Комунальний заклад

"Закарпатська обласна універсальна наукова бібліотека
ім. Ф. Потушняка"

Закарпатської обласної ради
UA EN 

   >     > 

Нові надходження

ВІДДІЛ КРАЄЗНАВСТВА

2020-11-09
 
821.161.2(477.87)
Б 24 
Бараболя, Марко. З правдивою пошаною : твори. Слово про письменника : до 110-річчя від дня народж. Івана Федоровича Рознійчука / М. Бараболя ; упоряд. : Н. Ребрик, І. Ребрик ; передм., примітки І. Ребрика. – Ужгород : Ґражда, 2020. – 292 с. : іл. – (Пам’яті Олекси Мишанича. Літературно-краєзнавча серія “Люби своє”).
 
Це найповніше на сьогодні в Україні окреме видання творів Івана Федоровича Рознійчука, які публікувалися на сторінках закарпатських часописів кінця 20-х – початку 40-х років під псевдонімом Марко Бараболя. Більшість із них з’явилася друком в ужгородському просвітянському журналі для дітей та юнацтва “Пчілка”. Слово Марка Бараболі викликало широкий читацький резонанс, привернуло пильну увагу письменників, критиків, громадських діячів тощо. 
У пропонованому виданні твори Марка Бараболі публікуються за першодруками. Подаються вони за проблемно-тематичним принципом у розділах: “Не даймеся збаламутити! ” та “Геть з перешкодами! ”. Твори, авторство яких досі остаточно не з’ясоване, але аналіз яких дає підстави вважати імовірним автором Рознійчука-Бараболю, складають розділ “Пишіть і стружте так, як треба! ”. Розділ “Знай, що це він!.. ” містить літературознавчі розвідки, рефлексії, спогади про Марка Бараболю, а також віднайдені Іваном Ребриком матеріали з архіву СБУ: “Опитувальний листок НКВС”, заповнений рукою письменника, та документи, що містить багатий фактографічний матеріал.
 
821.161.2(477.87)
Г 28 
Гедеон, Віктор. Метризація квініт : [В 16-ти т.]. Т. 02 : Сонети. Чуттєвий шал / В. Гедеон. – Ужгород : Поліграфцентр “Ліра”, 2019. – 128 с.
 
Книга є другим томом літературно-художнього і критично-наукового циклу праць з однойменною назвою. Представлено збірку сонетів з вираженим чуттєвим та інтелектуально-філософським підтекстом і потужним струменем змістовної лірики. Акцент зроблено на особистісних аспектах людських відносин. Строга сонетна форма поетичного тексту відтінює і підкреслює модерністську сутність віршованих послань. Автор має чітко сформовану естетичну і духовну концепцію поетичної творчості, і власний, позбавлений сторонніх впливів ракурс поглядів на світ.
 
821.161.2(477.87)
Г 28 
Гедеон, Віктор. Метризація квініт : [В 16-ти т.]. Т. 03 : Сонети. Двозначні сенси / В. Гедеон. – Ужгород : Поліграфцентр “Ліра”, 2019. – 128 с.
 
Книга є третім томом літературно-художнього і критично-наукового циклу праць з однойменною назвою. Представлено збірку сонетів з вираженим інтелектуально-філософським підтекстом і потужним струменем змістовної лірики. Строга сонетна форма поетичного тексту відтінює і підкреслює модерністську сутність віршованих послань. Автор має чітко сформовану естетичну і духовну концепцію поетичної творчості, і власний, позбавлений сторонніх впливів ракурс поглядів на світ.
 
821.161.2(477.87)
Г 28 
Гедеон, Віктор. Метризація квініт : [В 16-ти т.]. Т. 05 : Восьмивірші. Космогонія буття / В. Гедеон. – Ужгород: Поліграфцентр “Ліра”, 2019. – 128 с.
 
Книга є п’ятим томом літературно-художнього і критично-наукового циклу праць з однойменною назвою. Представлено збірку восьмивіршів з вираженим інтелектуально-філософським підтекстом і потужним струменем змістовної лірики. Особливістю даного тому є наявність синхронних текстів водночас на українській і російській мовах. Строга строфічна форма поетичного тексту відтінює і підкреслює модерністську сутність віршованих послань. Автор має чітко сформовану естетичну і духовну концепцію поетичної творчості, і власний, позбавлений сторонніх впливів ракурс поглядів на світ.
 
94(477.87)
Д 18 
Данилюк, Михайло Васильович. Вільховецька громада: шлях до успіху / М. В. Данилюк. – Ужгород : Патент, 2019. – 132 с. : іл. 
 
За порівняно короткий проміжок часу з дня фундації Вільховецької громади потужний струмінь оновлення торкнувся всіх сфер життя її мешканців – про що і розповідає ця книжка. 
 
821.161.25(437.6)
К 86 
Ксеняк, Микола. Одповіж собі сам / М. Ксеняк. – Пряшів : Акад. русин. култури в СР, 2020. – 96 с. – Тест русин. мовою.
 
Видання представляє добірку поезій М. Ксеняка, письменника із Словаччини, лауреата Премії Олександра Духновича за русинську літературу.
 
821.161.2(477.87)
К 89 
Кузан, Василь Васильович. Три по сто : молоді і витримані вірші / В. В. Кузан ; вступ. ст. І. Павлюка, післяслоло Д. Дроздовського. – Ужгород : Карпати, 2020. – 444 с. : іл.
 
