Комунальний заклад

"Закарпатська обласна універсальна наукова бібліотека
ім. Ф. Потушняка"

Закарпатської обласної ради
UA EN 

   >     > 

Художники Закарпаття


Електронна база «Художники Закарпаття» надає можливість професійним художникам різних жанрів безкоштовно скористатись цим інформаційним ресурсом. До наданої Вами інформації (коротка творча біографія та фото власних творів) мають доступ всі користувачі України та інших країн, що цікавляться образотворчим мистецтвом.

 



Бедзір Павло Юрійович
Народився :27.01.1926
Місце народження: с. Калини Тячівського району Закарпатської області
Біографія. Графік.
Народився і виріс в сім'ї священика. Ще навчаючись у початковій школі, познайомився з репродукціями картин Й.Бокшая, почав малювати в 7-річному віці. Під час навчання у Мукачівській торговельній академії ходив на студії до майстерні художника-графіка Вільмоша Береца, після чого інтенсивно займався малюнком. У 1944р., як зазначив сам мистець, для нього настав переломний період - почав серйозно вивчати східну філософію, історію світової культури, познайомився з йогою. Павло Бедзір - ерудована людина. Вивчав угорську мову, щоб мати доступ до філософських та мистецтвознавчих книг, а також до художніх книг тих авторів, що не були доступні україномовному та російськомовному читачеві в радянський період.
У 1946р. відразу після відкриття поступив в Ужгородське художньо-промислове училище, де його зарахували на 4 курс.
Найтриваліша серія робіт під назвою "Із життя дерев" - символ Бедзіра, який повною мірою ідентифікує його як визначну постать закарпатської художньої сцени. У графічних аркушах, присвячених світові дерев, художник у філософсько-метафоричній формі прагнув відтворити одвічні проблеми людського буття. Бедзір виконав сотні графічних картонів, продряпуючи тоновану чорну поверхню до білого грунту.
У 1946 році закінчив живописне відділення Ужгородського училища прикладного мистецтва. Педагоги з фаху : Манайло Ф.Ф., Контратович Е.Р.
Член Національної Спілки художників України з 1968 року. Учасник художніх виставок , обласних - з 1946 року, республіканських та закордонних - з 1955 року. Учасник міжнародних пленерів.
Твори закуплені Дирекцією виставок Національної Спілки України та Міністерством культури і мистецтв України.
Персональні виставки : 1994р. - м.Ужгород, 1995р. - м.Будапешт ( Угорщина).
Пояснюючи власну філософію та життєві принципи, в лютому 2001р. Павло Юрійович говорив наступне: "Я - людина планети і буду вірний усьому людству. Україна повинна народитися з гуманності, вищого планетарного розуміння людини. Україна має бути Україною духовності, Україною Сковороди. Якщо станеться не так - то я залишуся людиною, яка належить сама собі. Нікудишньою людиною".
Помер художник 10 липня 2002 році в м.Ужгород.
ПосиланняОписІнше
Мишанич, Володимир. Пам'яті Павла Бедзіра [Текст] : [Про худож. ] / В. Мишанич // Ужгород.-2007.-21лип.-С.12     
Небесник, Іван Іванович. Закарпатський Гуру -Павло бедзір [Текст] : [Худож.] / І.І. Небесник // Образотворче мистецтво.- 2006.- №3.- с.113-115.     
Сирохман, Михайло. Міф про Бедзіра [Текст] / М. Сирохман // Срібна Земля.-2002.- 20 лип. - С.2     
Сирохман, Михайло. Коридорні виставки Павла Бедзіра... [Текст] : [ОП-АРТівська вист. (10 лип. 2006 р.) ; "Фетрова" вист. (27-28 січ. 2007 р.)] / М. Сирохман, П. Ковач // Екзиль. - 2007. - № 3. - С. 34-35. : іл.     
Хаятова, Алла. Коридор Бедзіра. Є місце, де дерева художника - філософа продовжують рости [Текст] : [розповідь П.Ковача про худож. П. Бедзіра] / А. Хаятова // Неділя. - 2008. - 1-7 берез. - С. 7b ; Старий Замок. Паланок. - 2008. - 24-30 січ. - С. 20     
Харабарук, Галина. Релігія життя і творчості Павла Бедзіра [Текст] : [Вист. робіт в художфонді] // Трибуна . - 2007.- 30січ.- с.5     

Симфонія лісу
Із серії "Життя дерев"
Із серії "Життя дерев" 1993 р. картон, гравюра на чорному грунті, 90x90см
Із серії "Життя дерев" 1992 р. Картон, гравюра на чорному грунті, 90x90см
У саду 2000 р. картон, темпера 85x61
Фото художника

Новини

2024-03-19

21 березня виповнюється 95 років з дня народження відомого українського письменника, Героя України, лауреата лтературних премій, багаторічного голови Національної Спілки письменників України та головного редактора журналу "Дніпро", депутата Верховної Ради УРСР 11-го скликання Юрія Мушкетика. З цієї нагоди пропонуємо вашій увазі віртуальну виставку "Життя – це ярмарок, і світ – це також ярмарок, і вічний торг із Долею".

2024-03-18

Шановні користувачі, для нові надходження до Відділу краєзнавства.

2024-03-14

Шановні користувачі, для вас нові надходження до Відділу зберігання бібліотечних фондів.

 
footer-logo

"Фокстрот", ліхтар, колись була аптека...
Аж раптом - дві сосни. Бібліотека.

Відділ документів іноземними мовами:

Пн.-Пт.-з 09-19 год Нд.- з 10 до 17 год.
Вихідний день субота. Останній вівторок кожного місяця - санітарний день