Комунальний заклад

"Закарпатська обласна універсальна наукова бібліотека
ім. Ф. Потушняка"

Закарпатської обласної ради
UA EN 

   >     > 

Художники Закарпаття


Електронна база «Художники Закарпаття» надає можливість професійним художникам різних жанрів безкоштовно скористатись цим інформаційним ресурсом. До наданої Вами інформації (коротка творча біографія та фото власних творів) мають доступ всі користувачі України та інших країн, що цікавляться образотворчим мистецтвом.

 



Боднар Юрій Васильович
Народився :26.06.1955
Місце народження: с. Довге Закарпатської області
Біографія. Закінчив республіканську школу декораторів-рекламознавців (1976). Живописець. Основні твори: “Крізь гомін віків” (2004), “Розмова” (2004), “Оберіги” (2005), “Блага вість” (2006), “На склоні дня і ночі” (2007). Член НСХУ (1999)
Він яскраво і потужно увійшов в українське образотворче мистецтво 70-80- х років минулого століття... І гідне місце у плеяді відомих майстрів пензля нашої благословенної Срібної Землі по праву займає господар прекрасного вернісажу Юрій Васильович Боднар, який безумовно, збагатив своєю творчістю мистецьку скарбницю як нашого краю, так і всієї України! Саме про таких людей і саме такої творчої вдачі звично кажуть: під його пензлем оживають природа, події, цілі сторіччя.

Нині на суд глядачів, чисельних гостей виставки, колег і шанувальників творчості Юрія Боднара, автор, мабуть, вперше якнайповно представив увесь спектр своєї різножанрової образотворчої палітри...

Визначальним фактором творчості Ю.Боднара є його багата колористична палітра. Кожна робота Юрія Боднара залита сонячним промінням, на одних воно яскраве, чисте, на інших наче пробивається крізь численні перешкоди. Це божественне світло, яке зустрічається ще у древній іконографії. Воно не має певного джерела, але всі роботи митця ніби світяться з середини, тобто з душі художника. Зображення на полотні чи стіні ніби оживає, рухається, то наближаючись, то віддаляючись від глядача. Як, наприклад, у «Благовіщенні», «Ісусі», «Вічному», «Опришку» (із серії «Легенди Карпат»), «Подорожньому» та ін. Юрій виписує не обличчя, а людський лик, не очі, а озера, що увібрали в себе всю мудрість гір.
ПосиланняОписІнше
Боднар, Олександра. Сакральне мистецтво Юрія Боднара : [персон. ювлей. вист. творів сакрал. мистец.] / О. Боднар // Ужгород. - 2010. - 18 груд. - С. 12. : рис.      
Кузан, Василь. ..І вабить світло світу: [про худож. Ю. Боднаря] / В. Кузан // Зелені Карпати. - 2006. - № 1-2. - С. 99-101.     
Мишанич, Володимир. Дорога до храму Юрія Боднара: [персон. вист. в галереї "Ужгород"] / В. Мишанич // Ужгород. - 2010. - 31 груд. - С. 12.      
http://ua.procreditbank.com.ua/press-center/news/183-otkryitie-vyistavki-zhivopisi-yu-bodnara-v-uzhgorodskom-otdelenii-prokredit-banka      

Фото художника
Весняні мережива 2004р. Полотно, олія, 80x65 см Робота знаходиться у приватній колекції.
Весна. Після дощу. 2004р. Полотно, олія, 80x65 см Знаходиться у приватній колекції
без назви
"Я - світло світу..." 1995 р. Полотно, олія,72х72
Опришок 2005 р. Полотно, олія, 98х98
без назви

Новини

2024-03-19

21 березня виповнюється 95 років з дня народження відомого українського письменника, Героя України, лауреата лтературних премій, багаторічного голови Національної Спілки письменників України та головного редактора журналу "Дніпро", депутата Верховної Ради УРСР 11-го скликання Юрія Мушкетика. З цієї нагоди пропонуємо вашій увазі віртуальну виставку "Життя – це ярмарок, і світ – це також ярмарок, і вічний торг із Долею".

2024-03-18

Шановні користувачі, для нові надходження до Відділу краєзнавства.

2024-03-14

Шановні користувачі, для вас нові надходження до Відділу зберігання бібліотечних фондів.

 
footer-logo

"Фокстрот", ліхтар, колись була аптека...
Аж раптом - дві сосни. Бібліотека.

Відділ документів іноземними мовами:

Пн.-Пт.-з 09-19 год Нд.- з 10 до 17 год.
Вихідний день субота. Останній вівторок кожного місяця - санітарний день