Нова книга відомого сучасного українського поета Василя Кузана, як практично і усі його попередні – про людські стосунки Чоловіка і Жінки, Жінки, яка стала другом. Як точно підмітив автор післяслова, збірка “Три по сто” – історія про загублений і віднайдений рай для чоловічої душі.
 
72(477.87)
П 58 
Попович, Василь Васильович. Храми Рахівщини : іст.-краєзн. нариси. – Вид. друге, доповн. / В. В. Попович ; вступ. ст. В. Фенича. – Ужгород : Карпати, 2019. – 404 с. : іл.
 
До широкого читача йде багатоілюстроване видання, у якому автор – краєзнавець, культуролог, заслужений працівник культури України Василь Попович вперше у нашому краї зробив спробу комплексно дослідити історію, сакральну архітектуру, імена фундаторів, настоятелів, майстрів-будівельників, різьбярів, художників-іконописців православних, греко-католицьких та римсько-католицьких храмів на території одного із найсамобутніших районів на Закарпатті – Рахівського.
Окремо представлені унікальні дерев’яні церкви, які проіснували до нашого часу, а також деякі з тих, котрі, на жаль, безслідно зникли.
Автор широко використав архівні джерела, церковні книги, рукописні й друковані дослідження, а також спогади старожилів, розповіді священиків.
Видання адресоване краєзнавцям, священикам, історикам, етнографам, туристам, гостям краю, архітекторам, майстрам різьбярства та іконопису, а також всім, хто цікавиться історією та культурою українського народу, нашого краю зокрема.
 
730.071(477.87)
Р 59 
Рогаль, Микола. Форми: вчора, сьогодні, завжди [Образотворчий матеріал] / М. Рогаль ; уклад., авт. тексту, дизайн В. Роман. – Ужгород : Вид-во Олександри Гаркуші, 2020. – 24 с.: іл.
 
Міні-скульптури, що насправді є улюбленими прикрасами, для тих, хто цінує красу та модерне мистецтво, у більшому масштабі можуть стати артефактами в інтер’єрі або міському середовищі.
 
061(477.87)
Ф 32
Федака, Павло Михайлович. Закарпатська “Просвіта” у постатях її діячів (1920–2020) / П. М. Федака. – Ужгород : TIMPANI, 2020. – 400 с. : іл.
 
Книга присвячена 100-річчю створення на Закарпатті товариства “Просвіта” — найстарішої і найзаслуженішої української громадської організації краю. У ній, крім розлогої вступної статті, поміщено 101 нарис про засновників, провідників і відомих діячів товариства 1920–1939 та 1990–2020 pp., подано імена ще понад 800 активних просвітян, а також жікальний фотолітопис діяльності крайової «Просвіти” з дня її заснування до (инішнього часу.
 
630(477.87)
Ш 63 
Шип, Юрій. Життя і люди Ужгородського військового лісництва : док.-публіцист. нарис / Ю. Шип. – Ужгород : Патент, 2020. – 108 с. : іл.
 
Книга відомого закарпатського письменника Юрія Шипа “Життя і люди Ужгородського військового лісництва” – вдумливий екологічний нарис про потребу бережливого ставлення до природи, наскрізно пройнятий необхідністю стояти на чатах найціннішого унікального скарбу Карпатського краю – лісу та його дарів.
Автор видання документальними фактами, аргументами, світлинами та засобами художнього слова з публіцистичною пристрастю звеличує покликання та працю лісівників і закликає: коли у ліс несеш бензопилу та сокиру – думай і дивись не тільки на дерево, але й пильно роздивляйся навколо себе, водночас заглядай в очі внукам та правнукам, прозираючи в майбутнє.
 
821.161.2(477.87)
Ш 63 
Шип, Юрій. Каламбури діда Юри : поезія з гумором у мініатюрах / Ю. Шип ; пердм. С. Романенко. – Ужгород : Патент, 2020. – 190 с. 
 
Нова книга Ю. Шипа про те, що є, чого немає, що повинно бути і не бути, що хочемо й не хочемо у нашому житті. В ній зафіксовані факти й події того, що твориться з нами та навколо нас. Усе це автор, ввібравши в своє серце й душу, знову повертає нам у дотепному осмисленні, цікаво інтерпретованому художньому вияві з любов’ю до Всевишнього, до ближнього та світу навколишнього.

 


Новини

2024-04-18
Друзі, 23 квітня о 15:00 запрошуємо вас на безкоштовний майстер-клас з виготовлення Великоднього декору.  Інструменти та матеріали надаємо.  Кількість місць обмежена.  Реєстрація обов'язкова: https://forms.gle/xtW9wf8GDJmh95p87  Місце зустрічі: пр. Свободи, 16  Захід відбудеться за підтримки Карпатський Фонд / Carpathian Foundation Fondation de France.
2024-04-17
Запрошуємо на Клуб літературних дебютів "Нові імена", який відбудеться 24 квітня о 16:00. Цього разу у нас три дебютантки: Олександра Янчишин, Наталія Фогел та Олена Прібиткова.  Місце зустрічі: м.Ужгород, пр.Свободи, 16. Вхід вільний!
2024-04-15

Шановні користувачі, до вашої уваги нові надходження до Відділу художньої літератури.

 
footer-logo

"Фокстрот", ліхтар, колись була аптека...
Аж раптом - дві сосни. Бібліотека.

Відділ документів іноземними мовами:

Пн.-Пт.-з 09-19 год Нд.- з 10 до 17 год.
Вихідний день субота. Останній вівторок кожного місяця - санітарний день