Комунальний заклад

"Закарпатська обласна універсальна наукова бібліотека
ім. Ф. Потушняка"

Закарпатської обласної ради
UA EN 

   >     > 

Нові надходження

ВІДДІЛ КРАЄЗНАВСТВА

2016-09-26

К 85.9
Б 61
Біляк, Степан Томович. Благословляю день і час : пісні / С. Т. Біляк, П. П. Матій ; вступ. ст. В. С. Габорець. – Ужгород : Timpani, 2016. – 108 с.


Пісенник, мелодії якого на вірші Степана Біляка належать композитору Петрові Матію, адресований шанувальникам української авторської пісні. У його чотирьох розділах подано духовні пісні (ДОРОГА ДО ХРАМУ), твори патріотичного звучання (ЗЕМЛЕ МОЯ РІДНА) та сповнені тугою за молодістю (ПРОЛЕТІЛИ РОКИ, ПРОЛЕТІЛИ), а також пісні про кохання (БЛАГОСЛОВЛЯЮ ДЕНЬ І ЧАС).
 

К 84
Г 96
Густі, Василь Петрович. Закарпатська валюта : [поезії] / В. Густі. – Ужгород : ІВА, 2015. – 64 с.


У новій збірці гумору й сатири «Закарпатська валюта» відомий український письменник Василь Густі продовжує тему і проблематику своїх попередніх аналогічних збірок «Прибайки з таратайки» (1997) та «Подарунок від інвестора» (2005). На її сторінках ідеться про ті негативні явища в суспільному житті, людських взаємовідносинах, які викликають обурення, заперечення, гірку посмішку. Подолати їх важко, але необхідно. Одним із засобів для цього є гостре, дотепне слово.
 

К 84
Ж 90
Жупан, Вікторія. Ластовинці : твори для дітей / В. Жупан. – Ужгород : Ліра, 2016. – 104 с. : кол.іл.


У кожній дитині живе мандрівник, тож коли випадає нагода потрапити у світ не звичайний, а – казковий, хто відмовиться? Збірка казкових оповідань Вікторії Жупан «Ластовинці» запрошує до вигадливих подорожей, де можна зустріти як реальних, так і фантастичних істот. Тут звірята, квіти й предмети набувають людських рис і ведуть боротьбу за перемогу добра над злом; дружба, любов і відданість долають найважчі перешкоди і перемагають злі чари, а справедливість завжди бере гору над кривдою. І не біда, що це тільки світ фантазії, головне, що у ньому домінують важливі життєві цінності, які кмітливі дітки обов’язково розкодують і візьмуть на озброєння у реальному житті.
 

К 84
К 37
Кешеля, Дмитро Михайлович. Родаки : роман-колаж із стихій життя / Д. М. Кешеля. – К. : Академія, 2016. – 384 с.


В українській літературі так ніхто не пише. На таке читання рідко щастить. Багато стихій, історій і почерків у цьому романі: екзотика краю й унікальність покарбованих вітроломами доль, містичні сили світу, фатальності життя і відчайдушне чіпляння за нього. А над усім – невблаганний час.
 
К 86.3
М 75
Молдавчук, Андрій. Роздуми з краю преподобного отця Олексія Карпатського про різне в молитовних проханнях / А. Молдавчук ; Всеукр. центр збереження природ. і рукотвор. пам’яток Гуцульщини "Струківська церква". – Львів ; К. ; Ужгород : Простір-М, 2016. – 80 с. : іл.


Говорять люди, що в горах до Творця ближче. На виклики перед людиною нинішнього та прийдешнього часу у міру своїх пастирських і родинних обов’язків, які виконує у рідних горах закарпатської Гуцульщини, відповідь спробує дати протоієрей Андрій Молдавчук, довголітній настоятель церкви Різдва Пресвятої Богородиці («Заріцької», «Вишньої»).
 

К 79.1
Н 34
    Науковий збірник Закарпатського краєзнавчого музею : научное издание. Вип. 14-15 / М. Биркович, М. Біланич [та ін.] ; редкол. Й. В. Кобаль [и др.] ; наук. ред. Й. В. Кобаль ; відп. за вип. В. С. Шеба ; Закарпат. краєзнав. музей. – Ужгород : ІВА, 2015. – 258 с. : іл.


В ювілейному збірнику вміщено статті наукових співробітників Закарпатського краєзнавчого музею та краєзнавців, в яких висвітлено природу, археологію, історію й етнографію Закарпаття.
 

К 74.58
Ф 27
Фатула, Михайло Іванович. Із відстані часу... : пам’яті наших вчителів і колег / М. І. Фатула. – Ужгород : Карпати, 2015. – 168 с. : портр.


Сторінки книжки склали спомини автора про своїх учителів та колег, більшості з яких уже немає серед нас. Частина матеріалів була опублікована у різних фахових медичних виданнях та пресі.
Автор хотів сказати слова вдячності своїм вчителям і колегам, які були фундаторами медичного факультету Ужгородського університету, його трударями, опорою, гордістю і славою.
Присвячено 70-річчю Ужгородського національного університету та 60-річчю п’ятого випуску медичного факультету.
 
