Комунальний заклад

"Закарпатська обласна універсальна наукова бібліотека
ім. Ф. Потушняка"

Закарпатської обласної ради
UA EN 

   >     > 

Нові надходження

ВІДДІЛ КРАЄЗНАВСТВА

2023-05-26
821.161.2(477.87)
Б 61
Біляк, Степан Томович. 
Лікарня. Голгофа справедливості : спогади / С. Т. Біляк. – Львів : Сполом, 2023. – 312 с. : кольор. іл., портр.
 
Степан Біляк – заслужений лікар України, відомий далеко за межами краю і рубежем. Лікар – уролог, все життя активно поєднує лікарську практику із діяльністю на ниві громадсько-культурного, духовного життя і літератури. Його перу належать збірки поезій «Проліски рвуться увись» (2014), «У полоні сьогодення» (2016). На зорі Незалежності велику популярність у широких колах здобула газета «Карпатська Україна-Красне Поле». Її шеф-редактором та найактивнішим автором був Степан Біляк.
Із цікавістю сприйняли читачі і його книгу «Лікарня. Спогади із незабутнього», яка побачила світ у 2021 році.
У новій книзі про пережите й прожите автор також ділиться спогадами і роздумами про свої труди і людей, з якими жив, працював пліч-о-пліч не один десяток літ.
 
821.161.2(477.87)
Г 12
Габорець, Василь Степанович. 
Родовідне дерево : поезії / В. С. Габорець. – Ужгород : ФОП Ребрик А. І., 2023. – 272 с.
 
У пропонованій читачеві збірці вміщено нові поезії Василя Габорця, частина з яких присвячена болісним, трагічним подіям російсько-української війни, героям України, що боронять рідну землю. Багато поезій відтворюють важливі суспільно-політичні події сучасності, видатних митців рідного краю. Однак більшість поезій присвячено красі рідної природи, духовному багатству Срібної Землі, трудовому люду Закарпаття. Частину творів становить яскрава інтимна лірика про родинний затишок, спогади дитинства, красу рідної Хустщини.
У художнього оформлення збірки використано творчі роботи Олександра Габорця, онука автора збірки. Автор висловлює щиру подяку дочці Марині Немеш за допомогу в підготовці видання цієї збірки.
 
821.161.2(477.87)
Г 12
Гаврош, Олександр. 
Капітан Алоїз : ретророман / О. Гаврош. – Х. : Фоліо, 2022. – 288 с. : іл. – (Ретророман).
 
...Чи мріяли ви коли-небудь потрапити в минуле рідного міста? Ну, десь так років на 135 назад? Неймовірно, але журналіст Олесь Пелехатий зі своїм приятелем студентом-другокурсником Любчиком, скориставшись міжчасовим коридором на цвинтарі, із сучасного Ужгорода раптом потрапляє в Унгвар XIX століття.
Що поєднує журналіста Пелехатого та капітана поліції Австро- Угорської імперії Алоїза Штрімфлю, які чомусь дуже схожі між собою, і чим завершаться неймовірні мандри в часі, ви дізнаєтеся, прочитавши іскрометний роман Олександра Гавроша «Капітан Алоїз», відзначений дипломом Міжнародного літературного конкурсу «Коронація слова-2012».
Роман друкується у другій, доопрацьованій і значно розширеній редакції.
 
908(477.87)
Е 45
Екскурсії Закарпаттям : навч. посіб. з іст. екскурсознавства / Нац. спілка краєзнавців України, Карпат. ун-т ім. А. Волошина ; за ред. Р. А. Офіцинського. – Ужгород : «ТІМРАNІ», 2019. – 248 с. : іл. – (Серія навчальних видань з історичного екскурсознавства Закарпаття ; кн. 2) (Туристичні маршрути Закарпаття).
 
Посібник підготували автори, тісно пов’язані з прикладною історією. Він продовжує навчальну серію з історичного екскурсознавства, започатковану 2017 р. книжкою «Екскурсії Ужгородом».
Рекомендується до використання в освітньому процесі для підготовки молодших бакалаврів, бакалаврів, магістрів за спеціальностями, де передбачено теоретичні та практичні заняття з екскурсознавства при вивченні нормативних дисциплін і дисциплін вільного вибору.
Видання корисне для екскурсоводів, викладачів, студентів, учителів, учнів, усіх шанувальників минулого і сьогодення Закарпаття – найзахіднішого регіону України.
 
39(477.87)
Є 34
Єдність у різноманітности. Лемки : навч.-метод. посіб. / М-во молоді та спорту України, Житомир. держ. ун-т ім. І.Франка, Молодіж. громад. орг. «Студентський клуб» ; упоряд.: Г. Гримашевич, Н. Лісняк [та ін.]. – Житомир, 2021. – 162 с. : кольор. іл.
 
