Комунальний заклад

"Закарпатська обласна універсальна наукова бібліотека
ім. Ф. Потушняка"

Закарпатської обласної ради
UA EN 

   >     > 

Нові надходження

ВІДДІЛ КРАЄЗНАВСТВА

2022-12-21
21.161.2(477.87)
Г 85
Грицак, Іван Юрійович. Серпантинами долі : події, факти, роздуми / І. Ю. Грицак. – Ужгород : Патент, 2022. – 264 с. : іл., портр.
 
На сторінках видання – розповідь про життєвий шлях Івана Грицака від простого сільського хлопчини до Надзвичайного і Повноважного Посла України.
Для широкого кола читачів.
821.161.2
Д 49
Діти емігрантів про себе. Сповіді. Думки. Судження... Біль / Міжнар. ін-т освіти, культури та зв’язків з діаспорою, НУ "Львів. політехніка" ; заг. ред., упоряд.: І. Калинець, Н. Гумницька. – Львів : Вид. від. "Артос" Фундації "Андрей", 2008. – 112 с. : іл.
 
Сучасна українська еміграція через свій масовий характер спричинює низку суттєвих економічних, демографічних, соціальних та інших проблем у державі. Одна з них – позбавлені батьківської опіки діти. Це новітнє явище, що отримало назву «соціального сирітства», загрожує моральному здоров’ю нації, негативно впливає на психологічний стан наймолодшого покоління українців, руйнує родини. Потребують уваги з боку держави й «національні сироти» – діти, які разом із батьками опинилися на чужині. Передусім йдеться про створення умов для збереження ними національної ідентичності.
Міжнародний інститут освіти, культури та зв’язків з діаспорою Національного університету «Львівська політехніка» (МІОК) у рамках проекту «Назустріч новій хвилі» організував у 2008 р. Міжнародний конкурс української творчої молоді «Діти емігрантів про себе», завдяки якому діти емігрантів отримали можливість яскраво, зворушливо розповісти про найпотаємніші, найболючіші свої переживання і драматичні наслідки сучасного заробітчанства.
Пропоноване унікальне видання містить різножанрові (новели, казки, вірші, п’єси, малюнки) твори призерів Конкурсу. Це щира сповідь дітей про своє самотнє дитяче дорослішання, про драматичні життєві колізії, про настійливу потребу у цьому реальному житті материнської ласки і батьківської мужності.
 
821.161.2(477.87)
П 32
Пігуляк, Микола Миколайович. Несподіваний бенефіціар : пригодн. іст. роман-квест / М. М. Пігуляк. – Ужгород : Карпати, 2022. – 328 с. : іл.
 
Роман-квест «Несподіваний бенефіціар» закарпатського автора пригодницьких романів Миколи Пігуляка, як того і вимагає жанр, тримає увагу читача до останньої фрази. І не тільки завдяки майстерно закрученій сюжетній лінії, але й передусім самим фактажем, який занурює сучасника у таємниці так званого золотого запасу царської росії, що, на перший погляд, загадково і безслідно зник на її просторах не без участі легіонерів Чехословацького корпусу рівно сто років тому.
Але ж, як відомо з історії, усе таємне колись та випливає із глибин століття, аби зв’язати воєдино золоті царські зливки з долею закарпатців зокрема і Підкарпатської Русі в цілому, яка стала бенефіціаром Першої світової війни.
 
811.161.2
С 48
Словник говірки Закарпатської Гуцульщини / Нац. музей нар. мистецтва Гуцульщини і Покуття імені Й. Кобринського ; упоряд.: Г. Ковбаснюк, О. Масляник. – Львів : Растр-7, 2022. – 228 с. – (Гуцульський світ).
 
Тлумачний словник говірки Закарпатської Гуцульщини містить близько 10000 слів, більшість з яких широко вживається гуцулами Рахівщини і сусідньої румунської Мараморощини. Деякі з діалектизмів, на жаль, вийшли з активного вжитку.
Кожне слово-діалектизм отримало своє тлумачення, особливо цінним є те, що для кращого сприйняття і розуміння дефініції подано у контексті співанок-коломийок, повір’їв і прислів’їв.
Автори знайомлять читача з давніми гуцульськими словами та їх значеннями і сподіваються, що викличуть до них певний інтерес. Таким чином словник вже зафіксував і зберіг золотий пласт говірки Закарпатської Гуцульщини з минулих часів і понині.
 