К 63.311
Ф 27
Фатула, Юрій Михайлович. Полеглих ми так і не поховали... : бойовий шлях 85-го Мараморосько-Угочанського піхотного полка австро-угорської армії, 1914-1918 / Ю. М. Фатула ; передм.: М. М. Вегеш, Й. В. Кобаль. – Ужгород : Патент, 2016. – 348 с. : карти, фот., фото.кол.


Глибоке військово-історичне дослідження маловідомих і незаслужено забутих сторінок Першої світової війни допомогло вперше описати бойовий шлях одного з полків австро-угорської армії, 85-го Марамаросько-Угочанського, який формувався на території сучасних Угорщини, Румунії та Закарпатської області України. Використані маловивчені бібліографічні та архівні матеріали, унікальні фотографії та ілюстрації, в тому числі з приватних колекцій. Об’єктивність та змістовність книги посилюється тим, що опис бойових подій подається з різних сторін, в тому числі протиборчих, підтверджується свідченнями з мемуарів, спогадів, щоденників безпосередніх учасників тих драматичних подій. Наведений мартиролог полеглих містить 3211 прізвищ вояків полку, більшість з яких є прадідами нинішніх закарпатців.
 
К 66.79
Х 22
Харута, Федір Григорович. Громадська ініціатива у вимірах та реаліях часу : [громадські ради при органах виконавчої влади] / Ф. Г. Харута ; Закарпат. облдержадмін. – Ужгород : [б. и.], 2016. – 112 с. : іл, фото.кол.


Автор книги, Федір Харута – випускник Дніпропетровського інституту інженерів залізничного транспорту, упродовж багатьох років працював за фахом на відповідальних посадах Ужгородської дирекції Львівської залізниці, був депутатом Закарпатської обласної ради двох скликань, заступником голови Закарпатської обласної державної адміністрації, очолював постійну депутатську комісію з питань бюджету, добре обізнаний із проблемними питаннями виробничих і підприємницьких структур.
З молодих літ і дотепер тісно співпрацює з громадськістю краю та громадськими організаціями. Він – один із ініціаторів створення Громадської ради при Закарпатській облдержадміністрації, був її очільником І і ІІ скликань.
У книзі автор подає досвід своєї роботи, висловлює думки і пропозиції щодо важливості громадської ініціативи, піднесення її ролі у вимірах і реаліях теперішнього часу.
 
К 84
Ч-25
Часто, Петро Іванович. Що ти накоїв, Одіне? / П. І. Часто. – Ужгород : ТІМРАNІ, 2016. – 244 с.


Тексти цієї книжки з’єднує у досить струнку світоглядну лінію, а також у певну літературну цілісність провідна думка автора про те, що сенс мистецтва полягає у функції, покладеній на нього Богом: людина в цей спосіб дістає змогу пережити більше, ніж тільки одне власне життя…
 
К 85.3
Ш 79
Шостак, Віктор Андрійович. Музика незабутих предків : пісен. та інструм. твори / В. А. Шостак. – Ужгород : Видавництво Олександри Гаркуші , 2016. – 80 с. : іл.


До збірника ввійшли найкращі зразки музичних творів, що виконуються фольклорно-етнографічним ансамблем «Ужгород» з метою популяризації і збереження народного музичного мистецтва. У представлених у виданні нотних матеріалах відтворені мелодика бойківської і гуцульської коломийки, обрядові ладанки, співанки, оригінальна мелодика угорського чардашу, самобутня гуральська музика словаків, традиційна «хора» румунів, парубоцькі, весільні та жартівливі жіночі пісні тих народів, які проживають на Закарпатті. Окремий розділ книги присвячено багатій за жанрами, формами, мелодикою, ритмікою закарпатській інструментальній музиці.
 

 


Новини

2024-04-24
Любі друзі! 25 квітня о 16:30 запрошуємо вас на лекцію до Дня пам'яті Чорнобильської катастрофи. Лектор — вчитель історії Юрій Офіцинський. Місце проведення — проспект Свободи, 16, читальна зала бібліотеки.
2024-04-17
Запрошуємо на Клуб літературних дебютів "Нові імена", який відбудеться 24 квітня о 16:00. Цього разу у нас три дебютантки: Олександра Янчишин, Наталія Фогел та Олена Прібиткова.  Місце зустрічі: м.Ужгород, пр.Свободи, 16. Вхід вільний!
 
footer-logo

"Фокстрот", ліхтар, колись була аптека...
Аж раптом - дві сосни. Бібліотека.

Відділ документів іноземними мовами:

Пн.-Пт.-з 09-19 год Нд.- з 10 до 17 год.
Вихідний день субота. Останній вівторок кожного місяця - санітарний день