Навчально-методичний посібник став результатом однойменного проекту Міністерства молоді та спорту України, який було втілено в жовтні – листопаді 2021 року. Посібник призначений для докладнішого ознайомлення учнів та студентів закладів вищої освіти з культурою, мовою та побутом лемків. У першій частині посібника подано записи діалектного мовлення (тексти) з лемківських говірок, лемківські пісні та їхній аналіз, інші матеріали. II частина – творчі роботи учасників проекту, учнів та студентів із 15-ти областей України.
Матеріали посібника можна використати на уроках української мови, народознавства в школах та на заняттях із лінгвокультурології, діалектології та історії української мови в університетах.
Для учнів, студентів, учителів-словесників, гуманітаріїв загалом.
 
398.2(477.87)
К 14
Казки та легенди з витоків Ужа : казки, легенди, перекази, бувальщини, билиці та притчі Великоберезнянської Лемківщини Закарпаття / КЗ «Обл. орг.-метод. центр культури» Закарпат. облради, Закарпат. обл. орг. Нац. спілки краєзнавців України ; текст, упоряд., вступ. ст. І. В. Хланти, підгот. текстів В. Р. Хланти. – Ужгород : Патент, 2023. – 704 с.
 
До збірника ввійшли кращі зразки українських народних казок усіх жанрових різновидів, а також легенди, перекази, бувальщини, притчі, билиці Лемківської Великоберезнянщини. Подано найдавніші і сучасні записи від талановитих оповідачів. Окремим збірником ці фольклорні матеріали з’являються вперше і, безумовно, прислужаться до ще глибшого пізнання верховинського краю, перлини його народнопоетичної творчості.
Для науковців гуманітарних дисциплін, учнів, учителів, працівників культури, а також для широкого кола читачів.
 
050.9(477.87)
К 17
Календар «Просвіти» на 2023 рік : [календар-альм.] / ГО «Закарпат. крайове культ.-освіт. т-во «Просвіта» ; уклад.: П. М. Федака, П. П. Федака. – Ужгород : ГО «Закарпат. крайове культ.-освіт. т-во «Просвіта», 2023. – 176 с. : іл.
 
Календар-альманах «Просвіти» на 2023 рік знайомить з пам’ятними подіями історії України, науковим, громадсько-політичним і культурним життям Закарпаття, визначними постатями відомих вчених, освітян, педагогів, письменників, громадських діячів краю, пам’ятками минулого, діяльністю крайового товариства «Просвіта» тощо.
 
 
821.161.2(477.87)
Л 93
Любка, Андрій. 
Щось зі мною не так / А. Любка. – Чернівці : Meridian Czernowitz, 2022. – 256 с.
 
Це книжка пригод і настроїв, реальних історій і автобіографічних вигадок, універсальний порадник і атлас туристичних маршрутів. У цих текстах свідки Єгови п’ють коньяк, Мілан Кундера опиняється в басейні, а водії «мерседесів-спринтерів» женуться за ка-ретами швидкої допомоги. Словом, абсурдно, зате пізнавально, часом меланхолійно, але частіше кумедно. Всім, кому сподобалися попередні збірки автора «Спати з жінками» і «Саудаде», слід налаштуватися на писання захоплених відгуків у своїх соціальних ме-режах. Автор обіцяє їх лайкати.
 
821(477.87)
М 58
Між Карпатами і Татрами : поезія Василя Густі в словац. пер. Валерії Юричкової та вірші Любомира Олаха в укр. пер. Василя Густі. Вип. 37 / пер. з укр. В. Юричкова, пер. зі словац. В. П. Густі, вступ. сл., упоряд. Т. Ліхтей. – Ужгород : РІК-У, 2023. – 76 с. : іл. – Текст укр., словац. мовами.
 
 
Серія «Між Карпатами і Татрами» (випуск 37) презентує вибране з доробку відомого закарпатського поета Василя Густі в словацькому перекладі Валерії Юричкової, а також вірші сучасного словацького митця Любомира Олаха в українському перетлумаченні В. Густі.
 
37(477.87)
П 24
Педагогічна енциклопедія Закарпаття / М-во освіти і науки України, Департамент освіти і науки Закарпат. облдержадмін., Закарпат. ін-т післядиплом. пед. освіти. – Ужгород : Карпати, 2021 – 2022.
Т. 2 : О – Я / М. І. Алмашій, М. М. Басараб [та ін.] ; редкол. : В. В. Химинець, Л. П. Ходанич [та ін.]. – 2022. – 392 с. : фот. – Бібліогр. наприкінці ст.
 
