Комунальний заклад

"Закарпатська обласна універсальна наукова бібліотека
ім. Ф. Потушняка"

Закарпатської обласної ради
UA EN 

   >     > 

Календарі краєзнавчих знаменних дат

2013-02-19
ГАННА МИХАЙЛІВНА ВАСИЛИХА
75-річчя від дня народження бібліотекаря, заслуженого працівника культури України (1938–2012)

Ганна Михайлівна Василиха (Станинець) народилася в с. Арданово Іршавського району.

Змалку любила пісню і книгу, тому після закінчення школи без вагань пішла вчитись у Хустський культосвітній технікум, який успішно закінчила. Знання, здобуті там, свою молоду енергію намагалася сповна використати в роботі зав. клубом с. Середнє Ужгородського району. Але любов до книги не давала молодій дівчині спокою і вона перейшла працювати зав. бібліотекою с. Солонці та с. Паладь-Комарівці. Працівники обласного методичного центру помітили фахівця своєї справи, вмілого організатора популяризації книги і перевели її в Перечинську районну бібліотеку методистом, а згодом – завідуючою. Робота в бібліотеці – це щоденна самоосвіта, наполеглива праця, помножена на високе бажання пізнати якнайбільше про все. А це все – в книгах, газетах, журналах.

Ганна Михайлівна вболівала і турбувалася не лише про матеріально-технічне забезпечення районної бібліотеки, але й змістовне і цікаве поповнення бібліотечних фондів та вміле їх розкриття, донесення до різних категорій читачів, на всі смаки й уподобання.

За творчість і працелюбність, активність і сумлінність їй було присвоєно високе і почесне звання “Кавалер трудової слави 1974 року”.

Працюючи, Ганна Михайлівна підвищувала свій фаховий рівень, навчаючись в Київському інституті культури.

Всі її знають, як висококваліфікованого спеціаліста, людину енергійну, динамічну, комунікабельну, що покликана завжди бути лідером, будівничим.

У період, коли почалися перші спроби централізації бібліотек, Ганна Михайлівна в числі перших в області створила централізовану бібліотечну систему, а поряд з цим турбувалася про будівництво будинку для методичного кабінету, який мав стати лабораторією для сільських бібліотек.

Збудувала для бібліотек методичний кабінет, який потім віддали для районної бібліотеки для дітей, що знаходилася у аварійному стані. Вона разом з бібліотечними працівниками мріяла про будівництво нової центральної районної бібліотеки на 100 тис. примірників для різних вікових категорій. Ініціювала виготовлення індивідуального проекту для будівництва такої бібліотеки, але реалізувати його не вдалося, почалася “перебудова”.

1977 року Ганну Михайлівну призначено завідуючою районним відділом культури. У той час багато розмов велося про будівництво будинку культури в районі, який був єдиним в області, що не мав цієї культосвітньої установи. І досвідчений спеціаліст взялася за його будівництво. Чого це їй “коштувало”, знала лише вона та її сім’я.

Багато зусиль і вміння віддавала Ганна Михайлівна для організації і поліпшення якості культурно-освітнього обслуговування в районі та розвитку художньої самодіяльної творчості.

Завдяки їй покращився якісний склад кадрів у районі. Вона особисто проводила роботу з кожним, хто не мав відповідної освіти, щоб переконати здобути її і кваліфіковано здійснювати культурне обслуговування населення.

Дбаючи про покращення матеріально-технічної бази установ культури в районі, Ганна Михайлівна домоглася будівництва нових будинків культури та нового обладнання для них.

За сумлінну багаторічну працю нагороджена медаллю “За доблесну працю”, а в 1989 році їй присвоєно почесне звання “Заслужений працівник культури України”.

Тривалий час Ганна Михайлівна була членом президії обкому профспілки працівників культури, головою райкому профспілки працівників культури, головою районного товариства книголюбів, очолювала районну жіночу раду.

На посаді завідуючої райвідділом культури Ганна Михайлівна працювала майже 17 років, до квітня 1994 року, доклавши багато зусиль для розвитку бібліотечної справи, народної творчості, художньої самодіяльності в районі. Вона і на заслуженому відпочинку залишалася такою ж активною, енергійною, доброзичливою, цікавилась культурним життям району та його подіями.

Земне життя невтомної трудівниці культурної ниви завершилось 26 червня 2012 року.



Автор: ЛЮБОВ ГЕРЦЕГ


Бібліографія/джерела

1. Василиха Ганна Михайлівна : засл. працівник культури України // Бібліотечне Закарпаття : сторінки історії та сучасності / уклад. Н. М. Панчук. – Ужгород, 2000. – С. 39. : портр.

2. Висіцька, Т. Василиха Ганна Михайлівна : бібліотекар / Таміла Висіцька // Висіцька, Т. Жіночі постаті в історії Закарпаття : Кн. 1 : Наука, культура, мистецтво : біо-бібліограф. довід. / Таміла Висіцька. – Ужгород : Вид-во В. Падяка, 2004. – С. 54. : портр.

3. Рудейчук, В. В. Заслужені працівники культури України : [в т. ч. Г. М. Василиха] / В. В. Рудейчук, В. Ф. Сможаник // Рудейчук, В. В. Розвиток аматорського мистецтва Закарпаття / В. В. Рудейчук, В. Ф. Сможаник. – Перечин : Турпрес, 2008. – С. 148-150.


Новини

2024-04-24
Любі друзі! 25 квітня о 16:30 запрошуємо вас на лекцію до Дня пам'яті Чорнобильської катастрофи. Лектор — вчитель історії Юрій Офіцинський. Місце проведення — проспект Свободи, 16, читальна зала бібліотеки.
2024-04-17
Запрошуємо на Клуб літературних дебютів "Нові імена", який відбудеться 24 квітня о 16:00. Цього разу у нас три дебютантки: Олександра Янчишин, Наталія Фогел та Олена Прібиткова.  Місце зустрічі: м.Ужгород, пр.Свободи, 16. Вхід вільний!
 
footer-logo

"Фокстрот", ліхтар, колись була аптека...
Аж раптом - дві сосни. Бібліотека.

Відділ документів іноземними мовами:

Пн.-Пт.-з 09-19 год Нд.- з 10 до 17 год.
Вихідний день субота. Останній вівторок кожного місяця - санітарний день