Комунальний заклад

"Закарпатська обласна універсальна наукова бібліотека
ім. Ф. Потушняка"

Закарпатської обласної ради
UA EN 

   >     > 

Художники Закарпаття


Електронна база «Художники Закарпаття» надає можливість професійним художникам різних жанрів безкоштовно скористатись цим інформаційним ресурсом. До наданої Вами інформації (коротка творча біографія та фото власних творів) мають доступ всі користувачі України та інших країн, що цікавляться образотворчим мистецтвом.

 



Звенигородський Віталій Борисович
Народився :16.05.1935
Місце народження: с. Денисівка Долинського району Кіровоградської області.
Біографія. Живописець.
У 1958 році закінчив факультет декоративно-монументального розпису Львівського державного інституту прикладного та декоративного мистецтва. Викладачі з фаху: Бокшай Й. Й., Сельський Р. Ю.
Член Національної Спілки художників України з 1970 року. Учасник художніх виставок: обласних — з 1968 року, всеукраїнських — з 1969 року, закордонних — з 1974 року.
Персональні виставки: 1982, 2001 pp. — м. Ужгород.
Віталій Звенигородський, замилуваний природою рідного краю у різні пори року, майстерно компонує малярські форми, віднаходить слушну колористичну асоціацію. Природа в його краєвидах непорушна в своїй величній красі, для нього не існує другорядних деталей. Живописець не оминає своєю мистецькою увагою, на перший погляд здавалося б, незначного прояву життя, наголошуючи на значущості, самодостатності й естетичній цінності кожного його фрагмента, який є невід*ємною часткою великого, неподільного і мудрого світоустрою.
Один з улюблених пейзажних сюжетів митця - вода: тихі річки і водойми, замріяні озера, у гладі яких відбиваються навколишні ліси, гори і бездонна блакить неба.
Малярські праці художника ніколи не залишались непоміченими у виставкових експозиціях різних рівнів - міських, обласних, регіональних, всеукраїнських і зарубіжних. Вони незмінно приваблювали ясністю, безхитрісністю, відвертістю візуального мовлення, щирістю і безпосередністю авторських емоцій і почувань. Їхня магія полягає в тому, що за точно виозначеними реалістичними формами для глядача відкривається безмежне поле емоційних співпереживань.
Помер Віталій Звенигородський 6 грудня 2007р.
Лауреат обласної премії ім. Й.Бокшая та А.Ерделі     

ПосиланняОписІнше
Приходько , Олена. Магія полотен Віталія Звенигородського заворожує і досі... [Текст] : [до 80-річчя від дня народж. худож.] / Приходько О., Г. Рижова // Новини Закарпаття. - 2011. - 21 трав. - С. 20. : фото      

Фото художника
Перший сніг 1995 р. Картон, темпера, олія, 85x63 см. Знаходиться у фонді Закарпатського обласного художнього музею ім. Й. Бокшая
Осінь в селі Кам'яниця 1997 р. Полотно, темпера, олія, 99x67 см. Знаходиться у фонді Закарпатського обласного художнього музею ім. Й. Бокшая
Копиці 2002р. Полотно, олія, 83x130 Знаходиться в колекції галереї "Арт-стиль"

Новини

2024-03-19

21 березня виповнюється 95 років з дня народження відомого українського письменника, Героя України, лауреата лтературних премій, багаторічного голови Національної Спілки письменників України та головного редактора журналу "Дніпро", депутата Верховної Ради УРСР 11-го скликання Юрія Мушкетика. З цієї нагоди пропонуємо вашій увазі віртуальну виставку "Життя – це ярмарок, і світ – це також ярмарок, і вічний торг із Долею".

2024-03-18

Шановні користувачі, для нові надходження до Відділу краєзнавства.

2024-03-14

Шановні користувачі, для вас нові надходження до Відділу зберігання бібліотечних фондів.

 
footer-logo

"Фокстрот", ліхтар, колись була аптека...
Аж раптом - дві сосни. Бібліотека.

Відділ документів іноземними мовами:

Пн.-Пт.-з 09-19 год Нд.- з 10 до 17 год.
Вихідний день субота. Останній вівторок кожного місяця - санітарний день