Комунальний заклад

"Закарпатська обласна універсальна наукова бібліотека
ім. Ф. Потушняка"

Закарпатської обласної ради
UA EN 

   >     > 

Художники Закарпаття


Електронна база «Художники Закарпаття» надає можливість професійним художникам різних жанрів безкоштовно скористатись цим інформаційним ресурсом. До наданої Вами інформації (коротка творча біографія та фото власних творів) мають доступ всі користувачі України та інших країн, що цікавляться образотворчим мистецтвом.

 



Сташко Юлій Юлійович
Народився :17.02.1923
Місце народження: м. Ужгород Закарпатської області.
Біографія. Графік.
У 1946 році закінчив Ужгородське училище прикладного мистецтва.
Член Національної Спілки художників України з 1970 року.
Учасник художніх виставок з 1948 року.
Персональні виставки: 1985, 1993 pp. — м. Ужгород, 1998 р. (посмертна) — м. Ужгород.
Аналізуючи творчість Юлія Сташка, необхідно зазначити впливи, котрі заклали основ и у формуванн і його манери. Перш за все - це Ф. Манайло, котрий викладав фахові дисципліни в Ужгородському художньо-промисловому училищі від початку існування закладу (до 1955 р.), вихований на європейському модернізмі, зокрема на чеському експрессіонізмі. Юлій Сташко повністю довіряв досвіду Манайла, хоч на початку шляху навчався у класі Й. Бокшая в Ужгородській гімназії (1930 - 1931 рр.), де способи і концепція образотворення схилялася до більш академічного трактування.
Також велику роль у формуванні майбутнього художника відіграли відомі угорські художники 20х - 30х рр. ХХ ст., серед яких Мігай Тівадар, Чонтварі Костка, Аурел Бернат і у найбільшій мірі Вільмош Аба Новак, із творчістю яких молодий митець активно знайомився у галереях Будапешту, вивчаючи там юриспруденцію. Майбутній художник виконував батькову волю, та все ж потяг до творчості взяв верх. У Аба Новака Сташко навчився будувати композицію так, щоб будучи гіперактивним у кольорі та насиченим лінійно і текстурно, залишатись небагатослівним та виразним. Вмінню естетично подавати та інтерпретувати зібраний етно-матеріал автор навчився у свого вчителя Федора Манайла.
До 60-х років діяльності Сташка належать цілі галереї чорно-білих портретів тафігурнихзамальовок, виконаних тушшю. Привертає увагу майстерна гра пропорцій, котра дійшла до значних перебільшень та ніколи не доходила до карикатурного стану. Поєднання пластичної лінії із насиченими тональними акцентами, нюансними проробками, ювелірним штрихом та ритмічними горизонтальними орнаментами утворили багату графічну мову.
Усвідомлення особливостей техніки Юлія Сташка залишає по собі ще сильніше враження. Адже більшість робіт майстра - це графічні мініатюри, де неймовірна кількість деталей знаходила місце на форматах трохи більших за сірникову коробку.
Помер 1998 року в м.Ужгород
ПосиланняОписІнше
http://www.carpathia.gov.ua/ua/publication/content/2763.htm     
http://www.nbuv.gov.ua/portal/soc_gum/VKhDADM/2008-6/08neigat.pdf     
http://karpatart.com/artist/137/ctashko-yuliyi-yuliyiovich.html     

Фото художника
Розмова 1967 р. Папір, акварель, 18,8x24,6 см
Весняний ярмарок 1968 р. Папір, акварель, 18x22 см

Новини

2024-03-19

21 березня виповнюється 95 років з дня народження відомого українського письменника, Героя України, лауреата лтературних премій, багаторічного голови Національної Спілки письменників України та головного редактора журналу "Дніпро", депутата Верховної Ради УРСР 11-го скликання Юрія Мушкетика. З цієї нагоди пропонуємо вашій увазі віртуальну виставку "Життя – це ярмарок, і світ – це також ярмарок, і вічний торг із Долею".

2024-03-18

Шановні користувачі, для нові надходження до Відділу краєзнавства.

2024-03-14

Шановні користувачі, для вас нові надходження до Відділу зберігання бібліотечних фондів.

 
footer-logo

"Фокстрот", ліхтар, колись була аптека...
Аж раптом - дві сосни. Бібліотека.

Відділ документів іноземними мовами:

Пн.-Пт.-з 09-19 год Нд.- з 10 до 17 год.
Вихідний день субота. Останній вівторок кожного місяця - санітарний день