Комунальний заклад

"Закарпатська обласна універсальна наукова бібліотека
ім. Ф. Потушняка"

Закарпатської обласної ради
UA EN 

   >     > 

Нові надходження

ВІДДІЛ ХУДОЖНЬОЇ ЛІТЕРАТУРИ

2023-11-13
Продовжуємо вас знайомити з новими надходженнями у відділ художньої літератури, які отримано  завдяки французькому інституту в Україні
821.133.1 
Б 98
Бютор, М. Переміна : [роман] / М. Бютор ; пер. з фр. Г. В. Малець. – К. : Пульсари, 2003. – 248 c.
 
 "Переміна" – найвідоміший твір представника французького "нового роману" Мішеля Бютора. Читач відчуває запаморочення перед безкінечним тревелінгом героя роману між Римом і Парижем. Ця подорож, ця переміна ще й психологічна. Знайомлячись із текстом, ми ніби пишемо його заново, стаємо співучасниками романтичної пригоди.
Бютор відомий широкому загалу як автор роману «Модифікація», що був написаний цілковито від другої особи множини («ви»). Та образ письменника-романіста не зовсім пасує до Бютора, адже останній свій роман він написав у 1962 році, займаючись відтоді численними літературними експериментами.
821.133.1 
Д 12
Дабос, К. Крізь дзеркала. Зимові заручини / К. Дабос ; пер. з фр. : І. Серебрякова, В. Гусенок, О. Лада-Чудновська. – Х. : Vivat, 2023. – 448 c.
 
Книга «Крізь дзеркала. Зимові заручини», написана Крістелль Дабос, – це захоплююча фантастична історія, яка переносить читачів у світ, де дівчина з особливим даром мандрувати крізь дзеркала знаходиться у центрі складних інтриг та політичних ігор. Головна героїня, Офелія, здавалося б, є звичайною дівчиною зі своїми книжками і окулярами, але її особливий дар надає їй надзвичайну силу. Вона може читати минуле та мандрувати крізь дзеркала, що відкриває для неї нові світи та небезпеки. Але від того моменту як Офелія здійснила заручини із представником жорстокого клану Драконів, їй доводиться покинути свій рідний світ і вирушити до столиці холодного і небезпечного Полюсу.
Історія Офелії та її світу сповнена загадок, інтриг і несподіваних поворотів. Вона поступово розгортається перед читачем, оприлюднюючи все більше секретів і таємниць, які ставлять під загрозу не тільки долю самої героїні, але й майбутнє цілого світу загалом.  
821.133.1 
В 41
Віґан, Д. На реальних подіях : [роман] / Д. Віґан ; пер. з фр. Н. Якубовська. – Х. : Vivat, 2018. – 352 c.
 
Після опублікування попереднього роману у авторки настало творче затишшя. Це переходить у депресію, що посилюється після отримання анонімних листів, у яких її звинувачують у тому, що своїм твором вона зашкодила сім’ї, до того ж нажилася на смерті матері. Саме тоді в її житті з’являється Л. – ефектна білявка, з якою жінка швидко заприязнилася. З часом загадкова подруга стає компаньйонкою, ба більше – двійником письменниці, і в цій схожості є певна містика. Наскільки Л. затулить собою героїню? Чи вона вдихне в авторку нове життя, чи забере те, що було? Внутрішня напруга, що зростає з кожною сторінкою роману, сплетіння відвертості й містифікації не залишать байдужими читачів. Вона так вміло перетасовує карти, що вам буде важко відрізнити правду від вигадки. Але будьте впевнені: ви насолодитеся цією книжкою.
821.133.1 
К 18
Камю, А. Перша людина / А. Камю ; пер. з фр. О. І. Жупанський. – Х. : Фоліо, 2021. – 256 c.
 
«Перша людина» – незавершений автобіографічний роман Камю, який побачив світ лише через третину століття після смерті автора і мав приголомшливий успіх. Коли 4 січня 1960 року письменник загинув в автокатастрофі, чорновий рукопис «Першої людини» виявили у його дорожній валізі. Роман охоплює життя Жака Кормері від народження до його навчання у ліцеї в Алжирі – це зворушлива розповідь про дитинство, отроцтво, болісну любов сина до матері, про пошук зниклого батька, але також це роман про історію колоністів у величезному і не завжди гостинному Алжирі, про складні стосунки цієї країни з колоністами, про глибокі наслідки війни та політичної революції…
821.133.1 
К 18
Камю, А. Міф про Сізіфа ; Бунтівна людина / А. Камю ; пер. з фр. О. І. Жупанський. – Х. : Фоліо, 2022. – 448 c.
 
Альбер Камю завжди прагнув залишатися повністю незалежним і, перебуваючи в гущавині суспільно-ідеологічної битви, не приставати до жодного із суперницьких таборів. Світогляд письменника знайшов яскраве відображення у двох його найбільших філософських працях – «Міфі про Сізіфа» (1942) та «Бунтівній людині» (1951), які свідчать, за визначенням самого автора, про перехід від «етапу абсурду» до «етапу протесту». Якщо в основі «Міфу про Сізіфа» лежить твердження абсурдності буття, уявлення про світ як про царство хаосу і випадковості, то у «Бунтівній людині», проаналізувавши великий історичний матеріал, Камю дійшов висновку про неминучість переродження революції у тиранію, перетворення колишніх борців проти гноблення на значно жорстокіших гнобителів.
821.133.1 
К 18
Камю, А. Щоденники / А. Камю ; пер. з фр. Є. Т. Марічев. – Х. : Фоліо, 2021. – 544 c.
 
Починаючи з 1935 року і до самої смерті у 1960-му, коли він загинув в автомобільній аварії, Альбер Камю, письменник, який ще за життя став класиком французької літератури, вів свої так звані зошити. Щоб уникнути плутанини із іншими нотатками – «Зошитами Альбера Камю», – перші видавці обрали назву «Щоденники».
У цих записах письменник намагається зрозуміти світ і самого себе, в них можна побачити його творчі пошуки і роздуми, за якими постає образ людини з активною життєвою позицією: «Ставити питання про абсурдний світ – значить спитати: “Чи змиримося ми з відчаєм і нічого не робитимемо?” Гадаю, що жодна чесна людина не може відповісти “так”».

 


Новини

2024-04-24
Любі друзі! 25 квітня о 16:30 запрошуємо вас на лекцію до Дня пам'яті Чорнобильської катастрофи. Лектор — вчитель історії Юрій Офіцинський. Місце проведення — проспект Свободи, 16, читальна зала бібліотеки.
2024-04-17
Запрошуємо на Клуб літературних дебютів "Нові імена", який відбудеться 24 квітня о 16:00. Цього разу у нас три дебютантки: Олександра Янчишин, Наталія Фогел та Олена Прібиткова.  Місце зустрічі: м.Ужгород, пр.Свободи, 16. Вхід вільний!
 
footer-logo

"Фокстрот", ліхтар, колись була аптека...
Аж раптом - дві сосни. Бібліотека.

Відділ документів іноземними мовами:

Пн.-Пт.-з 09-19 год Нд.- з 10 до 17 год.
Вихідний день субота. Останній вівторок кожного місяця - санітарний день