Комунальний заклад

"Закарпатська обласна універсальна наукова бібліотека
ім. Ф. Потушняка"

Закарпатської обласної ради
UA EN 

   >     > 

Нові надходження

ІНФОРМАЦІЙНО-РЕСУРСНИЙ ЦЕНТР "ВІКНО В АМЕРИКУ"

2024-05-06
821.411.16(73)
А 61
Американська єврейська проза: сторіччя оповідань  : [антологія] / А. Каган, А. Єзерська [та ін.] ; упоряд. Д. Шапіро ; пер. з англ.: О. Буценко, Д. Литошенко, Н. Комарова ; Нац. ун-т "Києв.-Могил. акад.", Центр дослідж. історії та культури східноєвроп. єврейства. – К. : Дух і Літера, 2020. – 552 с.
Ця антологія представляє тексти американської єврейської короткої прози. Книжка вміщує ціле століття непересічних творів, починаючи з іммігрантської художньої літератури початку ХХ століття і закінчуючи історіями деяких сучасних письменників. Читати її сторінки – значить знайомитися з чудовою і різноманітною літературною традицією. Видання починається оповіданнями двох важливих письменників-іммігрантів початку ХХ століття, Аврома Кагана та Анзі Єзєрської. Далі представлені вибрані твори єврейських американських авторів часу новітньої історії: Ісаака Башевіса Зінґера, Сола Беллоу, Ґрейс Пейлі, Тіллі Олсен, Бернарда Маламуда та Філіпа Рота. Завершується антологія оповіданнями сучасних письменників, чиї твори ілюструють вражаюче розмаїття та життєву силу теперішньої єврейської американської художньої літератури.

 

316.4
Ґ 93
Ґудвін, Доріс Кірнс. Лідерство у буремні часи  / Д. К. Ґудвін ; пер. з англ. К. Смаглій. – Х. : Vivat, 2021. – 592 с. – (Історія та політика). – Бібліогр.: с. 468–479 та у прим. : с. 483–574. – Абет. покажч.: с. 575–589.
Не існує єдиного рецепта лідерства. Лідерами народжуються чи стають? Звідки беруться амбіції? Як перешкоди впливають на розвиток лідерства? Що сприяє виникненню лідерських якостей, як їх розвинути і що потрібно, аби стати справжнім керманичем? Лідера формує епоха чи це лідер формує епоху? Такі питання досліджує в цій книжці Доріс Кірнс Гудвін. В окремих тематичних розділах проаналізовано діяльність чотирьох американських президентів – Авраама Лінкольна, Теодора Рузвельта, Франкліна Рузвельта й Ліндона Джонсона – у контексті історичних обставин і подій, які сформували особливості їхнього лідерства. Їхні прагнення, кар’єрні шляхи й тактики ухвалення рішень геть несхожі. Проте є й дещо спільне: особлива наснага та віра у власні сили й свою націю. Авторка розкриває характер кожного президента в розвитку й дає поради шодо ключових моментів у здобутті лідерських якостей. Ці люди започаткували глобальні державні перетворення, змінивши хід історії Сполучених Штатів і всього світу, об’єднали заради спільної мети та повели за собою співвітчизників. Їхні лідерські риси найяскравіше проявилися саме в буремні часи. І саме цей досвід варто перейняти – керівникам країн і бізнесменам, кризовим менеджерам і звичайним людям.

 

791(73)"19"
Е 51
Еліот, Марк. Рейган. Роки в Голлівуді / М. Еліот ; пер. з англ. Н. Климчук. – Львів : Видавництво Анетти Антоненко ; К. : Ніка–Центр, 2021.-– 368 с. : іл. – Бібліогр.: с. 314–316. – Покажч.: с. 357–365.
Рональд Рейган був одним із наймогутніших і найпопулярніших американських президентів. Щоб зрозуміти повною мірою пізнішого, політичного, Рейгана, чий харизматичний стиль і стриманість у здійсненні владних повноважень забезпечили йому повагу практично всіх представників найрізноманітніших політичних переконань на міжнародному рівні, необхідно познайомитися з більш раннім Рональдом Рейганом, голлівудським актором, який невтомно боровся за визнання, успіх і, врешті, за популярність. Утім, майже всі біографи Рейгана не заглиблювалися в роки, коли він був кінозіркою, активістом профспілкового руху і галантним ловеласом. Цю лакуну взявся заповнити відомий кінокритик та історик Марк Еліот. Спираючись на оригінальні дослідження, неопубліковані інтерв’ю, документи й матеріали, він намалював найправдивіший і найдокладніший портрет цієї людини. Голлівуд допоміг створити публічний образ людини, яка згодом стане на чолі вільного світу, тож саме в Голлівуді варто шукати ключ до розуміння Рейгана: ким він був до того, ким врешті став. На тлі розкішної, а подеколи й доволі жорстокої історії знаменитої Золотої доби Голлівуду біографія, яка вийшла з-під пера Еліота, розкриває походження людини-легенди Рональда Рейгана.

