Комунальний заклад

"Закарпатська обласна універсальна наукова бібліотека
ім. Ф. Потушняка"

Закарпатської обласної ради
UA EN 

   >     > 

Нові надходження

ВІДДІЛ КРАЄЗНАВСТВА

2018-06-22

821.161.2(477.87)
Б 91
Бурмек-Дюрі, Микола Миколайович. Щоденник молодого рома-мандрівника : роман / М. М. Бурмек-Дюрі ; передм. В. Горват. – Ужгород : Ґражда, 2018. – 192 с. : іл.

Пропоноване видання дарує читачеві унікальну нагоду побачити наш звичайний світ очима рома, молодого ромського письменника Миколи Бурмека-Дюрія. Циганське око гостре, прозірливе як промінь лазера. Про це ми зазвичай здогадуємося, але майже нічого не знаємо. Світ ромів поки що залишається віддаленим, відокремленим завдяки традиціям неповторності, а скоріше – інакшості особливої ромської культури, яка у фізичному розумінні знаходиться буквально поряд – представників цієї народності зустрічаємо щодня і скрізь на вулицях закарпатських міст.
Перевага прози Миколи Бурмека-Дюрія в тому, що вона йде не від книжок, а виключно від традицій ромської культури, ромського бачення життя.

821.161.2(477.87)
Г 12
Гаврош, Олександр Дюлович. Закохані Казки : [чотирнадцять маленьких історій для однієї великої дівчинки] / О. Д. Гаврош ; худ. О. Гаркуша. – Ужгород : Видавництво Олександри Гаркуші , 2017. – 88 с. : кол. іл.

У кожній казковій пригоді – справжнє диво. Закохуються Прапорець, Годинник, Пандочка, Рибо котик, Лось, а їхні почуття – радісні і сумні, яскраві і загадкові. Автор впевнений, що в Елізи, головної героїні книжки, попереду – справжнє велике кохання.

94(477.87)"19"
Д 58
Довгович, Левко Євгенович. У песимізмі знаходити оптимізм : від в’язня № 2А 424 – до президента Європейського Конгресу українців : спомини / Л. Є. Довгович ; вступ. сл. С. Довгович. – Ужгород : Карпати, 2017. – 544 с. : кол.іл.

Книга Левка Довговида, культурного і передусім громадського діяча, який нині проживає у словацькому місті Кошице, – це не просто чергова оповідь безпосереднього свідка перших років радянської влади на Закарпатті і життя в умовах радянського ГУЛАГу, а глибоко лірична і водночас драматична сповідь людини перед своїм народом, перед рідною землею і своїми дітьми, сповідь патріота, котрий усе своє життя віддав боротьбі за кращу долю України.
Його доля унікальна. Він відомий у всьому світі завдяки музиці і любові до України. Левко Довгович був Президентом Європейського Конгресу українців, він удостоєний ордена України «За заслуги» ІІІ ступеня. Багато років поспіль був визнаним культурно-громадським діячем українців Словаччини.
Глибоко символічною є і назва споминів. Левко Довгович заповідає нам бути оптимістами.

821.161.2(477.87)
К 89
Кузан, Василь Васильович. Дьоньдята : поезія / В. В. Кузан ; передм. С. Д. Федака. – Мукачево : Карпатська вежа, 2018. – 128 с.

Глибоко автентична атмосфера Закарпаття, унікальний колорит мови, гірський темперамент та споконвічна мудрість народу, самобутність звичаїв і традицій, неповторний дух величавої таємниці землі, ментальна гордість чоловіків та лагідна врода жінок, їх трепетна любов – усе це поезія Василя Кузана, написана серцем і виспівана тією мовою, якою говорять його батьки.
Автор повертає до вживання староукраїнські букви «ы» та «ъ», без яких передати звучання багатьох слів було би просто неможливо. Адже, як люблять жартувати місцеві жителі, у Закарпатті все тверде. Також автор використовує для передачі автентичності звучання слів букви «Ó» («о» тверде, закрите) та «ü» (звучить як німецьке «ü»), яке при відмінюванні переходить в «о» або «і». Наприклад пüп – попа, кüнь – коня. Або: бüзüвно – бізоватися; теметüв – на теметові… У деяких регіонах, як у Хустському районі, звук «ü» не використовується. Там кажуть: пуп, кунь, теметув… А слово пüлло у них вимовляють, як пілло.
Але це є файно.

821.161.2(477.87)
Л 93
Любка, Андрій. Саудаде : худож. літ. / А. Любка. – Чернівці : Meridian Czernowitz : Книги – ХХІ, 2017. – 192 с.

Обережно! Ця книга небезпечна: після прочитання хочеться одночасно вирушити в подорож Балканами, випити келих червоного вина і в зручний ложі театру слухати оперні арії. Понад шістдесят коротких історій – часом іскрометних, подекуди сумних, почасти автобіографічних, але завжди щирих – запрошують читача пережити з автором найщасливіші миті мандрів, симфонічних концертів і не завжди успішних залицянь.

94(477.87)"1944/1950"
М 71
Міщанин, Василь Васильович. Радянізація Закарпаття 1944-1950 рр. : [монографія] / В. В. Міщанин ; М-во освіти і науки України, Держ. вищ. навч. закл. "Ужгород. нац. ун-т", Каф. історії України. – Ужгород : РІК-У, 2018. – 644 с. : іл.

У монографії досліджуються процеси радянізації повоєнного Закарпаття 1944-1950 років. Автор виділяє два етапи радянізації: превентивний, періоду Народної Ради Закарпатської України (1944-1945 рр.), і тотальний, в умовах Закарпатської області (1946-1950 рр.). Вказується на головні чинники у становленні  й утвердженні радянської влади: кадрову політику, агітаційно-пропагандистські заходи, цензуру, репресії. Охарактеризовано радянські соціально-економічні перетворення (націоналізація, індустріалізація, земельна реформа та колективізація), культурні та освітні зміни (творення масової культури, контроль творчої інтелігенції, ідеологізація), специфіку державно-церковних відносин.

929.73(477.87)
Ф 32
Федака, Сергій Дмитрович. "Ми, Федір Корятович, з ласки Божої князь із Мункача..." : іст. нарис / С. Д. Федака. – Ужгород : Карпати, 2017. – 136 с. : іл.

Федір Корятович – одна з найцікавіших і водночас найбільш міфологізованих постатей закарпатського середньовіччя. У даному нарисі на основі залучення широкого кола джерел відтворюється реальна історична особистість у контексті своєї доби і водночас розкриваються причини і засоби творення історичного міфу навколо конкретної людини.

 

 


Новини

2024-04-24
Любі друзі! 25 квітня о 16:30 запрошуємо вас на лекцію до Дня пам'яті Чорнобильської катастрофи. Лектор — вчитель історії Юрій Офіцинський. Місце проведення — проспект Свободи, 16, читальна зала бібліотеки.
2024-04-17
Запрошуємо на Клуб літературних дебютів "Нові імена", який відбудеться 24 квітня о 16:00. Цього разу у нас три дебютантки: Олександра Янчишин, Наталія Фогел та Олена Прібиткова.  Місце зустрічі: м.Ужгород, пр.Свободи, 16. Вхід вільний!
 
footer-logo

"Фокстрот", ліхтар, колись була аптека...
Аж раптом - дві сосни. Бібліотека.

Відділ документів іноземними мовами:

Пн.-Пт.-з 09-19 год Нд.- з 10 до 17 год.
Вихідний день субота. Останній вівторок кожного місяця - санітарний день