Комунальний заклад

"Закарпатська обласна універсальна наукова бібліотека
ім. Ф. Потушняка"

Закарпатської обласної ради
UA EN 

   >     > 

Художники Закарпаття


Електронна база «Художники Закарпаття» надає можливість професійним художникам різних жанрів безкоштовно скористатись цим інформаційним ресурсом. До наданої Вами інформації (коротка творча біографія та фото власних творів) мають доступ всі користувачі України та інших країн, що цікавляться образотворчим мистецтвом.

 



Корж-Радько Людмила Андріївна
Народився :11.05.1956
Місце народження: м.Печенга Мурманської області ( Росія)
Біографія. Новизна живописного мислення – відмінна особливість творчості Людмили Корж-Радько.
Твори Людмили суттєво відрізняються від тих робіт, які я бачив досі. Вони надовго запам’ятовуються. Їй характерні сміливість творчого пошуку, прагнення до вияву авторської індивідуальності. Художниця народилася 1956 року у містечку Печенга Мурманської області. З 1968 до 1975 року навчалася в Республіканській художній школі ім. Тараса Шевченка в Києві, одному із найпрестижніших профільних навчальних закладів України. З 1975 до 1980 року студіювала у Львівському інституті прикладного та декоративного мистецтва.Також працює у жанрі монументального мистецтва, станкового живопису й книжкової графіки. Викладач Ужгородського коледжу ім. Ерделі. Світ образів Людмили — сконцентровані вирази поетико-філософських понять. Багатий внутрішній світ проступає крізь малюнки її робіт. Багаторічні творчі пошуки у графіці і живопису, камерна філософська натура художниці вилилися у цілу систему зображальних умовностей. Її творчу манеру вирізняє витонченість, вишукана лінеарність та декоративність.

Жіночі образи займають центральне місце в творчості мисткині. Застиглі Пані на полотнах – умовні постаті, в яких по-єднані одвічні протилежні поняття Інь і Янь. Ці образи статичні, рух майже відсутній. Лаконізм зображальних засобів підтримує загальне елегійне звучання.
Споглядання – основа творчості Люд-мили. Умовність – лише загострює спостережливість. Хіба ж тільки очі жінки здатні розкрити її внутрішній світ? Зовнішні вияви емоцій мовчазних Пані художниця ховає у хитросплетіннях пальців.
У невибагливих сюжетах, спокійних тонах, буденності персонажів мисткиня вміло демонструє глибокий професіоналізм та безпосередність. Повноту уяв-лень про людину і світ відбиває не тільки живопис Людмили, а й книжкова графіка . Однією з останніх робіт є ілюстрації до „Декамерона” Д.Боккаччо. Арсеналом художніх засобів, лаконізмом та гостротою рисунка художниці вдалося передати не тільки дух епохи Ренесансу. Об’єктом зображень стає світ людських емоцій і стосунків. Без натуралізму та надмірної конкретики, художниця роз-шифровує образи, де головною стає мова жестів та міміки.
У творчості Людмила – антрополог настрою. Її роботи завжди вирізняються легким, плавним , впевненим рисунком, м’яким гармонійним колоритом. Мож-ливо, це зумовлено тим, що не сприймає творчість як конвеєр, де щоденна норма – шедевр. Тому може дозволити собі малювати те, що відчуває, без претензій на оригінальність та визнання.
Заслужений художник України  2008   
Лауреат обласної премії імені Й.Бокшая та А. Ерделі у жанрі станкової графіки за серію графічних творів "Пози"  2012   

ПосиланняОписІнше
Загаєцька , Олена. Сплав емоцій і барв Людмили Корж - Радько [Текст] : [Худож.] / О. Загаєцька // Образотв. мистец. - 2007. - №1. - С. 88-89      
Ковальчук, Анатоль. Виставка Богдана Коржа та Людмили Корж-Радько [Текст] : [вист. худож. в галерей "Ужгород"] / А. Ковальчук // Трибуна. - 2007. - 24 листоп. - С. 3.      
Мишанич, Володимир. Симбіоз бізнесу і мистецтва продемонструвала виставка Людмили Корж-Радько [Текст] / В. Мишанич // Ужгород. - 2008. - 10 трав. - С. 12.      
http://www.carpathia.gov.ua/ua/publication/content/2711.htm     
http://zakarpattya.net.ua/ukr-news-83167-Svoie-55-littia-khudozhnytsia-Liudmyla-Korzh-Radko-vidznachyla-vystavkoiu-FOTO     
http://karpatart.com/ru/exhibitions/83/the-art-of-lydmila-korzh11radko11.html     

Осінь
Зима
Без назви 1997р. Папір, акварель
Передчуття 2003 р. Полотно, акрил, 30х40
Пахощі ІІ 2009р. Графіка, 70х90 Знаходиться в колекції галереї "Триптих"
Вечірня подорож 1996 р. Папір, акварель, 69x49 см. Знаходиться у фонді Закарпатського обласного художнього музею ім. Й.Бокшая
Сон по обіді 1996 р. Папір, акварель, 47x56 см. Знаходиться у фонді Закарпатського обласного художнього музею ім. Й.Бокшая
День народження 2001 р. Полотно, олія, 100х100
без назви
без назви
без назви
без назви
без назви
без назви
без назви
без назви
без назви
Дзеркало 1998р. Папір, акварель, білило
Двоє 1997р. Папір, акварель
Зима 1998р. Папір, акварель, білило
без назви
без назви

Новини

2024-03-19

21 березня виповнюється 95 років з дня народження відомого українського письменника, Героя України, лауреата лтературних премій, багаторічного голови Національної Спілки письменників України та головного редактора журналу "Дніпро", депутата Верховної Ради УРСР 11-го скликання Юрія Мушкетика. З цієї нагоди пропонуємо вашій увазі віртуальну виставку "Життя – це ярмарок, і світ – це також ярмарок, і вічний торг із Долею".

2024-03-18

Шановні користувачі, для нові надходження до Відділу краєзнавства.

2024-03-14

Шановні користувачі, для вас нові надходження до Відділу зберігання бібліотечних фондів.

 
footer-logo

"Фокстрот", ліхтар, колись була аптека...
Аж раптом - дві сосни. Бібліотека.

Відділ документів іноземними мовами:

Пн.-Пт.-з 09-19 год Нд.- з 10 до 17 год.
Вихідний день субота. Останній вівторок кожного місяця - санітарний день