Комунальний заклад

"Закарпатська обласна універсальна наукова бібліотека
ім. Ф. Потушняка"

Закарпатської обласної ради
UA EN 

   >     > 

Нові надходження

ВІДДІЛ ОБСЛУГОВУВАННЯ КОРИСТУВАЧІВ

2022-01-26
94(477)"15/17"
Ш 37
Шевчук, В. О. Козацька держава як ідея в системі суспільно-політичного мислення XVI-XVIII століть : у 2 кн. Кн. 1 / В. О. Шевчук. - К. : Кліо, 2021. - 792 с. : іл.
 
У виданні репрезентується ціла епоха нашої державності, а саме – віхи, становлення та руйнація Козацької держави, механізм її творення та складнощі цього процесу. Автор будує свою систему розмислів на аналізі державно-правових актів, договорів гетьманів із державами, а також на літературних джерелах – вишуканих зразках поетичного мистецтва. Згадуються мільйонні жертви, принесені на вівтар боротьби за волю й незалежність, котра тривала від повстання Северина Наливайка в кінці XVI століття й по Коліївщину 1768 р. Особлива увага приділена міжконфесійному становленню та діяльності гетьманів-державотворців. Книга доповнена рідкісним ілюстративним матеріалом.

 

94(477)"15/17"
Ш 37
Шевчук, В. О. Козацька держава як ідея в системі суспільно-політичного мислення XVI-XVIII століть : у 2 кн. Кн. 2 / В. О. Шевчук. - К. : Кліо, 2019. - 1120 с. : іл.
 
У другій книзі видання автор акцентує увагу на спробах врятувати українську державність, зокрема на орієнтаційних ідеях Богдана Хмельницького, боротьбі Пилипа Орлика, Івана Скоропадського та Павла Полуботка за збереження Козацької держави, яка, попри всі зусилля, була приречена на швидку загибель. Автор будує свою систему розмислів на аналізі державно-правових актів, договорів гетьманів із державами, а також на літературних джерелах — вишуканих зразках поетичного мистецтва. Окрема увага приділена «Історії русів» як одній з найвизначніших пам’яток національної самооборони. Книга доповнена рідкісним ілюстративним матеріалом.

 

 
94(477.4)"1793/1914"
Б 72
Бовуа, Д. Трикутник Правобережжя: царат, шляхта і народ. 1793-1914 рр. / Д. Бовуа ; пер. З. П. Борисюк. - К. : Кліо, 2020. - 872 с. : іл, табл.
 
Книжка видатного французького історика-славіста Даніеля Бовуа присвячена історії Правобережної України — Київщини, Волині й Поділля – у складі Російської імперії (1793–1914). У центрі авторської уваги — боротьба між російським самодержавством та польськими елітами за панування в цьому регіоні, зокрема, за контроль над українським селянством. Автор показує складнощі входження колишніх земель Речі Посполитої в імперію Романових, пояснює, чому польська землевласницька аристократія усупереч зростанню російського націоналізму залишалася аж до 1917 р. привілейованою і успішною групою; висвітлює драматичну долю майже забутих істориками «проміжних» категорій населення, які не вписалися в жорстку станову ієрархію російського суспільства. Доводячи нереалістичність усіх проєктів як полонізації, так і русифікації основної маси населення Правобережжя, автор подає формування української нації як закономірний продукт історичних умов, що склалися на цих теренах.

 

94(477)"16"
С 20
Сас, П. М. Полководець Петро Сагайдачний / П. М. Сас. - К. : Кліо, 2021. - 280 с. : іл.
 
У легкій для сприйняття формі змальовано обставини походження, дитинства і змужніння знаменитого запорозького гетьмана Петра Конашевича-Сагайдачного. Значну увагу приділено воєнному мистецтву, завдяки якому він зажив слави блискучого полководця свого часу. Відтворено несподівані повороти реальних подій, що ними вирізнялися, зокрема, морський похід козаків на Кафу 1616 р., посольська мандрівка запорожців 1618 р. до перського шаха Аббаса І, польсько-московська війна 1617–1618 рр., мужня оборона козаків — героїв Прутсько-Радавецьких Фермопіл, нічні вилазки запорожців проти ворога під Хотином, а також інші події Хотинської війни 1621 р.

 

94(477)"19/20"
М 45
Мейс, Д. Д. Україна: матеріалізація привидів / Д. Д. Мейс ; упоряд. Н. Я. Дзюбенко-Мейс. - Вид. 2-ге. - К. : Кліо, 2021. - 688 с. : портр.
 
Титанічна праця Джеймса Мейса — відомого американського дослідника історії України, видатного громадського діяча - присвячена розкриттю цілісності, повноти історичної правди про найжахливіші сторінки тоталітарного минулого, яке до сьогодні паралізує політичне, економічне, освітнє, морально-етичне життя українського соціуму. У статтях, поданих у цьому виданні, проведено ґрунтовний аналіз причин невдач національно-визвольних змагань українців на початку XX століття, розкрито страхітливу механіку тоталітарної сталінської машини влади. Автор, яскравий науковець західного стандарту, обстоює істину про штучність та антиукраїнську спрямованість одного з найбільших геноцидів в історії — Голодомору 1932-1933 років, документально підтверджує нерозривний взаємозв'язок між минулим, теперішнім і майбутнім України, який характеризується прагненням до державної незалежності, соціального прогресу. Він доносить до нас голос покоління наших співвітчизників, які розповідають, як нищилася українська нація-держава, розкриває характер, масштаби і причини здійснюваної Кремлем терористичної політики щодо України. У збірці також уміщено статті про больові точки нинішнього часу: становлення громадянського суспільства, економічні, політичні, культурні, освітні проблеми, висвітлені на основі величезної фактологічної бази з історичної перспективи. Виведення України з «постгеноцидності», із «зачарованого кола ідола» — єдина нагально необхідна програма реформ для народу і держави, яку окреслює у своїх статтях автор. 
 

