Комунальний заклад

"Закарпатська обласна універсальна наукова бібліотека
ім. Ф. Потушняка"

Закарпатської обласної ради
UA EN 

   >     > 

Художники Закарпаття


Електронна база «Художники Закарпаття» надає можливість професійним художникам різних жанрів безкоштовно скористатись цим інформаційним ресурсом. До наданої Вами інформації (коротка творча біографія та фото власних творів) мають доступ всі користувачі України та інших країн, що цікавляться образотворчим мистецтвом.

 



Петкі Шандор Ференцович
Народився :12.08.1917
Місце народження: м.Ужгород Закарпатської обл.Народився
Біографія. Народився в сім'ї поліграфіста. Після закінчення учительської семінарії вчителював у початкових школах верховинських сіл. Мальовнича краса отчого краю, романтика гірських краєвидів, спілкування з духовно багатим і щедрим верховинським селянством вразили чутливе серце обдарованого юнака, розбудили потяг до прекрасного, стали джерелом наснаги і невичерпною благодатною темою мистецьких задумів. У 1944 році закінчив педагогічний факультет Академії образотворчих мистецтв у Будапешті (Угорщина). Викладачі з фаху: Бенкгардт А., Болдижар І., Елекфі Е.
Член Національної Спілки художників України з 1948 року.
Учасник художніх виставок: обласних, всеукраїнських, всесоюзних — з 1947 року, закордонних — з 1968 року.
Твори закуплені Дирекцією виставок Національної Спілки художників України.
Захоплення живописом молодого талановитого вчителя було вчасно підмічено його вже відомими на той час земляками - Й.Бокшаєм та А.Ерделі. Скориставшись їх професійними порадами, майбутній митець в 1939 р. поступає в Будапештську Академію мистецтв. Тут він навчається в творчих майстернях таких відомих угорських майстрів пензля як А.Бенкхардт, Ї.Болдіжар, Е.Алекфі. Одержавши вищу фахову освіту, молодий художник повертається на батьківщину, сповнений хвилюючих юнацьких сподівань, щирого прагнення служити своїм мистецтвом рідному народові.
Він відразу ж активно включається в творче життя, стає незмінним експонентом художніх виставок, запрошується до викладання профільних дисциплін в Ужгородському художньому училищі. Свою любов до образотворчості Ш.Петкі ділив між технікою акварелі й олійного малярства. Без сумніву, він досконало володів прийомами акварельного письма, віртуозно і артистично накладаючи транспарентні згармоновані кольори на зволожений аркуш, фарби перетікають, зливаються, розчиняються, доповнюючи одна одну, створюючи неповторний, часом непередбачуваний колористичний ефект. Візуальні форми тануть, втрачають чіткість, надаючи зображенням особливої вишуканої м'якості, поетичності.
Сюжети акварельних композицій, так само як і живопис полотен, не обмежуються рамками одного жанру. В своїх мистецьких шуканнях Ш.Петкі звертався до пейзажу і натюрморту, тематичної композиції.
На особливу увагу заслуговують квіткові натюрморти художника. Квіти в пленері і декоративних горщиках, у керамічних та скляних вазах - гордовиті й скромні, сором'язливі вони в уяві художника з уособленням краси та складної неоднозначності світобудови.
Приваблює серія портретних зображень, виконаних митцем технікою акварелі та живопису. Моделі - це здебільшого близькі художникові люди, яких він добре знає, з якими його єднають теплі дружні й родинні стосунки. Вони відрізняються глибиною індивідуальних психологічних характеристик, майстерною передачею зовнішньої подібності, шо досягається переконливою матеріальністю реалістичного письма.
Мистецька неповторність Ш.Петкі, його особистісне світосприйняття найрельєфніше і найвиразніше проявились в його пейзажній творчості. Амплітуда образних рішень краєвидів митця широка - від епічних розгорнутих панорамних видів до ліричних камерних творів. Автор щоразу знаходить найбільш слушні для заданої пейзажної теми, композиційні, живописно-пластичні і колористичні вирішення, що передають різні емоційні і настроєві відтінки. Про красу і багатство природного світу автор розповідає негучно, просто і довірливо. Здається, краєвиди художника створені теплом його душі.
Шандор Ференцович Петкі прожив чесне, плідне і мудре творче трудове життя. Він багато сил і енергії віддав багаторічній справі виховання молодих художників, передаючи їм свій досвід і знання.
До останніх днів життя митець зберігав вірність художнім традиціям закарпатської живописної школи, принципам реалізму, мистецтву жигтєстверджуючому, ясному, доступному і необхідному широкому загалу.
Помер у 2005р. в Угорщині.
ПосиланняОписІнше
Балла, Ласло. Мистецтво Шандора Петкі: [Текст] / Л. Балла // Новини Закарпаття. - 1997. - 30 серп. - С. 11     
Балла, Ласло Відчуття духовності : Шандору Петкі - 75 [Текст] / Л. Балла // Новини Закарпаття. - 1992. - 11 серп.      
Стадник, Г Небесна співанка на земному полотні: Живопис очима музиканта [Текст] / Г. Стадник [До 5-річчя з дня народження Ш. Ф. Петкі] // Карпатська Україна. - 1992. - 6 серп.     
http://www.carpathia.gov.ua/ua/publication/content/2735.htm     

Фото художника
Гірська ріка 1950-ті рр. Полотно, олія, 84х64,5 см. Знаходиться в колекції галереї "Корнерс"
Церква на Міжгірщині 1985 р. Полотно, олія, 82x53,5 см. Знаходиться у фонді Закарпатського обласного художнього музею ім. Й. Бокшая
Гори в Соймах 1974 р. Полотно, олія, 47,5x64,5 см. Знаходиться у фонді Закарпатського обласного художнього музею ім. Й. Бокшая

Новини

2024-03-19

21 березня виповнюється 95 років з дня народження відомого українського письменника, Героя України, лауреата лтературних премій, багаторічного голови Національної Спілки письменників України та головного редактора журналу "Дніпро", депутата Верховної Ради УРСР 11-го скликання Юрія Мушкетика. З цієї нагоди пропонуємо вашій увазі віртуальну виставку "Життя – це ярмарок, і світ – це також ярмарок, і вічний торг із Долею".

2024-03-18

Шановні користувачі, для нові надходження до Відділу краєзнавства.

2024-03-14

Шановні користувачі, для вас нові надходження до Відділу зберігання бібліотечних фондів.

 
footer-logo

"Фокстрот", ліхтар, колись була аптека...
Аж раптом - дві сосни. Бібліотека.

Відділ документів іноземними мовами:

Пн.-Пт.-з 09-19 год Нд.- з 10 до 17 год.
Вихідний день субота. Останній вівторок кожного місяця - санітарний день