Комунальний заклад

"Закарпатська обласна універсальна наукова бібліотека
ім. Ф. Потушняка"

Закарпатської обласної ради
UA EN 

   >     > 

Нові надходження

ВІДДІЛ КРАЄЗНАВСТВА

2017-08-08
К 63.3
В 68
Августин Волошин: два ювілеї : наук.-популяр. літ. / упоряд., вступ. ст., пер. І. М. Ліхтей. – Ужгород : Карпати, 2017. – 296 с. : фот.
 
Сьогодні ім’я Августина Волошина – Президента Карпатської України, Героя України відоме усьому світу. Його життю і подвижницькій діяльності як педагога, релігійного і політичного діяча присвячені десятки монографій, сотні скрупульозних документальних досліджень (статей, есе, фільмів). Між тим, і сьогодні з’являються все нові, досі не оприлюднені факти й матеріали, невідомі дослідникам і широкій громадськості, які дають нам змогу ще раз осмислити і у нових ракурсах відкрити потужну постать непересічного політика, мудрого душпастиря і державного діяча, обдарованого педагога, наставника і улюбленця молоді.
Тільки тепер, через десятиріччя, до читача йде унікальний масив епістолярної спадщини у зв’язку з двома ювілеями Августина Волошина – його п’ятдесятиліттям та шістдесятиліттям. Саме завдяки цим листівкам, вітальним адресам і телеграмам перед широким читачем відкривається справді велична постать людини, яка зуміла стати для краю і світу символом єдності українців.
 
К 84
Д 71
Дочинець, Мирослав Іванович. Мафтей : книга, написана сухим пером : роман / М. І. Дочинець. – Мукачево : Карпатська вежа, 2016. – 352 с.
 
В основу нового роману лауреата Шевченківської премії Мирослава Дочинця лягли неймовірні події в Мукачеві, про які писали європейські газети середини ХІХ століття. Для чого переповідаються історії? Може, з волі блукаючого відлуння, а може, тому, що діла проминули срібними нитками вплітаються в мережу сьогочасної доби…
Всі дивляться в дзеркало і майже ніхто не заглядає за скло, за срібний покрив. А головна ж тайна там. Мафтей зазирнув і …
 
К 84
Д 72
Драгун, Юлія Юріївна. Небом сонечко гуляє : вірші / Ю. Ю. Драгун. – Мукачево : Карпатська вежа, 2016. – 64 с. : іл.
 
Нову книжку Юлії Драгун для малечі склали вірші-намистинки, вірші-ниточки, з яких виткано рясний, направду сонячний дивосвіт. Це – золоті крихти радості, доброти, краси, людяності від мудрої чарівниці слова зі Закарпаття. Теплі, повчальні, а часом і кумедні історії принесуть задоволення й користь кожному юному читайлику. Бо вони покликані виховувати з дитини Людину – добру, чуйну, помічну. Котра любитиме й шануватиме і матір, і матінку-природу, і Бога.
 
К 63.365
З-18
Закарпаття в незалежній Україні (1991-2016) : до 25-річчя проголошення незалежності України : наук.-популяр. нарис / М. М. Басараб [и др.] ; під заг. ред., відп. за вип. М. Ю. Токар ; Гром. орг. Агенція дослідж. регіон. соціуму "Карпатія". – Ужгород : Ліра, 2016. – 288 с. : іл, табл.
 
У колективній науково-популярній праці висвітлюються ключові моменти суспільно-політичного, соціально-економічного, культурно-освітнього, релігійно-духовного розвитку Закарпатського регіону (області) впродовж 25 років незалежності України (1991-2016).
Акцентується увага на участі закарпатців у боротьбі за незалежність Українського держави, регіональній специфіці територіального розвитку, громадсько-політичному житті, демографічних та етнічних чинниках, розвитку туризму й спорту тощо.
Видання присвячене 25-річчю незалежності України.
 
К 84
К 95
Кухта, Василь Васильович. Контрабанда слова : поезії / В. Кухта. – Ужгород : КП "Ужгородська міська друкарня", 2017. – 284 с. : іл.
 
«Контрабандою справжнього слова» назвав поетичну творчість Василя Кухти (після прочитання збірки «Пава повстання», 2005) велет українського духу Іван Дзюба. У новій книзі В. Кухта залишається вірним собі: історіософські роздуми про минувшину України, її сучасні духовно-цивілізаційні пошуки тісно переплітаються з осягненням загальнолюдських цінностей.
 
К 85.153
М 66
Митець з гуцульського Парижа, або Ой на плаю... "книжки пасу" : з доробку художника-графіка Миколи Дем’яна / авт. проекту, упоряд., худ. оформ. М. М. Дем’ян. – Ужгород : ТІМРАNІ, 2017. – 264 с. : іл, кол.іл.
 
