Комунальний заклад

"Закарпатська обласна універсальна наукова бібліотека
ім. Ф. Потушняка"

Закарпатської обласної ради
UA EN 

   >     > 

Нові надходження

ВІДДІЛ ОБСЛУГОВУВАННЯ КОРИСТУВАЧІВ

2023-09-21

1(44)
Б 15
Бадью, Ален. Століття / А. Бадью ; пер. з фр. А. Рєпа. – Вид. 2-ге, випр. – Львів : Вид-во Анетти Антоненко, 2019. – 304 с.

Пропонуємо знайомство з думкою видатного французького філософа Алена Бадью, а також філософське переосмислення ХХ століття. Автор прагне дати висловитися самому століттю, його різноманітним практикам, голосам його активістів – політичних, художніх, поетичних, театральних, наукових, психоаналітичних тощо. Героями цієї книги є Брехт, Піранделло, Бретон, Целан, Песоа, Фройд, Лакан і багато інших.
На переконання Бадью, головна пристрасть, що рухала століття, була "пристрасть реального": ХХ століття надихалося не мріями, ілюзіями та утопіями, а саме мужністю поглянути реальному в вічі, стати частиною події, перейти до прямої реалізації, винайти щось нове – насамперед "нову людину" замість "старої". Саме тому все ХХ століття перебуває в парадигмі Війни, епічного зіткнення віч-на-віч, що призводить до деструкції або складного починання, символом якого став "Білий квадрат на білому тлі" Малевича. Активісти століття живуть і творять у фігурі антагонізму, між силою волі та розгубленим блуканням, зсередини якого потрібно відшукати нову організаційну дисципліну думки, нове "братерство", нове "ми". Сьогодні, залишаючись вірними пристрасті ХХ століття, нам треба запитати вслід за Бадью: "Що значить "ми" в часи миру, а не війни?".
Видання споряджено кількома додатковими текстами, що глибше розкривають погляди філософа на деякі особливості століття: ґрунтовна розмова з автором про його тези навколо "Століття", панорама сучасної французької філософії, фундаментальні аспекти емансипативної політики, зв'язок демократії з корупцією тощо.

316.6
Г 28
Гедфілд, Сью.  Як завжди стояти на своєму : [чому наполегливим бути не соромно] / С. Гедфілд, Дж. Гессон ; пер. з англ. Д. Кожедуб. – Х. : Віват, 2022. – 224 с.

Наполегливість потребує неабияких сміливості й упевненості у власних силах, і в найважливіші моменти їх часто бракує. Ми не можемо відмовити приятелю, попросити підвищення зарплати, відстояти свої права чи поскаржитися на неналежне обслуговування. А все через страх розпочинати дискусію.
"Як завжди стояти на своєму" – про критику (як її правильно висловлювати та сприймати), про суперечки (як казати "ні" та згладжувати гострі кути) і про перемовини (як залучити опонентів на свій бік). Будьте певні: ви навчитеся відверто обговорювати свої почуття та бажання з іншими, не зриваючись на агресію й не поступаючись своїми потребами.

327(470)
Д 33
Денисенко, Вадим Ігорович.  Як зруйнувати русскій мір / В. І. Денисенко. –  К. : Наш Формат, 2023. – 208 с.

Що відбувається в головах росіян? Чому вони не бунтують і чи варто чекати змін в РФ? Чи можливий розвал Росії? У книжці "Як зруйнувати русскій мір" автор досліджує виникнення, розвиток і функціонування русского міра від часів Івана Ґрозного до сучасності. Це чи не найперше таке широке дослідження механізмів самовідтворення русского міра. На відміну від більшості праць про Росію, автор звертає увагу передусім на утворення й функціонування механізмів управління Російською імперією, які залишаються практично незмінними останні 400 років.

328(477)"19/20"
Г 14
Гайдуцький, Павло Іванович. Леонід Кучма: прем’єр-реформатор / П. І. Гайдуцький. –  К. : ДКС Центр, 2023. – 416 с. : іл, табл.