 

32(73)"19/201"
М 15
Маккейн, Джон. Буремна хвиля : добрі часи, праведні справи, великі битви та інші звитяги / Дж. Маккейн, М. Солтер ; пер. з англ.: Я. Примаченко, Є. Даскал, Є. Голобородько. – Х. : Vivat, 2020. – 432 с. – (Біографії та мемуари).
Його «хрестові походи» заради демократії та прав людини у Східній Європі й на Близькому Сході стали легендою. Яскравий політичний лідер, який пройшов війну, п’ять років перебував у в’єтнамському полоні й повернувся звідти геть сивим. Він відкрито виступав проти президентства Трампа, брав активну участь у припиненні війни на Донбасі й називав Путіна «гіршим і небезпечнішим за ІДІЛ». Однак про що міркував Джон Маккейн, коли виходив із Сенату? Ці спогади – підсумок не лише його політичної кар’єри, а й глибокі роздуми про життя, родину, друзів, ціну перемог і тягар поразок. Ця книжка – пересторога для Західного світу й водночас путівник для кожного, хто зійшов на манівці. Це заклик ніколи не забувати про демократичні цінності та обстоювати свободу особистості в часи, коли тінь диктатури блукає цивілізованим світом.

 

94(4)"19"
С 53
Снайдер, Тімоті. Чорна земля : голокост як історія і застереження / Т. Снайдер ; пер. з англ.: П. Білак, О. Камишникова, Т. Родіонова ; наук. ред. В. Склокін. – К. : Медуза, 2017. – 400 с. : іл. – Назва на корінці : Чорна земля. – Бібліогр.: с. 346-382. – Покажч.: с. 383–394.
Ґрунтовне дослідження історика Тімоті Снайдера, що вже встигло стати світовим бестселером, пропонує новий погляд на великий злочин ХХ століття й водночас розкриває ризики, з якими ми стикаємося в ХХІ столітті. На основі нових джерел зі Східної Європи і забутих свідчень вцілілих, «Чорна земля» визначає Голокост як подію, яка є нам ближчою і зрозумілішою, ніж здається на перший погляд – і від того ще страшнішою. Голокост постав в уяві Гітлера як стратегія відновлення балансу на планеті та отримання необхідних німцям ресурсів через ліквідацію євреїв. Такий сценарій можна було реалізувати лише у випадку повного знищення Німеччиною інших держав. Тому мета Гітлера полягала у веденні колоніальної війни в самій Європі. У зонах бездержавності майже всі євреї загинули. Переосмислюючи уроки Голокосту, автор «Чорної землі» підсумовує: ми не зрозуміли сучасність і поставили під загрозу майбутнє. На початку нового століття доводиться оглядатися на початок минулого: боротьба за ресурси, продовольча криза супроводжуються ідеологічними викликами світового порядку. Тож Голокост – це не лише історія, але й застереження.

 

821.111(73)
Ш 34
Швед, Роман Джозеф. Ромцьо: львів’янин між трьох окупацій : [роман] / Р. Дж. Швед ; пер. з англ. Р. Дж. Швед ; передм. Р. Чмелик. – К. : Пінзель, 2020. – 144 с.
Американська мрія. Для маленького львів’янина дуже проста, але в умовах війни і окупації надзвичайно складна – вижити. І щоб живими лишилися твої батьки. Ромцьо, головний герой роману, не тільки здійснив цю мрію, але й – волею долі – опинився на батьківщині легендарної Мрії. Читач побуває в окупованому Львові, у Дрездені, Відні, Бад Верісгофені, Зальцбурзі, Міттенвальді, Бремені, Нью-Йорку та Філадельфії. Правдива та невимушена оповідь, написана живою мовою, примусить прожити емоційне зростання героя, рельєфно відчути дихання тих буремних часів.
Роман розраховано на широке коло читачів.

 


Новини

2024-05-17

Запрошуємо всіх охочих на відкриття виставки.
Захід присвячений підсумкам роботи групи "Вишивка стрічками" та хору "Калина" Ужгородського університету третього віку ГО "Справа Кольпінга в Україні"

2024-05-17

Шановні користувачі, пропонуємо  вашій увазі нові надходження до Відділу краєзнавства.

 
footer-logo

"Фокстрот", ліхтар, колись була аптека...
Аж раптом - дві сосни. Бібліотека.

Відділ документів іноземними мовами:

Пн.-Пт.-з 09-19 год Нд.- з 10 до 17 год.
Вихідний день субота. Останній вівторок кожного місяця - санітарний день