Близько сорока років віддав книжковому і газетному дизайну художник-графік Микола Дем’ян. Понад 250 видань накладом 1,75 мільйона примірників пішли у світ з художнім оформленням та ілюстраціями одного з успішних закарпатських фахівців книжкового дизайну.
Книга містить автобіографію-спогад митця, науково-аналітичне дослідження творчості М. Дем’яна, перелік усіх творчих робіт з описом дизайну, репродукцій обкладинок та ілюстрацій, а також дружні подяки-привітання художникові від колег та авторів, яким він оформляв книги. Це перше видання-аналіз дизайнерського, книжкового мистецтва на Закарпатті.
 
К 74
О-72
Освіта Закарпаття у цифрах і фактах 2015/2016 навчальний рік : довід. вид. / Закарпат. облдержадмін., Департамент освіти і науки облдержадмін. – Ужгород : Ужгород. міська друк., 2016. – 152 с. : кол.іл, табл.
 
У збірнику подано інформаційно-аналітичні матеріали, що презентують розвиток освітньої галузі Закарпаття, визначають її пріоритетні напрямки та шляхи впровадження і поширення педагогічних ідей у галузі дошкільної, загальної середньої, позашкільної, професійно-технічної та вищої освіти у 2015/2016 навчальному році та завдання на 2016/2017 навчальний рік.
 
К 85.313
П 84
Професійна музична культура Закарпаття: етапи становлення : [зб. ст., есе, про муз. культуру Закарпаття]. Вип. 3 / Упр. культури Закарпат. облдержадмін., Ужгород. держ. муз. училище ім. Д. Є. Задора, Закарпат. орг. Нац. спілки композиторів України. – Ужгород : Карпати, 2016. – 520 с. : іл.
 
Третій випуск збірки «Професійна музична культура Закарпаття: етапи становлення» є продовженням публікації матеріалів (спогадів, наукових статей, есе) про найпомітніших учасників музичного процесу, їхні твори і найважливіші музичні події сучасності в Закарпатті та за його межами.
Абсолютна більшість матеріалів йдуть до широкого читача вперше. Упорядники видання сподіваються, що ці публікації допоможуть краще і точніше, в максимально можливій повноті збагнути і оцінити непростий процес становлення, розвитку, досягнень та перспектив закарпатської професійної музичної культури і її ключових творців.
Видання приурочене до 70-річчя заснування Ужгородського державного музичного училища імені Д. Є. Задора та 20-річчя діяльності Закарпатської організації Національної спілки композиторів України.
 
К 84
С 47
Славич, Іоан. Мара : роман / І. Славич ; пер. Е. Кілару ; за ред. Г. М. Малик. – К. : Знання, 2017. – 256 с.
 
Містична, загадкова Трансильванія, батьківщина видатного румунського письменника Іоана Славича, постає в одному з найвідоміших його творів – романі «Мара». Семиграддя – так поетично звався цей край, заселений румунами, угорцями, німцями, євреями, що лежав на плоскогір’ї Араду між Зерандським хребтом та угорською пуштою і входив до складу Австрійської імперії. Чудернацько перепліталися тут долі румунки Мари, її дітей Персіди і Тріки та родини німця Нацла, змушуючи читача напружено слідкувати за драматичним сюжетом роману. Кохання, зрада, смерть – все є в романі, як і в житті, і все зрозуміле та близьке сьогоднішньому світу, цінності якого так само під загрозою морального розпаду, як і сто років тому.
Роман вперше перекладено українською мовою.
 
К 83.3
Ч-43
Іван Чендей у колі сучасників : зб. спогадів, ст., есе, худож. творів, бібліогр. джерел / М. І. Бабидорич, Ю. Бача, В. С. Габорець [та ін.] ; уклад. О. Д. Гаврош [и др.] ; авт. ідеї проекту О. Д. Гаврош ; відп. за вип. О. А. Канюка ; Упр. культури Закарпат. облдержадмін., Закарпат. обл. універс. наук. б-ка ім. Ф. Потушняка. – Ужгород : РІК-У, 2017. – 420 с. : фото, іл.
 
Збірник матеріалів «Іван Чендей у колі сучасників», підготований до 95-річчя від дня народження українського письменника, лауреата Національної премії ім. Т. Г. Шевченка, – спроба показати не тільки постать митця, але й епоху, в якій він жив і творив. Адже під однією обкладинкою зібрано публіцистичну спадщину письменника, який чимало писав про видатних сучасників; спогади, статті, есе, художні твори літературознавців, колег по перу, журналістів, друзів, рідних, які особисто знали митця; аналіз його епістолярної спадщини та доповнення бібліографічного покажчика про життя і творчість Івана Чендея.
 

 


Новини

 
footer-logo

"Фокстрот", ліхтар, колись була аптека...
Аж раптом - дві сосни. Бібліотека.

Відділ документів іноземними мовами:

Пн.-Пт.-з 09-19 год Нд.- з 10 до 17 год.
Вихідний день субота. Останній вівторок кожного місяця - санітарний день