Комунальний заклад

"Закарпатська обласна універсальна наукова бібліотека
ім. Ф. Потушняка"

Закарпатської обласної ради
UA EN 

   >     > 

Нові надходження

ВІДДІЛ КРАЄЗНАВСТВА

2017-05-15

К 63.3
В 36
 Верховина. Волівщина-Міжгірщина : іст.-культуролог. нариси / Т-во верховинців Міжгірщини ; упоряд.: І. І. Завадяк, І. М. Сенько ; редкол.: А. А. Сербайло, І. І. Завадяк [та ін.]. – Ужгород : TIMPANI, 2017. – 460 с. : іл.

Книга про закарпатську Волівщину-Міжгірщину (Міжгірський район Закарпатської області) як частку закарпатської Верховини, у якій колектив авторів-краєзнавців, переважно міжгірчан, прагне, максимально охопивши весь доступний масив літератури, всебічно представити широкому читачеві минувшину і нинішній день своєї малої батьківщини з чарами її гірських ландшафтів, населеними пунктами і людністю, тією, яка народилася тут і живе споконвіку, пішла звідси і збагатила своїми трудами і днями Україну і світ, і тією, що, особисто прилучившись до незбагненної верховинської краси, теж прикипіла до її чарів і внесла свій посильний внесок у поступ цього чарівного куточка Українських Карпат.

К 43.4
К 56
Ковальчук, Андрій Анатолійович. Про перспективи розвитку екомережі в межах військових лісництв (на прикладі Ужгородського військового лісництва) = On the perspectives of development the ecological net in the army forestries (in example of the Uzhgorod forestry) : научное издание / А. А. Ковальчук ; під заг. ред. Л. М. Фельбаба-Клушина. – Ужгород : Ліра, 2016. – 40 с. : іл.

У цій невеликій за обсягом книзі розглядаються особливості функціонування природно-заповідних об’єктів та цінних у природоохоронному та естетичному плані природних комплексів в умовах військового лісництва в Українських Карпатах на Закарпатті. Проаналізовано організаційну структуру військового лісництва, особливості його організації та функціонування, а також наявність передумов для створення на його базі природоохоронного об’єкта високого рівня.

К 63.3
С 40
Сірка, Йосиф. Актуально 8 : обществ.-полит. лит. / Й. Сірка. – Львів : Галицька Видавнича Спілка, 2017. – 128 с.

Йосиф Сірка – доцент Зіґенського Університету та Українського Вільного Університету (Німеччина). Почесний доктор філософії Ужгородського Національного Університету, лауреат премії Корона Карпатика, автор численних наукових і науково-популярних праць,  а також підручників. Його заслугою стало введення в навчальні програми Зіґенського Університету вивчення української, польської, сербської, хорватської, чеської і словацької мов. Крім того вчений є засновником німецько-українського товариства «Діалог», яке займалося гуманітарною допомогою Україні (понад сто вантажів доправив особисто).
Останні 60 років відомий як активний публіцист, статті якого з’являються в багатьох українських виданнях. 2007 року побачила світ перша збірка статей «Актуально!», а та, яку Ви тримаєте в руках, є вже восьмою. У своїх публіцистичних працях автор привертає увагу до багатьох актуальних проблем сучасної України, враховуючи свій міжнародний досвід.

К 81
С 40
Сірка, Йосиф. Короткий словник говірки села Ублі : словарь / Й. Сірка, А. Баушенко. – Львів : Галицька видавнича спілка, 2017. – 96 с.

Над словником ублянської говірки ще у 80-х роках почав працювати А. Баушенко (1936-1980). 1999 р. була невдала спроба видати «Короткий словник говірки села Ублі» (Й. Сірка, Ю. Муличак, А. Баушенко), на жаль, з друку вийшла праця повна різних помилок. Це було причиною її нерозповсюдження. Після 16-ти років автори знайшли час, щоб видати виправлену версію, сподіваючись на те, що своїм почином помножать зусилля науковців, які досліджували унікальну ублянську українську говірку.

К 83.3
Т 18
Танчинець, Василь Васильович. Зимовий неспокій : статті, рецензії та відгуки / В. В. Танчинець ; упоряд., вступ. ст., запис інтерв’ю І. В. Хланта, відп. за вип. Г. В. Дрогальчук,  М. В. Делеган ; Обл. орг.-метод. центр культури, Закарпат. обл. орг. Нац. спілки краєзнавців України. – Ужгород : Патент, 2017. – 128 с. : іл.

