Комунальний заклад

"Закарпатська обласна універсальна наукова бібліотека
ім. Ф. Потушняка"

Закарпатської обласної ради
UA EN 

   >     > 

Нові надходження

ВІДДІЛ ХУДОЖНЬОЇ ЛІТЕРАТУРИ

2017-03-21
84(4УКР)6
В 48
Винничук, Юрій Павлович. Весняні ігри в осінніх садах : [роман] / Ю. П. Винничук. – Х. : Фоліо, 2016. – 320 с.
 
У романі «Весняні ігри в осінніх садах» чільне місце посідає тема кохання і пристрасті, а надто пристрасті, що спонукає до самогубства.
Ця тема зумовлює й своєрідну композицію твору: навколо головного героя, письменника Юрка Винничука, групуються інші герої — його коханки.
Інтимне життя оповідача постає перед читачем голе, відверте, чуттєве — власне, таке, яким воно і є.
 
63.3(4УКР)4
К 78
Кралюк, Петро Михайлович. Козацька міфологія України: творці та епігони  / П. М. Кралюк. – Х. : Час читати, 2016. – 394 с.
 
Петро Кралюк (нар.1958 р.) — доктор філософських наук, професор, перший проректор Національного університету «Острозька академія». Є автором численних робіт з історії культури України, зокрема її філософської думки. Створив власну концепцію історії філософії України, яка різниться від загальноприйнятої. Відомий також своєю історичною публіцистикою на шпальтах газет «День», «Дзеркало тижня» та сайті радіо «Свобода». Його перу належить низка романів і повістей («Шестиднев», «Лицар і смерть», «Діоптра», «Віднайдення раю»), де він подає дещо незвичний погляд на роль елітарних верств та козацтва в історії України.
 
У книзі «Козацька міфологія України: творці та епігони» розглянуто феномен українського козацтва, його еволюцію, показано, як формувалися міфічні уявлення про козаків, починаючи з кінця XVI століття й завершуючи днем сьогоднішнім. Значну увагу приділено козацькій міфології часів Гетьманщини. Також показано, як «козацька ідея» інтерпретувалася в різних національних проектах ХІХ століття (російському, польському й українському), яких вона зазнала модифікацій у столітті ХХ. Видання розраховане передусім на тих, хто цікавиться українським козацтвом, його історією та культурою.

 
84(4УКР)6
К 82
Кривдик, Остап. "Ужоси" українізації : статті / О. Кривдик ; передм. Р. Семків. – К. : Смолоскип, 2012. – 352 с. 
 
Навіщо нам Україна? Чи може бути футбол націона­льною ідеєю? Як убити в собі «помаранчевого лоха»? Про третю державну мову й ненасильницьку україніза­цію, євроросіян і москалів, «хохлоцид» та громадянську війну, дівчинку без ручок і падіння Берлінської сті­ни - у збірці статей політолога й активіста Остапа Кривдика, опублікованих «Українською правдою». Для україностурбованих, українозадуманих та українозамріяних, українокритичних, - але передусім україноцентричних читачів.
 
84(4УКР)6
П48
Покальчук, Юрко. Озерний вітер: повість / Ю.Покальчук. – 2-е вид. – Івано-Франківськ : Лілея-НВ, 2002. –  232 с.
 
Повість «Озерний вітер» заводить читача у химерний світ дохристиянської міфології України. Озерний княжич Волин, що живе у світі русалок і змієлюдів, перелесників і вовкулаків та інших лісових демонів, торкнувшись людського кохання проходить складний шлях утверджень і втрат. Любов і війна, різноманітні перебіги сьогоденног о життя від галичини до Ріо-де-Женейро переплетені завжди у напружних, нераз фантастичних сюжетних повротах і в інших творах цієї книжки.
 
 
84(4УКР)6
Т 59
Торба, Валентин. Я – свідок  : записки з окупованого Луганська / В. Торба. – Вид. 2-е, перероб.–  К. : Українська прес-група, 2016 – 384 с.
 
У книжці зібрано спогади, фрагменти щоденника та статей у «Дні», які із окупації для автора стали вікном в Україну. Інколи без світла, інколи без надії на звільнення, інколи без можливості повідомити про себе з тенет заблокованого міста, яке перетворилося на пастку. Та він був переконаний, що читачі в Києві чи Одесі, Харкові чи Львові мають зсередини бачити, як Зло розпинає схід нашої країни. Не лише заради фіксації, не тільки для розсмоктування гарячих подробиць, а насамперед для правильних висновків. Це та книга, типографська фарба якої пахне кров’ю і просякнута слізьми. Вона розповість про втрату і біль, про героїзм і безпорадність, про те, що довелося пережити українцям на Донбасі і що ще доведеться нам винести. Зрештою до чого ми маємо бути готові…

 


Новини

 
footer-logo

"Фокстрот", ліхтар, колись була аптека...
Аж раптом - дві сосни. Бібліотека.

Відділ документів іноземними мовами:

Пн.-Пт.-з 09-19 год Нд.- з 10 до 17 год.
Вихідний день субота. Останній вівторок кожного місяця - санітарний день