Комунальний заклад

"Закарпатська обласна універсальна наукова бібліотека
ім. Ф. Потушняка"

Закарпатської обласної ради
UA EN 

   >     > 

Нові надходження

ВІДДІЛ КРАЄЗНАВСТВА

2013-07-26

К 63.2
Ф 53
Філіппов, О. Збірник публікацій по геральдиці 1994-2010 років : [зб.] / Олексій Філіппов. – Ужгород : Ліра, 2012. – 32 с. : іл. – Бібліогр. наприкінці ст.

     Даний збірник є п’ятою книгою з числа тих, що пояснюють територіальні герби Закарпаття. Він здійснений на основі документальних матеріалів Державного архіву Закарпатської області, українських істориків і авторських досліджень.
 

К 63.3
Ш 63
Шипович, Ю. На берегах Пині : (історія сіл Плосків. сільради) / Юрій Шипович, Іван Козар. – Ужгород, 2007 (Приватна друкарня Романа ПОВЧа). – 116 с. : іл, кольор. іл. – Бібліогр. у зносках: с. 45-46, 78-79. – Бібліогр.: с. 47, 80. – (в опр.).
 410-їй річниці села Плоске присвячується

     У книзі висвітлюються унікальні факти історії сіл Плосківської сільради, починаючи від їх утворення і до наших днів. Читач познайомиться з невідомими або мало відомими епізодами життя поселень, розміщених на берегах річки Мала Пиня, і зможе переконатися у їх цікавості та багатстві місцевої історії. Жителі ж цих сіл, після ознайомлення з книгою, будуть гордитися своїм минулим, своїми предками.

К 63.31
К 31
Кашка, М. Етнополітичний розвиток та соціальні реалії на Закарпатті (середина XVIII ст.-1967 р.) : наук. моногр. / Марія Кашка ; М-во освіти і науки, молоді та спорту України, Держ. вищ. навч. закл. "Ужгород. нац. ун-т". – Ужгород : Інвазор, 2013. – 180 с. – Бібліогр.: с. 147-176.

      У монографії на основі аналізу архівних документів і матеріалів, творчої спадщини культурних діячів Закарпаття другої половини XVIII – XIX  ст., політичних програм революції 1848-1849 рр. і післяреволюційного періоду всебічно розглянуто проблеми етнополітичного розвитку русинської спільноти Закарпаття, процес формування етнічної ідентичності русинів та соціальні реалії краю у другій половині XVIII – 1867 р.
     Для вчених, учителів і студентів гуманітарних профілів, а також громадських діячів та усіх тих, хто цікавиться історією Закарпаття.
 

К 65
С 83
     Стратегічне управління ефективністю підприємств у корпоративному секторі регіону: проблеми та шляхи вдосконалення : [моногр.] / В. П. Мікловда [и др.] ; М-во освіти і науки України, ДВНЗ "Ужгород. нац. ун-т". – Ужгород : Ліра, 2010. – 196 с. : іл., табл. – Бібліогр.: с. 184-195.

     У монографії досліджуються теоретичні та практичні питання стратегічного управління на підприємствах в умовах посилення турбулентності навколишнього оточення та поглиблення конкуренції. Висвітлені сучасні парадигми стратегічного управління підприємницькою діяльністю, проведено аналіз соціально-економічного розвитку регіону як квінтесенції стратегічних дій як регіонального менеджменту, так і корпоративних суб’єктів Закарпатської області, здійснена оцінка ефективності діяльності провідних підприємств із виробництва одягу.
Обґрунтовані пропозиції з вдосконалення організаційних та методичних підходів до стратегічного управління, розроблена модель управління ефективністю стратегічного управління на підприємствах із виробництва одягу.
     Для науковців, викладачів, студентів, спеціалістів із менеджменту, працівників органів державного управління, підприємців.

К 84
Г 12
Габорець, В. С. Мовою серця : поезії, культуролог. ст. / Василь Степанович Габорець. – Ужгород : Ґражда, 2013. – 332 с. : фото. кольор.

     Автор книжки Василь Габорець уже відомий читацькій публіці своїми попередніми виданнями – збірками поезій, публіцистичних і культурологічних статей, піснями, написаними у співавторстві із закарпатськими композиторами.
     У пропонованій читачеві книжці вміщено нові поетичні твори, а також культурологічні статті автора.

К 84
Г 96
Густі, В. П. Полин гіркий, полин солодкий : поезії / Василь Петрович Густі. – Ужгород : Карпати, 2012. – 274 с. : фото. кольор. – (в опр.).

      Поціновувачі творчості відомого українського письменника Василя Густі мають змогу познайомитися не тільки із його лірикою надзвичайно пронизливою, глибокою вдумливою, але й із поетичними драмами-діалогами, у яких історія наших велетів – Станіслава Граматика і створеного ним Королівського Євангелія у замку Нялаб, тобто в рідному для Густі Королеві, Олександра Духновича перед висилкою у Біловежу і близьких за часом – борця за Українську державність Івана Рогача і його сестри Анни, які постають нагадуванням для сучасника про нашу гірку й солодку місію на цій землі.

К 84
П 12
Павличко, Я. Ужгородські фрески : поезії / Ярослава Павличко. – Львів : Простір-М, 2013. – 38 с.
 
      Краса карпатського краю – Срібної землі – ріки, потоки, полонини і гори, як небесний щит, історичне прочитання горянської церкви-ротонди – пам’ятки архітектури ХІІ ст., дух князів Другетів-Корятовичів, образ поета Федора Потушняка та наших сучасників «витікають» з-під пера авторки книжки «Ужгородські фрески», налаштовуючи читача на особливий настрій.
 
 

К 84
С 46
Скунць, П. М. Моя азбука : дит. поезія та переклади П. Скунця / Петро Миколайович Скунць ; упоряд., підгот. текстів Н. Скунць, післямова Х. В. Керити. – Ужгород : Ліра, 2012. – 200 с. – (в опр.).

     Азбука Петра Скунця поведе юного читача у чарівний край, де панують порядність, чесність та справедливість, в одвічному протистоянні Добра і Зла ніжні сонячні промені осяють світлу путь ще не одному малесенькому створіннячку, що назавтра прокинеться з гордим ім’ям – Людина.
 

 


Новини

2024-04-24
Любі друзі! 25 квітня о 16:30 запрошуємо вас на лекцію до Дня пам'яті Чорнобильської катастрофи. Лектор — вчитель історії Юрій Офіцинський. Місце проведення — проспект Свободи, 16, читальна зала бібліотеки.
2024-04-17
Запрошуємо на Клуб літературних дебютів "Нові імена", який відбудеться 24 квітня о 16:00. Цього разу у нас три дебютантки: Олександра Янчишин, Наталія Фогел та Олена Прібиткова.  Місце зустрічі: м.Ужгород, пр.Свободи, 16. Вхід вільний!
 
footer-logo

"Фокстрот", ліхтар, колись була аптека...
Аж раптом - дві сосни. Бібліотека.

Відділ документів іноземними мовами:

Пн.-Пт.-з 09-19 год Нд.- з 10 до 17 год.
Вихідний день субота. Останній вівторок кожного місяця - санітарний день