Комунальний заклад

"Закарпатська обласна універсальна наукова бібліотека
ім. Ф. Потушняка"

Закарпатської обласної ради
UA EN 

   >     > 

Нові надходження

ВІДДІЛ КРАЄЗНАВСТВА

2017-10-02

К 84
Д 53
Дмитришин, Любов Юліянівна. І нема винних... : новели / Л. Ю. Дмитришин. – Нью Йорк : Українська книжка ; Ужгород : ТІМПАНІ, 2017. – 132 с.

Новели Любові Дмитришин – це крик душі. Це – зойк у темряві, з якої виринає трагедія нинішнього українського села, яке «пішло у світ». Села порожніють, люди добровільно покидають рідні місця. В пошуках праці по закордонах, розтікаються по всіх континентах. Зовні, відновлені на заробітчанські гроші, села насправді – напівмертві. В них ще жевріє надія на повернення до життя, але вона дуже примарна. Чи не надходить час, коли жителів багатьох сіл можна буде назвати «залишенцями»? Вихоплені з життя сюжети свідчать про безнадію, яку супроводжує пияцтво, усугубляючи трагедію.
Кожна новела – це докір урядові, який не дбає про країну і народ. Все пущено на самоплив, люди хапаються за закордон, як утопаючий – за соломинку, втративши віру у власні сили. Розкриваючи скупими, але гострими штрихами трагедію нинішнього села, авторка вболіває за його відродження. В кожній новелі, крізь морок непростих ситуацій, проривається пекучий біль за тим, що втрачається. Серце знає, – без рідного краю, без Батьківщини радости-щастя не буде.

К 67
З-18
 Закарпатські правові читання : матеріали 9 Міжнар. наук.-практ. конф. (20-22 квіт. 2017 р., м. Ужгород). Т. 1 / М-во освіти і науки України, Ужгород. нац. ун-т, Ін-т законодавства Верх. Ради України, Сегед. ун-т [та ін.] ; за заг. ред.: В. І. Смоланка, О. Я. Рогач, Я. В. Лазур. – Ужгород : РІК-У, 2017. – 548 с.

У науковому збірнику опубліковано матеріали ІХ Міжнародної науково-практичної конференції «Закарпатські правові читання», що відбулася 20-22 квітня 2017 р. на базі Ужгородського національного університету.

7.03
К 92
Купарь, Марія Василівна. Немає кращого, як в цьому світі жити : статті про народне мистецтво, вірші / М. В. Купарь ; вступ. ст. Г. В. Дрогальчук. – Ужгород : Карпати, 2017. – 128 с. : іл.

Ім’я Марії Купарь добре відоме пошановувачам народної творчості. Не зайве уточнити, що автор є професійною модельєркою одягу, який століттями утверджувався в регіоні Карпат, а водночас не тільки досліджує народне мистецтво Закарпаття, передусім його вишивку, але й активно пропагує його, створивши неповторні, унікальні сценічні костюми, а також вишивані сорочки, прикраси з бісеру, писанки, які гідно представляли нетлінне мистецтво України у країнах Європейського Союзу, Канади і США. Отож не випадково кращі авторські роботи включені до даного видання.
А відтак до широкого читача йдуть і вірші – поетичні цикли Марії Купарь, які дають можливість читачеві краще зрозуміти талант народної майстрині, грані її мистецьких уподобань, щасливі і трагічні сторінки її життя, а водночас засвідчують ніжну, тендітну душу Майстрині.

К 28.088
П 78
 Проблеми збереження біорізноманіття Українських Карпат : матеріали міжнар. конф. молодих учених та студентів : [27-28 квітня 2017 р.] / Держ. вищ. навч. закл. "Ужгород. нац. ун-т", Біолог. ф-т ; редкол.: Я. С. Гасинець, В. В. Симочко [та ін.] ; відп. за вип. М. В. Сойма. – Ужгород : Аутдор-Шарк, 2017. – 160 с. – Текст укр., англ. мовами.

Збірник містить наукові матеріали, які присвячені основним проблемам збереження флористичного та фауністичного біорізноманіття Українських Карпат. Також розглядаються питання охорони навколишнього середовища, раціонального використання потенціалу агроекосистем. Висвітлено проблематику фізіологічних та мікробіологічних досліджень в екології та освітній діяльності в біології.

908:398.8
Х 55
Хланта, Іван Васильович. Коломийкарі Закарпаття / І. В. Хланта ; запис текстів, упоряд., вступ. ст. І. В. Хланта, відп. за вип. В. В. Фролова,  Г. В. Дрогальчук ; Упр. культури Закарпат. облдержадмін., Обл. орг.-метод. центр культури. – Ужгород : Патент, 2017. – 712 с. : іл.

У книжці зібрано найкращі твори талановитих коломийкарів Закарпаття ХХ – початку ХХІ століть. Це люди різних поколінь, які творять на своїй малій батьківщині. Всього тут представлено біографії та фрагменти літературного доробку понад 40 самодіяльних авторів. Читач найповніше познайомиться з неординарними особистостями, котрі складають сучасні коломийки, проте майже не відомі шанувальникам поетичного слова.

К 84
Ч-25
Часто, Петро Іванович. Вулиця Рилєєва : повісті / П. І. Часто. – Ужгород : "ТІМРАNІ", 2017. – 172 с. : іл.

Обидва літературні тексти цієї книжки мотивовані особливою вагою минулого в людському житті – незрівняно більшою, ніж ще вельми неясний зміст теперішнього і зовсім гіпотетичне значення майбутнього. Недосяжна перевага минулого в тому, що воно вже відбулося, це вже реальний і незмінний здобуток, і нам залишається тільки з’ясувати, в якій площині він лежить, у добрій чи злій. Коли ж ми, недосконалі судді, переплутуємо знаки, не варто перейматися: терези – в надійній Руці…

 


Новини

 
footer-logo

"Фокстрот", ліхтар, колись була аптека...
Аж раптом - дві сосни. Бібліотека.

Відділ документів іноземними мовами:

Пн.-Пт.-з 09-19 год Нд.- з 10 до 17 год.
Вихідний день субота. Останній вівторок кожного місяця - санітарний день