398(498=161.2)
Х 55
Хланта, Іван Васильович. Пісні українців Мараморощини (Румунія) / І. В. Хланта ; запис текстів, упоряд., вступ. ст. І. В. Хланта ; КЗ "Обл. орг.-метод. центр культури" Закарпат. облради, Закарпат. обл. орг. Нац. спілки краєзнавців України. – Ужгород : Патент, 2022. – 856 с. : фот. кольор. – Абет. покажч.: с. 835-853. 
 
До книжки «Пісні українців Мараморощини (Румунія)» ввійшли найбільш довершені зразки народних пісень, записаних у кінці 90-х років XX та на початку XXI століть від обдарованих носіїв фольклору у селах Бистрий, Великий Бичків, Вишавська Долина, Вишня Рівна, Красний, Кривий, Кричуново, Луг, Миково, Поляни, Русково. За всю історію видання українського фольклору така повна збірка народної пісенності Мараморощини з музичним супроводом публікується вперше.
Для філологів, істориків, етнографів, музикознавців, учителів, працівників культури та всіх шанувальників народнопоетичної творчості.
 
730.071(477.87)
Х 69
Ходанич, Петро Михайлович. Сповідь [Образотворчий матеріал] : скульптура, різьбярство, сакральне мистецтво / П. М. Ходанич ; вступ. сл. Л. І. Біксей ; Закарпат. облдержадмін., Департамент культури облдержадмін., Закарпат. осередок Нац. спілка майстрів нар. мистецтва України. – Ужгород : Карпати, 2018. – 68 с. : кольор. іл. – Бібліогр.: с. 62-64. 
 
Видання присвячене творчості закарпатського різьбяра, письменника і вченого-педагога Петра Ходанича. Більше сорока років він успішно працює як скульптор, різьбяр, зокрема сакральних творів, а у його літературних творах постійно присутні художні образи митців, він автор чисельних видань та статей з питань мистецтва, мистецької освіти. Альбом презентує вибрані мистецькі твори автора і список наукових праць.
 
80.6(477.87)
Ш 85
Шрайнер, Шандор. 
Оргaни Закарпаття / Ш. Шрайнер ; упоряд., вступ. есе Б. Кушніра, післяслово А. В. Панова, пер. угор. М. Яцкович,  Ш. Шрайнер = Karpatalja orgonai / zenetorteneti es kulturatudomanyi essze : іст.-музикознавчі і культуролог. есе. – Ужгород : Карпати, 2022. – 344 с. : кольор. іл. – Текст укр., угор. мовами.
 
В історико-музикознавчих, культурологічних есе, що увійшли до даного видання, на тлі європейського мистецького життя вперше комплексно досліджується не тільки історія з’яви на Закарпатті короля музичних інструментів – органа, його входження в церковне і світське життя краю упродовж століть, але і детально, високопрофесійно подається уточнена і виважена інформація практично про усі нині діючі та втрачені (зруйновані чи брутально знищені учасниками воєнних конфліктів, вандалами владними або користолюбцями, чи й завдяки нашій байдужості) унікальні інструменти на теренах Срібної Землі, про органобудівничих майстрів та тих, хто продовжує високу місію органа – опановувати і об’єднувати простір, час і наші душі.

 


Новини

2024-04-18
Друзі, 23 квітня о 15:00 запрошуємо вас на безкоштовний майстер-клас з виготовлення Великоднього декору.  Інструменти та матеріали надаємо.  Кількість місць обмежена.  Реєстрація обов'язкова: https://forms.gle/xtW9wf8GDJmh95p87  Місце зустрічі: пр. Свободи, 16  Захід відбудеться за підтримки Карпатський Фонд / Carpathian Foundation Fondation de France.
2024-04-17
Запрошуємо на Клуб літературних дебютів "Нові імена", який відбудеться 24 квітня о 16:00. Цього разу у нас три дебютантки: Олександра Янчишин, Наталія Фогел та Олена Прібиткова.  Місце зустрічі: м.Ужгород, пр.Свободи, 16. Вхід вільний!
2024-04-15

Шановні користувачі, до вашої уваги нові надходження до Відділу художньої літератури.

 
footer-logo

"Фокстрот", ліхтар, колись була аптека...
Аж раптом - дві сосни. Бібліотека.

Відділ документів іноземними мовами:

Пн.-Пт.-з 09-19 год Нд.- з 10 до 17 год.
Вихідний день субота. Останній вівторок кожного місяця - санітарний день