Комунальний заклад

"Закарпатська обласна універсальна наукова бібліотека
ім. Ф. Потушняка"

Закарпатської обласної ради
UA EN 

   >     > 

Нові надходження

ВІДДІЛ КРАЄЗНАВСТВА

2023-12-22
821.161.2.09(477.87)"19"
Б 26
Барчан, Валентина Володимирівна. Юрій Станинець: текст і контекст : [монографія] / В. В. Барчан. – 2-ге вид., випр. і допов. – Ужгород : РІК-У, 2023. – 192 с. : портр. – Бібліогр.: с. 179-188.
 
Книга присвячена аналізу творчості Ю. Станинця, одного з плеяди митців національно-культурного відродження Закарпаття 20-40-х років XX ст. Її зміст склали опубліковані раніше дослідження авторки. Розглянуто питання літературознавчої рецепції художнього доробку митця, формування та становлення його світоглядних засад. В аналізі прози письменника обрано ас-пекти, які раніше не були предметом окремих студій критиків та літературознавців. Дослідниця зосередилася на поетиці психологічних новел «Загублені діти», «Бабина осінь», з'ясувала питання фольклорних джерел, функцій народної словесності у творенні портрету горян у романі «Сусіди», простежила вплив письменницького досвіду В. Стефаника на формування ідейно-художніх орієнтирів Ю. Станинця. У компаративних студіях проза закарпатоукраїнського митця представлена в контексті авторів за-хідноєвропейських літератур, зокрема польської – Владислава Реймонта, французької – Ґастона Шеро, а також сучасного українського письменника Словаччини Івана Яцканина.
 
821.161.2(477.87)
Б 72
 
Бобонич, Ганна Василівна. Казки бабусі Ганнусі та дідуся Петруся : [зб. казок] / Г. В. Бобонич, П. П. Бобонич ; упоряд., підгот. текстів П. П. Бобонич. – Ужгород : РІК-У, 2023. – 172 с. : іл.
 
До збірника ввійшли казки, зібрані минулого століття Ганною Бобонич від Петах Марії Юріївни (дів. Герц) та Петром Бобоничем від Бобонич Пелагеї Степанівни (дів. Савка).
Для науковців, філологів, істориків, етнографів, викладачів та студентів вузів, учителів та учнів загальноосвітніх шкіл, усіх шанувальників народнопоетичної творчості.
 
271.4(477.87)
Б 87
Братчик Муравель. Іван Марґітич, пластун-скоб, єпископ : до історії Пласту у Великій Чинґаві (Боржавське) та Севлюші (Виноградів) / упоряд. А. Ребрик. – Ужгород : ФОП Ребрик А. І., 2023. – 100 с. : кольор. іл. – (Книгозбірня ім. "Примруженого Ока" ; ч. 4).
 
Іван Марґітич ще за життя удостоївся високого титула народного єпископа. Ніхто цього офіційно не затверджував. Так має бути і так сталося. Саме означення «народний» найменше стосується співзвучного державного титулування. У ньому те смислове наповнення, яке вкладаємо поняття святості. За неписаним моральним кодексом його й називали за життя просто Народним Єпископом.
Його життєвий чин мав свій початок. Пластовий гарт, якого він зазнав у юному віці, гадаємо, – та найважливіша підвалина, на якій так певно постав і над якою так велично возноситься Храм Івана Маргітича.
Пропоноване видання, переконані, упевнить читача у сказаному вище.
 
929(477.87)
В 80
 Впливові люди : [журнал]. – Ужгород
№ 5 (5) : Успішні жінки Закарпаття, 2023 / авт. ідеї В. Тимошенко. – [2023]. – 38 с. : кольор. іл.
 
Редактори газети «Закарпатські оголошення» спробували знайти на Закарпатті успішних жінок і вибрали найбільш яскравих і здатних надихати навіть у ці складні воєнні часи. Представлені особистості – лише невелика частка успішних жінок у бізнесі, мистецтві, спорті, волонтерстві, політиці, проте їхні історії надихають, додають впевненості і віри у власні сили.
У виданні не йдеться про жодний рейтинг, адже у краси не може бути призових чи крайніх місць – лише логічна, відповідна до прийнятої, послідовність і лише в алфавітному порядку.
 
821.161.2(477.87)
Д 53
Дмитришин, Любов Юліянівна. Загублені у світах : роман. Ч. 1 / Л. Ю. Дмитришин. – Вид. 2-ге. – Нью Йорк : Укр. книжка ; Ужгород : ТІМПАНІ, 2023. – 432 с. : портр.
 
821.161.2(477.87)
Д 53
Дмитришин, Любов Юліянівна. Загублені у світах : роман / Л. Ю. Дмитришин. – Нью Йорк : Укр. книжка, 2023
Ч. 2 : В Америці. – 2023. – 224 с. : портр.
 
