Комунальний заклад

"Закарпатська обласна універсальна наукова бібліотека
ім. Ф. Потушняка"

Закарпатської обласної ради
UA EN 

   >     >  Іван Іванович Пайда

Полеглі воїни Закарпаття в російсько-українській війні

Загальний список   Алфавітний покажчик

Іван Іванович Пайда

21.10.1982 – 29.08.2022

Звання, посада: Солдат 128-ї окремої гірсько-штурмової Закарпатської бригади Збройних сил України, командир бойової машини – командир відділення гірсько-штурмового взводу гірсько-штурмової роти гірсько-штурмового батальйону.
Нагороди:

За особисту мужність і відвагу, проявлені під час захисту державного суверенітету та територіальної цілісності України, Пайді Івану Івановичу посмертно присвоєно звання «Почесний громадянин міста Ужгорода». 


Біографія:

Народився 21 жовтня 1982 року у селі Пацканьово на Ужгородщині. Випускник Ужгородської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів № 6, навчався у професійно-технічному училищі № 19. Вищу освіту здобув в Ужгородському національному університеті, бакалавр фізики, додатково здобув ще один фах – практичного психолога. Також закінчив факультет післядипломної освіти за спеціальністю «банківська справа», здобув ступінь магістра з освітніх, педагогічних наук. Був аспірантом кафедри загальної педагогіки та педагогіки вищої школи факультету суспільних наук  УжНУ. 13 років пропрацював учителем інформатики в ужгородському НВК «Гармонія», де був прикладом для багатьох своїх учнів, викладав також у школі № 11 та медичному коледжі «Монада». Був головою ОСББ «Проспект Свободи 54 – Ужгород».

Розумний, хоробрий, інтелігентний, патріотичний, приємний в спілкуванні, хоч іноді аж занадто правильний. Він мріяв і діяв в бік позитивних змін. Хотів збудувати дитячий садок.

У 2014 році Іван Іванович одним із перших став на захист України, а з початком повномасштабного вторгнення у лютому 2022 року також був серед перших добровольців і знову пішов боронити Вітчизну. Як командир бойової машини – командир відділення гірсько-штурмового взводу гірсько-штурмової роти гірсько-штурмового батальйону 128-ї окремої гірсько-штурмової Закарпатської бригади Збройних сил України.

29 серпня 2022 року пішов у свій останній бій біля сіл Нововознесенське та Миролюбівка Херсонської області, виявивши мужність та стійкість та залишаючись до кінця вірним військовій присязі.

Попрощалися із загиблим выдбулося 21 лютого 2023 року, поховали з всіма військовими почестями на Пагорбі Слави міста Ужгорода на Закарпатті.

Залишилися батьки, дружина та двоє синів.

Вшанування пам'яті:

Дані відсутні для обраної мови
Джерельні приписи:

У бою за Україну загинув аспірант кафедри загальної педагогіки та педагогіки вищої школи факультету суспільних наук Пайда Іван Іванович [Електронний ресурс]. – Режим доступу : https://bit.ly/3XWQVcq. – Назва з екрана.

У боях за Херсонщину загинув ужгородець Іван Пайда [Електронний ресурс]. – Режим доступу : https://bit.ly/3cL9VJn. – Назва з екрана.

У боях за Херсонщину загинуло двоє закарпатців [Електронний ресурс] : І. І. Пайда та О. В. Олаг. – Режим доступу : https://bit.ly/3CWlLuP. – Назва з екрана.

Ужгородець загинув у бою за Україну [Електронний ресурс] : [І. І. Пайда]. – Режим доступу : https://bit.ly/3Y0OIMZ. – Назва з екрана.

На війні загинув ще один закарпатець – ужгородець Іван Пайда [Електронний ресурс]. – Режим доступу : https://bit.ly/3KyprGK. – Назва з екрана.

В Ужгороді проведуть в останню путь полеглого за Україну Івана Пайду [Електронний ресурс]. – Режим доступу : https://bit.ly/3IdyGcA. – Назва з екрана.

Іван Пайда: прощаємося із нашим Героєм [Електронний ресурс]. – Режим доступу : https://bit.ly/3Zgh330. – Назва з екрана.

Мріяв збудувати дитячий садок! На війні загинув Герой Закарпаття: Без батька залишилось двоє маленьких дітей [Електронний ресурс] : [ужгородець І. І. Пайда]. – Режим доступу : https://bit.ly/3YW4KsX. – Назва з екрана.

Попп, Ганна. В Ужгороді попрощалися із полеглим на війні Іваном Пайдою [Електронний ресурс] / Г. Попп, Руслана Гостюк. – Режим доступу : https://bit.ly/3lZv8n0. – Назва з екрана.

Дружина загиблого військового Івана Пайди втілила мрію чоловіка в життя [Електронний ресурс] : [відео] /  Суспільне Ужгород ; YouTube. – Режим доступу : http://surl.li/rqhap. – Назва з екрана.

Підготувала Олександра Шмайда

Новини

2024-04-24
Любі друзі! 25 квітня о 16:30 запрошуємо вас на лекцію до Дня пам'яті Чорнобильської катастрофи. Лектор — вчитель історії Юрій Офіцинський. Місце проведення — проспект Свободи, 16, читальна зала бібліотеки.
2024-04-17
Запрошуємо на Клуб літературних дебютів "Нові імена", який відбудеться 24 квітня о 16:00. Цього разу у нас три дебютантки: Олександра Янчишин, Наталія Фогел та Олена Прібиткова.  Місце зустрічі: м.Ужгород, пр.Свободи, 16. Вхід вільний!
 
footer-logo

"Фокстрот", ліхтар, колись була аптека...
Аж раптом - дві сосни. Бібліотека.

Відділ документів іноземними мовами:

Пн.-Пт.-з 09-19 год Нд.- з 10 до 17 год.
Вихідний день субота. Останній вівторок кожного місяця - санітарний день