""Визначне жіноцтво України"".

Про українську жінку сказано і написано немало. Вона надихала і поетів і малярів, і композиторів - є Музою, Коханою, Матір'ю, великою Трудівницею. Завжди оберігала свій рід український. І не раз їй доводилося ставати войовницею на полі битви за гідність українського імені, за майбутнє України. Ми знаємо цей її колективний портрет. Але він складається з безлічі індивідуальних портретів, не всіма знаних. Нашому незнанню і може зарадити така виставка, як оця пропонована.




  • Українки в історії / За заг. ред. В.Борисенко. - К.: Либідь, 2004.
    У книзі на великому архівному матеріалі, маловідомих літературних джерел подаються портрети видатних жінок України від часів Київської Русі до наших днів. Вміщено розповіді про славетних українок - жінок - патріоток із знатних родів, меценаток, вчених, літераторок, мисткинь, громадських та політичних діячок, учасниць боротьби за незалежність України та збереження національної ідентичності.
    Багато імен високих достойниць висвітлюється вперше.
  • Українки в історії / За заг. ред. В.Борисенко. - К.: Либідь, 2004.



    Хорунжий Юрій  Шляхетні українки: Есеї - парсуни. - К.: Видавництво імені /Олени Теліги, 2004.
  • Хорунжий Юрій Шляхетні українки: Есеї - парсуни. - К.: Видавництво імені /Олени Теліги, 2004.
    Документально - есеїстична книжка письменника Юрія Хорунжого присвячена драматичним, в більшості випадків трагічним, долям Олени Пчілки, Людмили Старицької - Черняхівської, Марії Старицької, Оксани Стешенко, Вероніки Черняхівської, Ірини Стешенко, Катерини Грушевської, Валерії О' Коннор - Вілінської, Надії Суровцової - щирих патріоток України, творців її культури, шляхетних не лише за походженням, а й за своїм чином.
    Видання ілюстроване унікальними світлинами, зокрема з фото архіву автора і музейних фондів.


  • Луговий О. Визначне жіноцтво України: Історичні життєписи. - К.: Видавництво "Ярославів Вал", 2004.
    Ця книжка, що вперше побачила світ у канадському місті Торонто 1942 року і тепер видається в Україні, унікальна. Це своєрідний літопис життя і діянь найвизначніших жінок України від княжих часів і до перших десятиліть ХХ сторіччя. Книга охоплює понад двісті персоналій, серед яких читач знайде імена княгині Ольги, Анни Ярославни - королеви французької, Ганни Орликової, Домініки Огієнкової, Ольги Петлюри...
    Окремий розділ присвячено українському жіноцтву на Американському континенті.
  • Луговий  О. Визначне жіноцтво України: Історичні життєписи. - К.: Видавництво


    Видатні українці світу: 30 інтерв'ю / Уклад. І передм.: В. Жугай. - Ужгород: Видавництво Мистецька лінія, 2002 .- 224 с.; іл.
  • Видатні українці світу: 30 інтерв'ю / Уклад. І передм.: В. Жугай. - Ужгород: Видавництво "Мистецька лінія", 2002 .- 224 с.; іл.
    У книзі зібрано тридцять інтерв'ю із знаними і впливовими у світі людьми, українцями за походженням. В публіцистичній формі зроблено спробу відобразити життя українців, які досягли певних висот у науці, політиці, бізнесі тощо і зробити це на чужині. Серед них також немало жінок.


  • Шаров І. Ф.100 видатних імен України. - К., Видавничий дім "Альтернативи" 1999.
    Унікальна книга кандидата історичних наук, Ігоря Шарова репрезентує сто славетних імен України, які є гордістю, славою, духовним надбанням нації. Серед них і імена відомих жінок, таких як: Соломія Крушельницька, Марія Заньковецька, Анна Ярославна, Катерина Білокур та інші.
  • Шаров І. Ф.100 видатних імен України. - К., Видавничий дім Альтернативи 1999.


    Ричка В.  Княгиня Ольга. - К.: Видавничий дім Альтернативи, 2004.
  • Ричка В. Княгиня Ольга. - К.: Видавничий дім "Альтернативи", 2004.
    У віхи вітчизняної історії свята рівноапостольна княгиня Ольга ввійшла одночасно Святою й Мудрою. Феномен цієї яскравої історичної особистості полягає не тільки й не стільки в тому, що то була перша і єдина жінка, яка сподобилась обійняти великокнязівський скіпетр і тривалий час успішно вряджати у Київській державі. Їй належить визначальна роль у сполуці Русі язичницької з Руссю християнською, у реформуванні державного управління й утвердженні Київської держави у тогочасному християнському світі.
    В книзі на основі першоджерел розкриваються головні віхи життя та діяльності київської княгині, подається широка панорама суспільно - політичного та культурного життя раннього періоду історії Київської Русі.


