Лазещинській школі, потім була Ліктянська на Іршавщині, немало літ директорував в м.Іршаві. У 1952р. закінчив Київський пдагогічний інститут ім. Горького.
Учасик художніх виставок з 1949 року. 1975р. Василь Бурч очолив Мукачівське педучилище, де основні зусилля докладав до високопрофесійної підготовки вчителів початкових класів як українських, так і угорських шкіл краю.
Проте через все свідоме життя Василя Бурча діамантовою ниткою виблискує його зачарованість красою природи, людей, неповторністю самого життя.
Член Національної Спілки художників України з 1969 року. Важко сказати, чи не першим його покликанням було саме своєрідне, притаманне тільки йому кольорове світосприйняття. Зачаровують душу його акварелі "Магнолія", "Вівці на полонині", "Осінь у Невицькому", "Оновлене місто" та багато інших.
Слід зауважити, що він був професійним лінгвістом, володів латиною, угорською, словацькою, російською. Був нагороджений орденами "Знак Пошани" та Трудового Червоного Прапора, шістьма медалями.
Персональні виставки: 1964,1967,1969 рр.- м.Ужгород.
Помер 1993 року в М.Ужгород.
Заслужений учитель УРСР    1968р. 

ПосиланняОписІнше
Хланта, Олексій. Освітянин, художник, громадський діяч: До 80-річчя від дня народження Василя Бурча [Текст] / О. Хланта // Календар "Просвіти" на 1999 рік. - Ужгород : Закарпат. край. т-во "Просвіти", 1999. - С. 31.     
Фантич-Сабадош, Василь. Життя в палітрі кольорів та звуків [Текст] : [Про худож. В. Бурча] / В. Фантич-Сабадош // Ужгород.- 2004.-7 лют.- С.5      
     

Фото художника
Колгоспне поле 1985 р. Полотно, олія, 62x72 см. Знаходиться у фонді Закарпатського обласного художнього музею ім. Й.Бокшая
Під вечір 1979 р. Полотно, олія, 69x89 см. Знаходиться у фонді Закарпатського обласного художнього музею ім. Й.Бокшая
Рибалка на річці 1990р. Картон, олія, 48.5x69.5см Знаходиться у колекції галереї "Арт-стиль"
Гірський пейзаж 1986р. Полотно, олія 70.5x90 см Знаходиться у колекції галереї "Арт-стиль"
Краєвид з водою 1981р. Полотно, олія, 69x90 см Знаходиться у колекції галереї "Арт-стиль"

Новини

2024-03-19

21 березня виповнюється 95 років з дня народження відомого українського письменника, Героя України, лауреата лтературних премій, багаторічного голови Національної Спілки письменників України та головного редактора журналу "Дніпро", депутата Верховної Ради УРСР 11-го скликання Юрія Мушкетика. З цієї нагоди пропонуємо вашій увазі віртуальну виставку "Життя – це ярмарок, і світ – це також ярмарок, і вічний торг із Долею".

2024-03-18

Шановні користувачі, для нові надходження до Відділу краєзнавства.

2024-03-14

Шановні користувачі, для вас нові надходження до Відділу зберігання бібліотечних фондів.

 
footer-logo

"Фокстрот", ліхтар, колись була аптека...
Аж раптом - дві сосни. Бібліотека.

Відділ документів іноземними мовами:

Пн.-Пт.-з 09-19 год Нд.- з 10 до 17 год.
Вихідний день субота. Останній вівторок кожного місяця - санітарний день