В енциклопедії широко висвітлюється культурно-освітній процес на Закарпатті від найдавніших часів до сьогодення у всьому його розмаїтті, іменах, подіях і фактах; уза-гальнено наукові набутки з історії педагогіки, проблем виховання, інтерпретовано факти та явища освіти і педагогічної науки краю відповідно до новітніх демократичних поглядів, впливів на освітній процес глобалізації та відкритого інформаційного простору. У колі інтересів авторського колективу – становлення дошкільної, початкової та старшої ланок, узагальнено розглядається процес становлення фахової освіти та вищої школи.
Енциклопедія адресована вчителям, педагогам, науковцям, аспірантам і студентам вищих навчальних закладів, краєзнавцям та всім, хто цікавиться розвитком і досягненнями педагогічної науки і практики в краї.
 
821.161.2(477.87)
П 30
Петровці-Кук, Михайло Михайлович. 
Далечінь : поезії, лірика / М. М. Петровці-Кук. – Ужгород : ФОП Сабов А. М., 2023. – 272 с. : портр.
 
У двадцять четверту книгу М. Петровці-Кука «Далечінь» ввійшли як нові твори любовної і філософсько-громадянської лірики, так і мініатюри з попередніх книг.
 
4(477.87)"03/14"
П 78
Проблемні питання давньої історії Карпатського ареалу : матеріали міжнар. наук. конф. (Ужгород, 24 верес. 2021 р.) : до 90-річчя з дня народж. проф. Балагурі Е. А. / ДВНЗ «Ужгород. нац. ун-т», НДІ Карпатознавства [та ін.] ; редкол.: І. А. Прохненко, В. В. Мойжес, М. А. Жиленко. – Ужгород : РІК-У, 2022. – 110 с. : кольор. іл., карти, табл. – Назва обкл. : Матеріали міжнародної наукової конференції «Проблемні питання давньої історії Карпатського ареалу» (Ужгород, 24 вересня 2021 р.). – Текст укр., угор., румун., словац. мовами. – Бібліогр.: с. 12-27.
 
Збірник містить матеріали міжнародної наукової конференції «Проблемні питання давньої історії Карпатського ареалу» до 90-річчя з дня народження професора Балагурі Е. А., яка відбулася 24 вересня 2021 року.
 
016:94(477.87)
П 84
Професор Микола Вегеш : біобібліогр. покажч. : до 60-річчя від дня народж. / уклад. А. Чаварга ; вступ. ст. М. В. Олашин. – Ужгород : РІК-У, 2022. – 544 с. : фот. кольор. – Імен. покажч.: с. 457-500.
 
Видання «Професор Микола Вегеш. Біобібліографічний покажчик» знайомить широкий загал читачів із життєвим і творчим шляхом українського вченого, доктора історичних наук, професора Миколи Вегеша.
У покажчику, який виходить із нагоди 60-річчя від дня народження, зафіксовано наукові, науково-популярні, навчально-методичні праці історика станом на 1 вересня 2022 р. та література про його життя, наукову, педагогічну і політичну діяльність.
Пропоноване видання буде корисним для науковців, педагогів, краєзнавців та всіх, хто цікавиться вітчизняною історією.
 
821.161.2.09(477.87)
Р 31
Ребрик, Іван Михайлович.
Перебіг : час-у-тексті : [у 2 кн.] / І. М. Ребрик. – Ужгород : ФОП Ребрик А. І., 2022 (в опр.)
Кн. 1 : Літературознавство, культурологія. – 2022. – 508 с.
 
821.161.2.09(477.87)
Р 31
Ребрик, Іван Михайлович.
Перебіг : час-у-тексті : [у 2 кн.] / І. М. Ребрик. – Ужгород : ФОП Ребрик А. І., 2022 (в опр.)
Кн. 2 : Про автора і його творчість. – 2022. – 240 с.
 
Випускник української філології Ужгородського державного університету 1983 року Іван Ребрик упродовж життя не зрадив свою професію, а за творчий доробок 2020 року прийнятий у члени Національної спілки письменників України.
Як поет, дебютував книжкою «Дні», яка побачила світ 1991 р. у видавництві «Молодь». Понад двадцять років тому була опублікована оригінальна поема Івана Ребрика «Злам», у якій окреслено стан суспільства через особистісні відчуття перед Апокаліпсисом. Високу оцінку всеукраїнської критики отримала його книжка прози «Перетривання» і поетична збірка «Переднівок». Книжка поезій «Переднівок» у 2020 році удостоєна Закарпатської обласної літературної премії ім. Петра Скунця. «Перетривання» від-значене Всеукраїнською літературною премією ім. Зореслава.
Пропоновані видання – літературознавчий набуток автора упродовж сорока років (1982-2022).
 