 

271.2(477)
Ч-75
Чорна, С. Ф. Українська церква і московські міфи / С. Ф. Чорна. - К. : Дніпро, 2021. - 220 с. : кол.іл.
 
У книзі відомої журналістки та публіцистки Світлани Чорної простежується історія Української Православної Церкви від кінця 10-го століття (Хрещення Київської Руси-України 988 року) до наших днів під кутом зору незрозумілої і нелогічної боротьби Москви проти незалежності й непідпорядкованості церкви Києва iншим, часто сусіднім церковним центрам, насамперед московському. Ця не християнська поведінка сусідньої Церкви простежується упродовж віків. Оперуючи великим фактажем знаннями, авторка показує драматичну історію Української Церкви її діячів, які не відповідали злом за зло, а навпаки допомагали московитам налагоджувати духовну освіту, погоджувалися очолювати російські єпархії і парафії. Книга написана популярно: подає погляд звичайної віруючої світської християнки на численні події церковної історії.
 

 

94(477)"1690/1709"
Б 28
Батуринський архів та інші документи з історії Українського гетьманства 1690-1709 рр./ упоряд. Т. Г. Таїрова-Яковлєва. - К. : Кліо, 2021. - 344 с. - (Джерела ; т. 3). 
 
З історичних причин на сьогодні переважна більшість документів з історії України XVI–XIX ст. зберігається в архівах Росії, до яких українські дослідники не мають доступу. Тож на сьогодні стоїть нагальна потреба донести ці документальні скарби до наших фахівців та усіх, хто цікавиться українською минувшиною, адже їх дослідження дозволить глибше зрозуміти цей драматичний період історії Української держави та засвоїти його уроки. До  книжки  увійшли  документи,  що  стосуються  історії  Українського  гетьманства  1690–1709  рр.,  зокрема  корпус  так  званого  Батуринського  архіву,  вивезеного О. Д. Меншиковим з гетьманської резиденції під час її знищення в 1708 р. Документи являють собою вхідну канцелярію гетьмана Івана Мазепи  —  єдиний  гетьманський  архів  кінця  XVII  —  початку  XVIII  ст.,  що  дійшов  до наших днів. Крім того представлені оригінали й копії універсалів І. Мазепи, які не відомі широкому загалу. Видання стане у пригоді українським поціновувачам та дослідникам історії.

 

321(477)"1917/1918"
І-23
Іванченко, Р. П. Нове державницьке воскресіння України (1917-1918). Україна - східний щит Європи : уроки історії і сучасність / Р. П. Іванченко. - К. : Прометей, 2021. - 208 с. 
 
Науково-популярні розповіді цієï книги присвячені подіям столітньої давності, коли український народ розпочав в 1917 році - утретє в історії - свою боротьбу за самостійне державницьке життя i коли продовжувалось подальше нищення національної свідомості українців в епоху сталінського режиму політичними репресiями та голодоморами. І це робилося, як і раніше - в самодержавницький період, коли Україна в усі часи залишалася і залишається оборонним щитом для Європи від східних загарбників.
 

 

94(477)
Д 69
Дорошко, Микола Савович. Історія України : події, постаті, явища / М. С. Дорошко. - К. : Саміт-книга, 2021. - 472 с.
 
У курсі лекцій з історії України, прочитаних професором Миколою Дорошком в Інституті міжнародних відносин Київського національного університету імені Тараса Шевченка, подане авторське бачення основних подій історії України від найдавніших часів до відновлення незалежної держави у 1991 році. Вагомим доповненням до викладеного матеріалу є синхронічна таблиця «Україна, Європа, світ». Для студентів, викладачів вищих навчальних закладів та для усіх, хто цікавиться історією України.
 

 


Новини

2024-03-19

21 березня виповнюється 95 років з дня народження відомого українського письменника, Героя України, лауреата лтературних премій, багаторічного голови Національної Спілки письменників України та головного редактора журналу "Дніпро", депутата Верховної Ради УРСР 11-го скликання Юрія Мушкетика. З цієї нагоди пропонуємо вашій увазі віртуальну виставку "Життя – це ярмарок, і світ – це також ярмарок, і вічний торг із Долею".

2024-03-18

Шановні користувачі, для нові надходження до Відділу краєзнавства.

2024-03-14

Шановні користувачі, для вас нові надходження до Відділу зберігання бібліотечних фондів.

 
footer-logo

"Фокстрот", ліхтар, колись була аптека...
Аж раптом - дві сосни. Бібліотека.

Відділ документів іноземними мовами:

Пн.-Пт.-з 09-19 год Нд.- з 10 до 17 год.
Вихідний день субота. Останній вівторок кожного місяця - санітарний день