Комунальний заклад

"Закарпатська обласна універсальна наукова бібліотека
ім. Ф. Потушняка"

Закарпатської обласної ради
UA EN 

   >     > 

Нові надходження

ВІДДІЛ КРАЄЗНАВСТВА

2013-09-27

К 63.3
С 31
Сенько, І. М. Від часів Лаборця до сьогодення : літ.-краєзнав. студії про будителів, просвітян, будівнич. Закарпаття / Іван Михайлович Сенько. – Ужгород : Карпати, 2012. – 304 с. : іл. – Бібліогр.: с. 297-301. – (в опр.).

 У цій книзі краєзнавця-філолога І. М. Сенька зібрано його науково-популярні студії про будителів-просвітителів Закарпаття ХІХ століття (М. Лучкая, О. Духновича, О. Павловича, А. Кралицького та ін.), про міфологізацію ними постатей легендарного Лаборця та князя Федора Корятовича, а також про вплив творчості А. Волошина, В. Ґренджі-Донського, О. Маркуша, І. Ірлявського на розгортання в першій половині ХХ століття національно-визвольних змагань у краї, участь у культурному будівництві на Срібній Землі Я. Головацького, В. Гнатюка, В. Пачовського. Збірником утверджується думка, що Закарпаття – Земля з іменем.

К 84
Б 27
Басараб, В. С. Дзвони над снігами. Поетична ностальгія : [поема] / Василь Стефанович Басараб ; вступ. сл. В. С. Фединишинця. – Ужгород : Карпати, 2012. – 168 с. : іл. – (в опр.).

Творча спадщина відомого українського письменника Василя Басараба значна і кількісно, і якісно. Серед його неопублікованих творів – унікальна лірико-філософська поема «Дзвони над снігами», яку сам автор назвав поетичною ностальгією. За оцінкою літературознавців, твір – непересічний, він має велике художнє, пізнавальне значення.

 

К 84
Д 71
Дочинець, М. І. Бранець Чорного лісу : версія роману "Вічник" для юнацтва / Мирослав Іванович Дочинець. – Львів : Апріорі, 2012. – 292 с. : іл. – (в опр.).

Ця книжка розповідає незбагненну історію дивовижної людини, закинутої волею долі в безлюдну пущу Карпат. Про те, як упродовж років виживання в дикій природі юнак із мандрівника, натураліста, мисливця і вояка стає Воїном духу. Українського духу. Він і нам допомагає відповісти на вічні запитання: хто ми, звідки ми, для чого живемо й куди йдемо?

 

К 84
З-47
Зейкан, Ю. П. На дощ і блискавку : оповід., повісті / Юлія Петрівна Зейкан. – Ужгород : Мистецька Лінія, 2012. – 212 с. – (Бібліотечка часопису "Краянка").

 Юлія Зейкан – відома у краї журналістка і письменниця. Читачі знають її з численних публікацій у закарпатській пресі, як засновника часопису «Краянка» та його бібліотечки, упорядника книжки «Красне Поле».
 Збірка оповідань і повістей «На дощ і блискавку», – цікавий матеріал для творчої розмови з вдумливим читачем.

 

 

К 85.9
Ш 63
Шип, Ю. В. Шиліякі співанки : зб. вибр. муз. творів / Юрій Васильович Шип ; передм. Н. Петій-Потапчук. – Ужгород : Патент, 2013. – 480 с. – (в опр.).

 Пісенник «Шиліякі співанки» – унікальне за обсягом і змістом видання музичних творів на слова відомого закарпатського письменника Юрія Шипа.
 Книга змережена з мажору та мінору людського життя. Її художня мозаїка пройнята тим, що хвилює, радує і засмучує кожного з нас. Презентує любов до Всевишнього й ближнього, до природи та рідної Батьківщини через призму християнських чеснот і натуру доброти в розмаїтих піснях та романсах, вокально-хорових та естрадних творах для дорослих і дітей.
 Видання може бути успішно використане майстрами професійної світської сцени, в духовній сфері, закладах культури, музичних училищах, загальноосвітніх школах та дошкільних осередках, а також як посібник з поетично-музичного мистецтвознавства, народознавства та краєзнавства.

 


Новини

2024-04-24
Любі друзі! 25 квітня о 16:30 запрошуємо вас на лекцію до Дня пам'яті Чорнобильської катастрофи. Лектор — вчитель історії Юрій Офіцинський. Місце проведення — проспект Свободи, 16, читальна зала бібліотеки.
2024-04-17
Запрошуємо на Клуб літературних дебютів "Нові імена", який відбудеться 24 квітня о 16:00. Цього разу у нас три дебютантки: Олександра Янчишин, Наталія Фогел та Олена Прібиткова.  Місце зустрічі: м.Ужгород, пр.Свободи, 16. Вхід вільний!
 
footer-logo

"Фокстрот", ліхтар, колись була аптека...
Аж раптом - дві сосни. Бібліотека.

Відділ документів іноземними мовами:

Пн.-Пт.-з 09-19 год Нд.- з 10 до 17 год.
Вихідний день субота. Останній вівторок кожного місяця - санітарний день