821.161.2(477.87)
Р 49
Рибар, Наталія Вікторівна. 
Де янголи знімають крила : поезія / Н. В. Рибар. – Хмельницький : Видавець Стасюк Л. С., 2019. – 96 с. : кольор. іл.
 
Це поезія із пережитого світу, де вчорашнє надміру болить, де тяжко дихає ліс, де відцвітають із плачем жоржини. Це світ у якому потрібно пройти крізь стіни, по зламаним мостам, крізь дощ і зиму, по небу і по землі, щоб знову навчитися вірити і довіряти, мріяти і кохати, щоб літати без крил.
Книга розрахована на широке коло читачів.
 
821.161.2(477.87)
Х 34
Хвуст-Третинник, Ольга. 
24.02 : [зб. віршів] / О. Хвуст-Третинник. – Ужгород : ФОП Роман О. І., 2023. – 44 с. – Назва обкл. : 24/02.
 
Коли я почула моторошні звуки першої повітряної тривоги, я метушилася по кімнаті, з нерозумінням того, що я маю робити. Я не можу собі навіть уявити, що пережили ті люди, які майже рік живуть під постійними бомбардуваннями. Але кожною частинкою своєї душі я хвилююся за всіх українців. Війна, одночасно, і розділила нас і об’єднала. Я дуже пишаюся тими людьми, які залишилися в країні тоді, коли почалася війна, і не покидають її і зараз. Я впевнена, з кожним днем ми все ближче до перемоги. У мене ніколи, ані на секунду, не було в цьому сумнівів. Ми, українці – сильні і вільні люди. Ми боремося за свою свободу. Україна – соборна держава. Ми кожного дня, ціною крові найкращих наших захисників, доводимо всьому світу що маємо право на вільне та незалежне життя в своєму рідному краї.
 
001.8(477.87)
У-33
Ужгородський національний університет.
Науковий вісник Ужгородського університету : [зб. наук. пр.] / М-во освіти і науки України, Ужгород. нац. ун-т, Ужгородський національний університет; редкол. : З. Адамія, А. Архангельська [та ін.] ; гол. ред. М. Номачі. – Ужгород : ПП Данило С. І., 1996 – 
Серія : Філологія, Вип. 2 (48) / ред.-пер. О. Миголинець. – 2022. – 232 с. : іл. – Текст укр., англ. мовами. – Бібліогр. наприкінці ст.
 
На пошану Петра Скунця (до 80-річчя з дня народж.)
 
 
001.8(477.87)
У-33
Ужгородський національний університет.
Науковий вісник Ужгородського університету : зб. наук. пр. / Ужгород. нац. ун-т, М-во освіти і науки України, Держ. вищ. навч. закл. «Ужгород. нац. ун-т»; редкол. : І. Є. Барчій, С. М. Сухарев [та ін.]. – Ужгород : Говерла, 1996 – .
Серія : Хімія, Вип. № 1 (47) 2022. – 2022. – 122 с. : рис., табл. – Текст укр., англ. мовами. – Бібліогр. наприкінці ст.
 
Збірник наукових праць друкує статті, які містять теоретичні та практичні результати в галузі хімічних наук, охорони навколишнього природного середовища, а також методики викладання хімії та екології у вищій школі. Публікуються також огляди сучасного стану важливіших наукових проблем у галузі хімії та екології, огляди наукових конференцій, які відбулися в ДВНЗ «УжІТУ», а також матеріали присвячені ювілеям.
 

 


Новини

2024-03-19

21 березня виповнюється 95 років з дня народження відомого українського письменника, Героя України, лауреата лтературних премій, багаторічного голови Національної Спілки письменників України та головного редактора журналу "Дніпро", депутата Верховної Ради УРСР 11-го скликання Юрія Мушкетика. З цієї нагоди пропонуємо вашій увазі віртуальну виставку "Життя – це ярмарок, і світ – це також ярмарок, і вічний торг із Долею".

2024-03-18

Шановні користувачі, для нові надходження до Відділу краєзнавства.

2024-03-14

Шановні користувачі, для вас нові надходження до Відділу зберігання бібліотечних фондів.

 
footer-logo

"Фокстрот", ліхтар, колись була аптека...
Аж раптом - дві сосни. Бібліотека.

Відділ документів іноземними мовами:

Пн.-Пт.-з 09-19 год Нд.- з 10 до 17 год.
Вихідний день субота. Останній вівторок кожного місяця - санітарний день