Комунальний заклад

"Закарпатська обласна універсальна наукова бібліотека
ім. Ф. Потушняка"

Закарпатської обласної ради
UA EN 

   >     > 

Нові надходження

ВІДДІЛ КРАЄЗНАВСТВА

2021-11-22
52(477.87)
І-2
Ігнатович, Степан Іванович. Астрономія на Закарпатті / С. Ігнатович ; упоряд. та післямова О. Ігнатовича. – Ужгород : TIMPANI, 2021. – 176 с. : іл.
 
У книзі науковця, педагога, кандидата фізико-математичних наук Степана Ігнатовича (1944–2017) простежуються становлення і розвиток у ДВНЗ «Ужгородський національний університет» астрономічного наукового напряму з 1957 до 1969 рік. Ця розвідка проведена на основі офіційних листів, наказів, журналів спостережень, інших документів, що збереглися з тих часів у Лабораторії космічних досліджень вказаного вузу, а також власних вражень автора.
 
821.161.2(477.87)
К 36
Керекеш, Юрій Юрійович. Вибрані твори. Парубкова дочка / Ю. Керекеш ; упоряд. : О. Новікова, О. Гаврош ; передм. О. Гавроша. – Ужгород : Карпати, 2021. – 432 с. : іл.
 
Збірник вибраних творів українського письменника Юрія Керекеша (1921–2007), підготовлений з нагоди 100-річчя від дня народження, представляє широкому читачу не тільки кращі оповідання та повість знаного майстра слова, але і його драму «Медові дні Василини», а також розгорнуту автобіографію з 1974 р., публіцистику і ювілейні роздуми письменників-побратимів про самобутнього прозаїка.
На думку упорядників, цими «Вибраними творами» пізнання творчого світу Ю. Керекеша новими поколіннями не завершується, адже попереду нас чекає публікація широкого листування і щоденникові записи різних років одного із найколоритніших майстрів малої прози Закарпаття.
 
027(477.87)
Н 34
Наукова бібліотека Ужгородського національного університету: від джерел до сучасності : монографія / М-во освіти і науки України, Держ. вищ. навч. закл. «Ужгор. нац. ун-т», Наук. б-ка ; редкол. : M. М. Медведь (голова редкол.), О. В. Бряник, В. В. Воробець, I. О. Мельник. – Ужгород : Вид-во Олександри Гаркуші, 2021. – 572 с. : іл.
 
У монографії досліджуються історія виникнення, етапи становлення та розвиток Наукової бібліотеки Ужгородського університету. Аналізуються найвагоміші здобутки колективу книгозбірні за 75 років її діяльності. Значна увага приділяється книжковому фонду бібліотеки, його багатству, комплектуванню та збереженню. Архівні матеріали, спогади, фотодокументи фіксують святкове та буденне життя бібліотекарів, які своєю працею сприяють успішному науковому та навчально-виховному процесу в університеті.
Для науковців, бібліотечних працівників, фахівців і дослідників у галузі бібліотечної справи, краєзнавців та усіх шанувальників книги.
 
821.161.2(477.87)
С 79
Степа, Сергій. GEN / С. Степа. – Ужгород : TIMPANI, 2021. – 256 с. 
 
Роман «GEN» представляє творчість нашого земляка Сергія Степи, котрий нині є представником українського письменства в Угорщині. Читачам він знайомий книгами «Оповідання і Целми», «Три повісті і Площа», «Велосипедний оркестр», «Дерево Дірака».
У пропонованому романі йдеться про глибинний, на генному рівні, зв'язок між протагоністом і містечком, в якому той народився. Свого часу герой покинув це містечко, а воно всілякими засобами намагається повернути його назад...
Книга адресується широкому загалу, усім кого цікавить сучасний літературний процес й «інтелектуальна проза» зокрема.
 
821.161.2(477.87)
Х 69
Ходанич, Петро Михайлович. Втеча, або Тиха моя Вітчизна : роман, оповідання / П. М. Ходанич. – Ужгород : Карпати, 2021. – 288 с.
 
