Комунальний заклад

"Закарпатська обласна універсальна наукова бібліотека
ім. Ф. Потушняка"

Закарпатської обласної ради
UA EN 

   >     > 

Нові надходження

ВІДДІЛ ХУДОЖНЬОЇ ЛІТЕРАТУРИ

2023-09-11

 Пропонуємо  вам ознайомитися з новими надходженнями у відділ художньої літератури, які отримано  завдяки французькому інституту в Україні

821.133.1(494)
Д 45
Діккер, Жоель. Книга Балтиморів : роман / Ж. Діккер ; пер. з фр. Л. Кононович. – Л. : Вид-во Старого Лева, 2022. – 544 с.
«Книга Балтиморів» — родинна сага з детективним сюжетом, історією великої любові і Драми. Це психологічний роман, у якому відомий письменник Маркус Ґольдман (герой бестселера Жоеля Діккера «Правда про справу Гаррі Квеберта») розгадує таємниці трьох поколінь своєї родини і пише нову книжку. Розв'язка історії Балтиморських і Монклерівських Ґольдманів відома — жахлива Драма, що зруйнувала не одне життя. Проте, чим вона була — випадковим поворотом долі чи логічним фіналом низки секретів, протистоянь, незреалізованих амбіцій, конкуренції та боротьби за визнання і любов, які десятиліттями приховувалися в сім'ї Ґольдманів? І чи було кохання Маркусового життя, яке він знову зустрів через вісім років після трагедії, кульмінацією в цій Драмі чи другорядним тлом?
821.133.1(494)
С 18
Сандоз, Томас. Прогулянка пропащих : [роман] / Т. Сандоз ; пер. з фр. Є. Кононенко. – Л. : Вид-во Аннети Антоненко, 2021. – 160 с.
Літній вечір, дорога в Альпах, автобус їде на значній швидкості. У ньому вихователька і четверо підлітків-інклюзивників: нетямуща Поліна, яка бавиться з плюшевим песиком, вважаючи, що він живий і може нажбурити їй на сукню, хтивий мрійник Б’єро, який не оминає жодної дівиці-молодиці, хворобливо запальний шанувальник музики Гун. І нарешті Люк, який добряче 
непокоїться й панікує через міністра.Віднедавна цей хлопець брав активну участь у дискусійному форумі. Під чужим іменем він дещо радив міністру, що й спричинило контраверсійну реформу системи охорони здоров’я. Медіа затялися викрити віртуального гуру, який морочив і пошив у дурні посадовця. Тепер Люк має терміново знищити докази свого шахрайства.Та чи вдасться це йому?
821.133.1
Ш 73
Шмітт, Ерік-Емманюель. Двоє добродіїв із Брюсселя : [новели] / Е.-Е. Шмітт ; пер. з фр. І. Рябчій. – Л. : Вид-во Аннети Антоненко, 2020. – 192 с. 
«Двоє добродіїв із Брюсселя» – це п’ять динамічних текстів (дві повісті та три новели), об’єднаних темою перемоги кохання над смертю, добра над злом, щастя над хворобою. У притаманній йому легкій лаконічній манері Шмітт досліджує плюси та мінуси подружнього життя в його сучасному тлумаченні, ставлення до чужих дітей як до своїх, донорство органів як психологічну дилему; автор торкається також дражливого питання аборту та в іронічній манері показує ставлення до спадку геніїв мистецтва по їхній смерті. До книжки увійшов також і щоденник написання цих творів – історії їх виникнення та роздуми, які мучили автора під час творчого процесу.
821.133.1(65)
Х 14
Хадра, Ясміна. Те, що день винен ночі : роман / Я. Хадра ; пер. з фр., передм. Г. В. Малець. – К. : Пульсари, 2016. – 408 с.
Ясміна Хадра (псевдонім сучасного франкомовного алжирського письменника Мохаммеда Мулессеуля) пропонує нам роман про буремний пристрасний і жорстокий колоніальний Алжир (1936-1962 років), про світанок нової епохи, про жорстоке протистояння двох народів, закоханих в одну країну. Роман, написаний прекрасною мовою, позначений властивою автору великодушністю. На велетенському романному полотні автор відтворює живу пам'ять людини про справжнє минуле своєї країни, показує її нерозривний зв'язок із Францією, а також багатолику любов до Алжиру, яка жила в серцях різних народів, що мешкали на його землі...Як і в інших своїх романах, письменник, людина двох культур - східної і західної, - не намагається нав'язувати читачеві свій погляд, а просто показує "правду" кожної зі сторін, даючи читачеві самому дійти 
висновків. 
821.133.1
С 20
Сартр, Жан-Поль.Шляхи свободи : трилогія / Ж.-П. Сартр ; пер. з фр. Л. Г. Кононович. – К. : Вид-во Жупанського. – (Лауреати Нобелівської премії) Т. 3 : Смерть у душі : роман. – 2016. – 312 с. 
Цим виданнями  закінчується амбітний проект видання трилогії одного з найвідоміших представників літературної течії екзистенціалізму Жана-Поля Сартра «Шляхи свободи». В чім більше гідности: піддатися ворогові задля того, щоб уникнути марних жертв, чи вступити з ним у безнадійну боротьбу? Яка роль окремої особистості у вирі історії? Що може зробити кожен задля перемоги? Ці питання доводиться вирішувати героям третього тому трилогії «Шляхи свободи», і вибір кожного з них різний… 
821.133.1
Т 88
Турньє, Мішель. Вільшаний король : роман / М. Турньє ; пер. з фр. В. Шовкун. – К. : Вид-во Жупанського, 2011. – 400 с.
Назва "Вільшаний король" перегукується з германською міфологією і є глибоко символічною. Але сам роман наштовхує на думку про універсальніший мфі, а саме міф про Людожера. Його головний герой Авель Тифож глибоко переконаний, що існує потаємна узгодженість між плином речей та його особистою долею. Він має в собі щось від чарівника й людожера, обидва ці образи глибоко притаманні французькому фольклору, а тому роман Турньє багато критиків вважають чи не найбільш значущим романом французької літератури двадцятого сторіччя.

 


Новини

2024-04-24
Любі друзі! 25 квітня о 16:30 запрошуємо вас на лекцію до Дня пам'яті Чорнобильської катастрофи. Лектор — вчитель історії Юрій Офіцинський. Місце проведення — проспект Свободи, 16, читальна зала бібліотеки.
2024-04-17
Запрошуємо на Клуб літературних дебютів "Нові імена", який відбудеться 24 квітня о 16:00. Цього разу у нас три дебютантки: Олександра Янчишин, Наталія Фогел та Олена Прібиткова.  Місце зустрічі: м.Ужгород, пр.Свободи, 16. Вхід вільний!
 
footer-logo

"Фокстрот", ліхтар, колись була аптека...
Аж раптом - дві сосни. Бібліотека.

Відділ документів іноземними мовами:

Пн.-Пт.-з 09-19 год Нд.- з 10 до 17 год.
Вихідний день субота. Останній вівторок кожного місяця - санітарний день