Життя прожити – не поле перейти. Деколи воно здається раєм, а деколи пеклом. Трагізм долі... На своїй дорозі життя ми не одинокі, з вами супутники, з якими часом і не по дорозі. Декого ми втрачаємо з власної, чи не з власної волі, губимось на роздоріжжях.
Герої твору, пробиваючись крізь густий психологізм до глибин людського єства, намагаючись не порушувати таких цінностей, як честь, справедливість, кохання, відданість, прагнуть повернути собі щасливі дні. Як їм це вдається, довідаєтесь з самого твору.
У частині 2-ій роману автор поведе читача до Америки, куди потрапляє головна героїня, підкоряючись змінам, що наступили в світі у 21-му сторіччі.
Тяжкі зміни в земному житті почалися зі зрушення з основ усіх понять рідности, чести, закорінености, кохання. Усе летить в пропасть вседозволености й аморальности. Головним критерієм стали гроші, вони й вирішують долі людей, країн, світу.
Технічний прогрес нівелює досягнення вчорашнього дня, розхитує устої й надбання минулих поколінь. Нелегко залишитися морально сильною людиною, щоб не дати себе зламати.
 
821.161.2.09(477.87)
Е 67
Епістолярій Юрія Балеги. Кн. 2 / упоряд., передмова Н. С. Ференц. – Ужгород : ФОП Ребрик А. І., 2023. – 116 с. : іл.
 
Пропоноване видання – друга книга епістолярію Ю. Балеги. Перша побачила світ у 2018 році. У ній об’ємно прочитується творча лабораторія вченого, митця, людини через листування з батьком Іваном, письменниками Сергієм Баруздіном, Василем Гребою, Лукою Дем’яном і багатьма іншими.
Дбайливо і професійно відібраний та упорядкований Надією Ференц епістолярій – джерело вивчення світу людини і письменника, він розкриває здебільше неафішовані за життя грані неповторної творчої особистості Юрія Балеги.
 
61(477.87)
І-90
Історія Хустської медицини у фотографіях / Б. Лужецький, В. Віцинський ; фото з архіву В. Віцинський. – Ужгород : РІК-У, 2023. – 192 с. : фот.
 
У виданні подано фотографії медичних працівників, які працювали в закладах охорони здоров’я Хустщини в період з 1954 до 2020 року. Також є фотографії матеріальної бази та обладнання, які використовувалися в той період. Окремо можна побачити також дозвілля медичних працівників поза роботою.
Книга розрахована на дослідників історії медицини і тих хто цікавиться минулим Хустщини.
 
793(477.87)
М 74
Мовнар, Микола Васильович. Ой піду я танцювати : нар. танці закарпат. українців / М. В. Мовнар ; вступ. ст. І. В. Хланта ; КЗ "Обл. орг.-метод. центр культури" Закарпат. облради. – Ужгород : Патент, 2023. – 122 с. : кольор. іл., портр. 
 
До книги увійшли п’ять народних танців закарпатських українців: «Аркан», «Карічка», «Трибушанка», «Мокрянський», «Увиванець», записаних автором протягом 2020–2021 років.
Матеріал буде цікавим і корисним не тільки для педагогів-хореографів, керівників професійних та аматорських народних колективів, а й для тих, хто поважає народні традиції і звичаї, національні цінності українського народу.
 
821.511.141
П 29
Петефі, Шандор. Апостол = Az apostol : поема / Ш. Петефі ; пер. з угор., післясл. Ю. В. Шкробинця, худ. В. Ю. Скакандій. – Ужгород : Карпати, 2023. – 208 с. : іл. – Текст укр., угор. мовами.
 
Білінгвальне видання безсмертної поеми «Апостол» видатного угорського поета Шандора Петефі приурочене до 200-річчя від дня його народження.
Переклад поеми, яка вперше побачила світ українською 1968 р. саме в «Карпатах», здійснив знаний ужгородський майстер слова Юрій Шкробинець. Ілюстрації – народного художника України Василя Скакандія.
Завдяки цьому виданню поетична перлина Шандора Петефі сьогодні знову стає близькою не тільки для шанувальників угорської культури в Україні, але і потужною допомогою для тисяч наших співвітчизників – дорослих і школярів, яких прихистила у важкі воєнні дні Угорщина і які нині мають змогу долучитися до вивчення її історії і культури, будуючи тим самим мости братерства. Водночас угорський читач може поглибити свої знання з української.
 
821.161.2.09(477.87)
С 46
Петро Скунць у колі сучасників : зб. спогадів, ст., бібліогр. джерел : до 80-річчя від дня народж. письменника / Упр. у справах культури, спорту, сім’ї та молоді Ужгород. міськради, КЗ «Закарпат. обл. універс. наук. б-ка ім. Ф. Потушняка» Закарпат. облради ; уклад.: М. Б. Бадида, О. Д. Гаврош, І. В. Когутич-Гаврош ; відп. за вип. О. А. Канюка ; авт. ідеї проєкту О. Д. Гаврош. – Ужгород : РІК-У, 2023. – 472 с. : іл., фото. – Бібліогр.: с. 425-456 та у підрядк. прим. – Імен. покажч.: с. 457-466. – (в опр.)
 