Це твори про крихкість миру, криваві події на Донбасі, про кухню російської псевдоінформації, яка викривлює події і людські душі, це про прозріння людини.
 
 
821.161.2.09(477.87)
Ш 71
Шманько, Ілля Іванович. Не зрікаючись любові до України : життєпис Юрія Бадзя / І. І. Шманько. – Ужгород : Карпати, 2021. – 368 с
 
До широкого читача вперше йде найповніший життєпис Юрія Бадзя – славного сина закарпатської Срібної Землі, українського дисидента, ідеоло¬га національно-визвольного руху, автора наукового трактату «Право жити. Україна в складі СРСР, людина в системі тоталітарного соціалізму» – фундаментального дослідження про нерівноправне становище українського народу в складі СРСР, людини без страху – українського Дон Кіхота, політолога, громадсько-політичного діяча, члена Національної спілки письменників України, лауреата премії Фундації Омеляна і Тетяни Антоновичів, кавалера орденів «За заслуги» III і II ступенів, останнього політв'язня Радянського Союзу.
У захоплюючому життєпису-есе автор – відомий краєзнавець І. Шманько розповідає про нашого славного земляка, людину, яка залишила по собі помітний науковий доробок у галузі історії України як самостійної незалежної держави та української нації як самобутнього етносу, показала приклад незламності духу і готовності стояти за свої переконання до кінця.
 

 


Новини

2024-03-18

Шановні користувачі, для нові надходження до Відділу краєзнавства.

2024-03-15
"Українська література, як і всі інші явища у нашій країні, зазнає відчутного впливу війни. Якщо раніше ми говорили про ветеранську та волонтерську прозу, то після 24-го лютого минулого року тема російсько-українського конфлікту стала однією з наріжних для усієї української літератури" (Олександр Мимрук, Читомо) В рамках Національного тижня читання поезії, який відбудеться з 16 по 24 березня цього року, в нашій бібліотеці відбудуться читання віршів з фронту. Запрошуємо усіх бажаючих! Дата і початок вечора: 20 березня, 16:30. Локація: проспект Свободи, 16, читальна зала. #тижденьпоезії2024
2024-03-15
Друзі, ми підготували для вас цікавий безкоштовний майстер-клас з виготовлення мила. 19 березня о 16.00 чекаємо вас. Всі матеріали надаємо. Кількість місць обмежена. Реєстрація обов'язкова. https://forms.gle/o8T9uur4AQnZdrU28 Місце зустрічі: пр. Свободи, 16 Захід відбудеться за підтримки Карпатський Фонд / Carpathian Foundation Fondation de France
2024-03-14

Шановні користувачі, для вас нові надходження до Відділу зберігання бібліотечних фондів.

2024-03-14
Подія весни❗️  21 березня о 17:00❗️  Презентація книги "НЕЗЛАМНІ звички" в Ужгороді📘📒  На цю книгу чекало багато людей, особливо 48 незламних жінок, які поділилися на її сторінках своїми історіями, з метою підтримати наших людей душевно, емоційно, психологічно.   48 корисних розповідей про життєві цінності, про те, що допомагає саме зараз у повсякденному житті підтримувати в ресурсі свій емоційний та фізичний стан.   Ця книга, як мудра подруга, буде поруч і знайде для вас потрібні слова.  На вас чекає зустріч з авторками збірки. Ви зможете зазирнути за лаштунки обкладинки та почути найцікавіше з перших вуст.   Ви зможете придбати книгу з автографами авторок📖✍🏻  Частина коштів буде переказана на підтримку наших Героїчних Захисників💙💛 
 
footer-logo

"Фокстрот", ліхтар, колись була аптека...
Аж раптом - дві сосни. Бібліотека.

Відділ документів іноземними мовами:

Пн.-Пт.-з 09-19 год Нд.- з 10 до 17 год.
Вихідний день субота. Останній вівторок кожного місяця - санітарний день