Комунальний заклад

"Закарпатська обласна універсальна наукова бібліотека
ім. Ф. Потушняка"

Закарпатської обласної ради
UA EN 

   >     > 

Нові надходження

ВІДДІЛ ОБСЛУГОВУВАННЯ КОРИСТУВАЧІВ

2013-03-20

 

83.3(4УКР)5

М 48

Мельниченко, Володимир Юхимович.

                Гоголівська Москва  : авт. енциклопедія-хроноскоп / В. Ю. Мельниченко. - М. : ОЛМА Медиа Групп, 2011. - 832 с. : іл.

 Мельниченко Володимир Юхимович - доктор історичних наук, член-кореспондент АПН України, заслужений діяч науки України, член Національної спілки письменників України і Спілки письменників Росії, автор 50 книг з історичної, політичної і мистецтвознавчої проблематики. Протягом десяти років очолює Національний культурний центр України в Москві. За цей період видав у російській столиці низку українознавчих праць. За книги "Тарас Шевченко: "Моє перебування в Москві" (2007) та "На славу нашої преславної України" (2008) Володимиру Мельниченку було присуджено Національну премію України імені Тараса Шевченка 2009 року.

  Масштабна авторська енциклопедія-хроноскоп "Гоголівська Москва" розповідає про українського генія з непозбутньою українською душею Миколу Гоголя у живому московському контектсі йог очасів. Автор досліджує життя письменника у Першопрестольній, розкриває його дружбу з великими московськими українцями Михайлом Щепкіним, Михайлом Максимовичем, Осипом Бодянським. Створено повну картину гоголівських пам*ятних адрес і місць у Москві. Значна їх частина представлена в ілюстраціях. Виняткова унікальність книги полягає в тому, що енциклопедичні терміни вперше з*ясовуються у контексті не лише Гоголевого, а й Шевченкового перебування в Москві. Такого видання ще не було ні в Україні, ні в усьому світі.

 

86.3

П 27

                Пересопницьке Євангеліє 1556-1561  : дослідження, транслітерований текст, словопокажчик / Нац. акад. наук України, Нац. б-ка України ім. В. І. Вернадського, Ін-т укр. мови, Укр. мов.-інформ. фонд ; уклад. І. П.  Чепіга ; вступ. сл. О. С. Онищенко. - К. : [б. и.], 2001. - 704 с.

Пересопницьке Євангеліє - визначна пам*ятка української мови та книжкового мистецтва ХVІ ст. загальнослов*янського значення - уперше публікується в повному обсязі. Це - один з перших перекладів українською мовою канонічного євангельського тексту. Видання супроводжується науковими дослідженнями про рукопис та повним словопокажчиком з вичерпною граматичною характеристикою кожної словоформи та її локалізацією в тексті.

 

63.5(4УКР)

А 86

Артюх, Лідія Федорівна.

                Звичаї українців у народному календарі / Л. Ф. Артюх. - К. : Балтія-Друк, 2012. - 224 с. : іл.

Традиційна культура українців у притаманній для неї єдності духовного та матеріального проявів. Вірування і святині народу, календарні свята і обрядова кухня, родинні традиції і основні засади ведення господарства - все це незримо пов*язує етнос у просторі і часі, вирізняючи його з-поміж інших народів. З книги ви дізнаєтесь про календарні свята  і обряди українців, познайомитеся зі звичаями та тардиціями, яких дотримувалися наші предки, збираючись за святковим столом. Значну увагу приділено обрядовим стравам. Кожна господиня матиме можливість урізноманітнити меню своєї родини смачними борщами, ковбасами, варениками та безліччю смачних страв, рецепти яких дбайливо зібрані автором у різних регіонах України.

 85.143(4УКР)5

О-36

Огієвська, І. В.

                Микола Пимоненко = Mykola Pymonenko / І. В. Огієвська ; пер. англ. О. К. Подшибіткіна, літ. оброб. тексту, упоряд. ілюстр. матеріалу О. А. Бойко. - К. : Мистецтво, 2012. - 128 с. : кол.іл. 

В альбомі репродукуються твори визначного українського художника кінця ХІХ- початку ХХ ст. Миколи Корниловича Пимоненка (1862-1912), який правдиво і поетично відобразив життя села, змалював звичаї і побут українців, створив яскраві народні образи.

 

83.3(4УКР)5

Т 19

Тарахан-Береза, Зінаїда Панасівна.

                "Заворожи мені, волхве...". Тарас Шевченко і Михайло Щепкін / З. П. Тарахан-Береза. - К. : Мистецтво, 2012. - 352 с. : іл, портр.  

Видання присвячене 200-літньому ювілею Тараса Шевченка та 225-літтю Михайла Щепкіна з дня народження, збагачує шевченкознавство цікавим аспектом. Автор, спираючись на науково-історичні документи, здійснила оригінальне дослідження щодо живописного твору Т.Г. Шевченка "Потрет Михайла Щепкіна"(1843). Ця картина, а також портрет юного Т.Г. Шевченка, інші документальні раритети публікуються в Україні вперше. Видання доповнене малярською спадщиною Т.Г. Шевченка.

 

 


Новини

2024-04-18
Друзі, 23 квітня о 15:00 запрошуємо вас на безкоштовний майстер-клас з виготовлення Великоднього декору.  Інструменти та матеріали надаємо.  Кількість місць обмежена.  Реєстрація обов'язкова: https://forms.gle/xtW9wf8GDJmh95p87  Місце зустрічі: пр. Свободи, 16  Захід відбудеться за підтримки Карпатський Фонд / Carpathian Foundation Fondation de France.
2024-04-17
Запрошуємо на Клуб літературних дебютів "Нові імена", який відбудеться 24 квітня о 16:00. Цього разу у нас три дебютантки: Олександра Янчишин, Наталія Фогел та Олена Прібиткова.  Місце зустрічі: м.Ужгород, пр.Свободи, 16. Вхід вільний!
2024-04-15

Шановні користувачі, до вашої уваги нові надходження до Відділу художньої літератури.

 
footer-logo

"Фокстрот", ліхтар, колись була аптека...
Аж раптом - дві сосни. Бібліотека.

Відділ документів іноземними мовами:

Пн.-Пт.-з 09-19 год Нд.- з 10 до 17 год.
Вихідний день субота. Останній вівторок кожного місяця - санітарний день