Збірник матеріалів підготований до 80-річчя від дня народження відомого поета, публіциста, громадсько-політичного діяча П. М. Скунця (1942–2007), – спроба за-фіксувати постать письменника у контексті доби, в якій він жив і творив. Книжка свідчить, що в особі П. Скунця українська література має не тільки самобутнього поета, але й яскравого публіциста. А живі враження, спомини сучасників спільно творять виразний портрет цієї вже хрестоматійної постаті.
Видання розраховане на широкий загал, передусім – літературознавців, краєзнавців, викладачів, студентів, бібліотечних працівників.
 
821.161.2(477.87)
С 79
Стегура, Юрій Михайлович. Чиста правда : оповідання / Ю. М. Стегура. – Вид. 2-ге, допов. – Ужгород : ФОП Ребрик А. І., 2023. – 240 с.
 
Щирі й пронизані ліризмом оповіді автора про найрізноманітніші житейські ситуації не можуть не захоплювати читацьку увагу, ведуть у чарівний світ дитинства, емоційно-чуттєві юнацькі придибеньки, серйозні службові будні, а загалом – створюють відчуття свята життя. Секрет надто простий: автор любить цей світ і дивиться на нього не оком стороннього, а ніби зсередини, ніби розгортає перед нами полотна життєтворення, ніби питає: ви бачите, як усе прекрасно й гармонійно? У речах буденних, простих і звичних він уміє розгледіти глибинну суть земного їх призначення. І ти сам починаєш дивитися на світ довкола, придивлятися пильніше, хочеш і собі побачити щось таке, на що раніше не звертав уваги й не підозрював, що воно може наповнити, збагатити і твою внутрішню суть, напоїти душу живою водою, котра, виявляється, є не лише у дитячій казці. А, отже, це засвідчує художню майстерність оповідача, загалом скромного й непретензійного, з ледь вловимою лукавинкою в усміхнених очах, за якою можна розгледіти старанно приховані від стороннього ока житейський досвід і життєву мудрість. Зрештою, хай у цьому переконається й читач.
 
821.161.2(477.87)
Ш 63
Шип, Юрій Васильович. Найся жиє файно всім : поезія, гумор, сатира, байки / Ю. В. Шип. – Ужгород : Патент, 2022. – 284 с. : портр. – (в опр.) 
 
У сорок шостій книзі літератора Ю. Шипа живописно змальовані строкаті картини та образи реальної житейської хвищі, зір, язик, шепіт, слух вулиці, гомін майдану в пожиточній сміхоловці, сатиричному патронташі та доступному для всіх публічному байкоматі.
Адресується широкому читацькому загалу з різноманітними смаками та уподобаннями, кожному небайдужому до пекучих соціальних та морально-етичних проблем сучасності.
784(477.87)
Ш 63
Шип, Юрій Васильович.  Нам пісню доля судила : зб. пісень / Ю. В. Шип ; комп. П. П. Матій. – Ужгород : Патент, 2022. – 192 с. : іл. + ноти.
 
Збірка словоспівів з нотами – диптих відомих закарпатських побратимів: письменника Ю. Шипа та народного артиста України пісняра П. Матія, що створили понад 200 різножанрових співанок. У пісеннику з нагоди їхнього вісімдесятиліття 80 нових їхніх ліричних, духовних, патріотичних, публіцистичних творів. Здебільшого вони соціально-психологічні, пройняті думками, що хвилюють і впливають на світогляд, характер і поведінку людини, пронизані почуттями радості та суму, любові й ненависті в умовах миру та війни, добра і зла, красивого й потворного в навколишній дійсності.
Це видання – своєрідний посібник для дорослих і юних любителів та викладачів музики, що за повелінням серця самовіддано дбають про морально-духовні блага рідного народу.
821.161.2(477.87)
Ш 63
Шип, Юрій Васильович. П’ять презентів : вибране : гумор, пісні, поезія, сатира, байки / Ю. В. Шип. – Ужгород : Патент, 2023. – 512 с. : іл. – (в опр.) 
 
Збірку становлять п’ять вибраних літературних різновидів (поезія, гумор, сатира, байки, пісні) Ю. Шипа з його 47 книжок (виданих у 1984–2022 рр.), високо поцінованих науковцями, літературознавцями та читачами. Видання доповнене й новими творами автора.

 


Новини

2024-04-24
Любі друзі! 25 квітня о 16:30 запрошуємо вас на лекцію до Дня пам'яті Чорнобильської катастрофи. Лектор — вчитель історії Юрій Офіцинський. Місце проведення — проспект Свободи, 16, читальна зала бібліотеки.
2024-04-17
Запрошуємо на Клуб літературних дебютів "Нові імена", який відбудеться 24 квітня о 16:00. Цього разу у нас три дебютантки: Олександра Янчишин, Наталія Фогел та Олена Прібиткова.  Місце зустрічі: м.Ужгород, пр.Свободи, 16. Вхід вільний!
 
footer-logo

"Фокстрот", ліхтар, колись була аптека...
Аж раптом - дві сосни. Бібліотека.

Відділ документів іноземними мовами:

Пн.-Пт.-з 09-19 год Нд.- з 10 до 17 год.
Вихідний день субота. Останній вівторок кожного місяця - санітарний день