До книжки відомого педагога і журналіста Закарпаття Василя Танчинця подано статі, рецензії та відгуки, написані ним за останні кілька років.

К 63.3
У-11
 У всякого своя доля... : розмова Ярослава Шуркали з Миколою Мушинкою / Асоц. україністів Словаччини, Наук. т-во ім. Шевченка у Словаччині, Центр укр. та канад. фольклору ім. Петра та Дорис Кулів при Альберт. ун-ті ; авт. проекту Я. Шуркала, упоряд. О. Мушинка, авт. текстів, прим. М. І. Мушинка. – Пряшів : Центр антрополог. дослідж., 2016. – 400 с. : іл.

У 2014 році професора Миколу Мушинку, доктора філологічних наук, іноземного члена НАН України із м. Пряшева у Словаччині, автора більше двох тисяч наукових та науково-популярних праць, було нагороджено Премією Фонду Тараса Шевченка «за неоціненний внесок у світову україністику». Журналіст Ярослав Шуркала формою розмови з лауреатом з’ясовує, в чому полягає його внесок в україністику. Питання й відповіді лауреата він подав у п’ятьох розділах. Відповіді на запитання лауреат документує не лише власними коментарями, світлинами, репродукціями документів, але й посиланням на свої праці з точними бібліографічними даними. Книга, таким чином, є і покажчиком доробку М. Мушинки усього його життя.

К 63.365
Ф 82
 Фрагменти з Майдану = Střipky z Majdanu / ред. В. Мехова ; пер. з чес.: О. Чмелікова-Ґаздошова, С. Клімкова. – Havlíčkův Brod : Vytiskly Tiskárny, 2016. – Паг. відсутня : фот.кольор. – Текст. укр., чес. мовами.

Ця книга є результатом дворічного збору правдивих історій, оповідей  і фотографій звичайних людей, які брали участь у подіях, пов’язаних із Революцією гідності в Україні від кінця 2013 року.
Мета книги – зберегти свідчення тих, котрі були готові відмовитися від особистого комфорту, жертвувати свій час і ризикували своїм життям заради досягнення ідеалів, в які вони вірять. З посередництвом спогадів активних учасників Майдану укладачі хочуть донести до читача справжню атмосферу Революції гідності, з іншого погляду, ніж громадськість отримує через засоби масової інформації.

К 84
Ш 78
Шолтес, Андрей Петрович (Sholtes Bandy). Фрики Европы, или Экспедиция за вином : [полудорожный роман] / А. П. Шолтес. – Х. : Фолио, 2016. – 208 с. : ил.

Гуглити маршрут поїздки. Перетворитися на клошара у Франції. Пити вино з фриками. Ночувати під місяцем. Втекти до Швейцарії. Кататися на катері. Заблукати в Цюріху.
З ким не траплялось в дорозі чогось подібного?
Але це не путівник, це лише пара штрихів з другої книги Bandy Sholtes-а. З книги, в якій немає вимислу. Частково цей напівдорожній роман – «інструкція з виживання» для тих, хто подорожує Європою.

К 84
Я 93
Яцканин, Іван Юрійович. Мед і сіль : проза / І. Ю. Яцканин. – Тернопіль : Терно-граф, 2016. – 192 с.

До нової книги «Мед і сіль» українського письменника Івана Яцканина увійшли твори, написані за останнє десятиліття. Він живе і творить у словацькому місті Пряшів. Тематика новел та оповідань автора – розмаїта. Тут повістує прозаїк і про життя простих селян із Бескидів, юних, молодих, зрілих, старших, і про долі жителів містечок. Письменник вдало поєднує у своїй прозі спостереження із побутування українців Словаччини, які живуть у горах і низинах на сході й півночі цієї країни. Усіх героїв об’єднує любов до кревної землі, переживання за долі Вітцівщини.
Книга приваблює динамікою і локанічністю сюжетів, лірико-філософським осмисленням світу, драматизмом світосприйняття, довірливістю тону. Мова творів – образна, насичена діалектизмами, що створює особливий мелос оповідей.

 


Новини

 
footer-logo

"Фокстрот", ліхтар, колись була аптека...
Аж раптом - дві сосни. Бібліотека.

Відділ документів іноземними мовами:

Пн.-Пт.-з 09-19 год Нд.- з 10 до 17 год.
Вихідний день субота. Останній вівторок кожного місяця - санітарний день