Ця книга про гостру трансформаційну кризу в Україні на початку 1990-х років, про роль уряду та прем'єр-міністра Леоніда Кучми у боротьбі з кризою та здійсненні ринкових реформ у складних умовах політичної поляризації парламенту, політикуму та суспільства. Для тих, кому болить за Україну.

502
А 92
Атталі, Жак. Історії про море / Ж. Атталі ; пер. з фр. М. Марченко. – К. : Ніка-Центр, 2022. – 212 с. : кольор.іл.

Море – колиска всього живого. З моря ми вийшли, і, цілком імовірно, у морі добігне кінця існування нашого виду. Море здається нам незмінним і вічним. Але насправді воно мінливе й парадоксальне – лагідне й водночас жорстоке, щедре й подеколи скупе, гостинне й дуже небезпечне...
Прихильник глобальної історії, ерудит та інтелектуал, радник президентів і всесвітньо відомий письменник Жак Атталі розповідає історію моря від моря, а не від континенту, охоплюючи своїм поглядом увесь Світовий океан. Саме тут упродовж тисячоліть розгортається захоплююча драма народження й занепаду великих цивілізацій. Саме морем тисячоліттями циркулювали не лише товари, а й передові ідеї. Саме тут вирує дух свободи. Завдяки контролю над океанами імперії сягали найамбітніших вершин, а втративши контроль над морями, швидко занепадали. Усі війни, у тому числі обидві мирові, відбувалися на суходолі, але починалися через прагнення панувати на морі. Майбутній перерозподіл світу, геополітичні несподіванки, поява нових потужних наддержав – ось що готує нам море. Автор стурбований сьогоднішньою долею морів і океанів, і його прогнози на майбутнє зовсім не оптимістичні. Він наводить низку практичних порад, до яких людству варто прислухатись у разі, якщо воно воліє вижити. Для широкого кола читачів. 

316.4
Ґ 24
Ґауді, Трей.  Сила запитань. Як ефективно комунікувати й переконувати інших / Т. Ґауді ; пер. з англ. О. Асташова. – К. : Наш Формат, 2022. – 248 с.

Мистецтво переконувати починається із правильних запитань – стверджує Трей Ґауді, колишній політик і федеральний прокурор. Цього разу він поведе вас не в залу суду, а в реальне життя, де команда ігнорує ідеї, дитина забиває на домашні завдання, люди вірять політичній маніпуляції. Знайомо, правда ж? Та як це змінити, не зіпсувавши стосунків? У цій книжці ви знайдете не один спосіб. Автор розповідає, як змусити математичного генія повірити, що 3 × 0 = 3, як працює "правило семи" й чому підлітка переконати важче, ніж присяжних (але реально). Не оминає і курйозів своєї роботи: питання "Якого кольору синя сумка?" чи лист із минулого, що ледь не зіпсував йому кар'єру прокурора. Ви дізнаєтеся все важливе про силу запитань, що якісно вплине на ваше життя. А ще зрозумієте: мистецтво переконування — це не тільки про перемогу над іншими людьми, а й про зближення з ними. Адже той, хто запитує, стає приязнішим і цікавішим співрозмовником.

 


Новини

2024-04-24
Любі друзі! 25 квітня о 16:30 запрошуємо вас на лекцію до Дня пам'яті Чорнобильської катастрофи. Лектор — вчитель історії Юрій Офіцинський. Місце проведення — проспект Свободи, 16, читальна зала бібліотеки.
2024-04-17
Запрошуємо на Клуб літературних дебютів "Нові імена", який відбудеться 24 квітня о 16:00. Цього разу у нас три дебютантки: Олександра Янчишин, Наталія Фогел та Олена Прібиткова.  Місце зустрічі: м.Ужгород, пр.Свободи, 16. Вхід вільний!
 
footer-logo

"Фокстрот", ліхтар, колись була аптека...
Аж раптом - дві сосни. Бібліотека.

Відділ документів іноземними мовами:

Пн.-Пт.-з 09-19 год Нд.- з 10 до 17 год.
Вихідний день субота. Останній вівторок кожного місяця - санітарний день