  • Леся Українка: сюжети з життя в ілюстраціях і документах. / Фотокнига. - К.: ТОВ "Спалах", 2001.

    Ця фото книга - нова цікава розповідь про всесвітньо відому українську поетесу, її життя, коло її близьких та друзів, середовище, що живило і надихало її талант.

    Розповіді Лесиної сестри Ольги Косач - Кривин юк з її ґрунтовного нью-йоркського видання " Леся Українка.Хронологія життя і творчості" (ще не виданого в Україні), листування молодшої сестри Ісидори Косач - Борисової з науковцями київського Музею Лесі Українки дозволяють читачеві максимально наблизитись до Постаті геніальної поетки, поринути в часі у світ її дум і мрій.

    Ця книга побудована на оригінальних документах та фотознімках з фондів Музею.

  • Леся Українка: сюжети з життя в ілюстраціях і документах. / Фотокнига. - К.: ТОВ Спалах, 2001.


    Ковалевський О. В. Ліна Костенко. Нарис творчо - світоглядної біографії. Вид. 2-ге, перероб. І доп. - Х.: Прапор, 2004.
  • Ковалевський О. В. Ліна Костенко. Нарис творчо - світоглядної біографії. Вид. 2-ге, перероб. І доп. - Х.: Прапор, 2004.

    В нарисі простежується впливи екзистенціалізму та традиційної вітчизняної філософії серця на творчо - світоглядну еволюцію видатної української поетеси Ліни Костенко, на широкому матеріалі розглядається проблема стосунків шістдесятників і радянського тоталітаризму, аналізуються взаємозв'язки історичного й природного в ліриці Ліни Костенко, психологічний комплекс "вірності - зради" в її ліро - епічних творах, визначається місце поетеси в духовно - культурних координатах сучасності.



  • Катерина Білокур. Фотоальбом. - К.: Мистецтво, 1975.
    Життя цієї жінки - то як роман, сповнений драматизму, де було й нерозділене кохання і чиєсь нерозуміння, де були конфлікти з близькими людьми, і причиною всьому була одержимість, нездоланна відданість мистецькому покликанню.
    Твори Катерини Білокур назавжди ввійшли в золотий фонд української культури. Вони з тих багатств, що їх Україна вносить до скарбниці мистецтва світового.
  • Катерина Білокур. Фотоальбом. - К.: Мистецтво, 1975.


    Матяш І. Б. Катерина Грушевська : життя і діяльність. - К.: Україна, 2004.
  • Матяш І. Б. Катерина Грушевська : життя і діяльність. - К.: Україна, 2004.
    Автор книги, спираючись на документальні джерела, висвітлює життя і творчу спадщину талановитого українського культуролога, соціолога, етнолога, фольклориста Катерини Грушевської, яка є яскравим взірцем самовідданого служіння державі, науці, виконання свого громадянського обов'язку.
    Видання ілюстроване, розраховане на широке коло читачів.


  • Голобуцький І.
    Волелюбні жінки в історії України // Слово Просвіти. - частина 41.- С. 12 - 13
  • Головач Н.
    Полум'яне життя Ольги Басараб: ( її ім'я носить Організація Українок Канади ) // Українське слово .- 2005 .- 7- 13 грудня .- С.13
  • Роксолана: міфи і факти життя: Науково - теоретична конференція. " Настя Лісовська - Роксолана: міфи і факти життя та діяльності." // Урядовий кур'єр .- 2004.- 6 листопада .- С.16
    Українське жіноцтво в історії // Пенсійний кур'єр .- 2005 .- № 9 .- С.11
  • Ковалинський В. У Роксолани були попередниці і наслідувачки / Розм. В. Марчевська. (Жінки в історії України) // Персонал плюс. - 2004 .- № 41 .- С.9
  • Ковтун Ю.
    Музи Ренета Симиренка: Роль жінок у житті і творчості великого українського вченого - садівника // Україна молода .- 2007 . - 7 березня . - С. 9
  • Проскура О.
    Софія Русова : (літературознавець, письменниця, педагог, громадська діячка 1856-1940) // Дивослово . - 1995 . - № 9 . - С. 53