Комунальний заклад

"Закарпатська обласна універсальна наукова бібліотека
ім. Ф. Потушняка"

Закарпатської обласної ради
UA EN 

   >     > 

Нові надходження

ВІДДІЛ КРАЄЗНАВСТВА

2020-11-06
 
821.161.2(477.87)
Б 90 
Булеца, Габріел. УНҐВАР, або Журба за містом У : роман / Г. Булеца. – Ужгород : Поліграфцентр “Ліра”, 2019. – 352 с.
 
Унґвар – Ужгород, місто різноманітних культур, що впродовж століть взаємодіяли і протидіяли між собою. Головний герой роману – місто у часі між двома світовими війнами. У ньому мешкає молода людина, яка почала усвідомлювати своє «я», відкрила власну стать, та не може визначити свою ідентичність.
Час, місце події, проблеми героїв – біла пляма на мапі літератури. У книзі відтворені почуття людей, які лютневого дня 1919 р. спостерігали за маршем легіонерів. Місто відділялося від Австро-Угорської імперії і входило до складу Чехословацької республіки. Двадцять років містяни блукали у просторі нової картини світу, шукали в ній своє місце, будували громадянське суспільство, і у патріархальний світ входив модерний побут, невідомі пристрасті, поняття і звички.
 
821.161.2(477.87)
Г 12 
Габорець, Василь Степанович. Карпатські візерунки : поезія. – Ужгород : Ґражда, 2020. – 160 с. : іл.
 
Нова поетична книжка В. Габорця присвячена рідному краю, злободенним проблемам сучасної України, світлій пам’яті дружини Маргарити, величній суті родинного життя, а також вшануванню набутку видатних культурних діячів Закарпаття.
 
821.161.2(477.87)
Г 96 
Густі (Звонар), Ірина Василівна. Світ живої любові : новели, нариси, рец., інтерв’ю / І. Густі (Звонар) ; передм. В. Густі. – Ужгород : TIMPANI, 2020. – 304 с.
 
Ім’я члена Національної спілки журналістів України Ірини Густі (Звонар) (1951–2017) добре знане й шановане у Закарпатті. 1966 р. вона дебютувала на сторінках іршавської районної газети “Нове життя” як обдарований юний прозаїк, журналіст. Після закінчення навчання в УжДУ з 1973 р. до 2017 р. була у постійному творчому зв’язку з провідними газетами краю – “Закарпатська правда”, “Новини Закарпаття”, багатьма всеукраїнськими ЗМІ.
Видання, що склали кращі зразки її творчості, дають можливість уявити її неординарну постать в українській журналістиці.
 
821.161.2(477.87)
Д 71
Дочинець, Мирослав. Діти папороті : роман / М. Дочинець. – Мукачево : Карпат. вежа, 2020. – 328 с.
 
Ця книга – про жало війни в серці, про любов і кохання, про муки і радість творчості та служіння науці, про Дім, у якому живе душа, про мову птахів, про дикі черешні, прадавні, як світ, трави і вино першого тиску... Про те, що в житті рано чи пізно, навіть досить пізно – щось відбувається вперше. І після того ти ніколи вже не будеш колишнім.
 
39(477.87)
Е 88
Етніка Карпат : наук. щорічник : ст. та матеріали етногр. експедицій. – Вип. 4 / КЗ “Закарпат. музей нар. архітектури і побуту”, ДВНЗ “Ужгород. нац. ун-т”, Каф. археології, етнології та культурології ; упоряд. : В. В. Коцан, П. Ю. Леньо. – Ужгород : Вид-во Олександри Гаркуші, 2019. – 456 с. : іл.
 
Четвертий випуск наукового щорічника  містить матеріали етнографічної практики студентів другого курсу факультету історії та міжнародних відносин ДВНЗ “Ужгородський національний університет”. Практика відбувалася у формі комплексної наукової експедиції з 01 по 22 липня 2018 р. на базі населених пунктів Виноградівського району: міста Виноградова та сіл Королево, Сасово, Шаланки, Онок, Боржавське, Широке, Великі Ком’яти, Букове, Лемаковиця, Олешник. Учасники експедиції досліджували питання релігійної свідомості місцевого населення, порівняльної некрополістики, традиційних господарських занять, розвитку ремесел, родинної і календарної обрядовості, народної демонології та народної магії. Крім того, зосереджувалися на зборі й вивченні усно-історичної рефлексії міжвоєнного періоду та часу війни й радянізації краю, соціалістичної обрядності, святкування й процесів комеморації у період комуністичної влади.
 
821.161.2(477.87)
М 19 
Малик, Галина. Піратський маршрут : [для дошк. і мол. шк. віку] / Г. Малик ; іл. Г. Олійко. – Львів : Вид-во Старого Лева, 2019. – 24 с. : іл.
 
Весела книжка-картинка письменниці Г. Малик – це грайлива подорож у мріях, а заодно веселий урок географії для малюків. Бо кожен із нас у дитинстві хотів бути зухвалим піратом, якому підкоряються моря і океани.

 

796.3(477.87)

М 77 
Моняк, Іван. Легенди закарпатського футболу: майстер спорту СРСР Юрій Сусла з Перечина / І. Моняк ; передм. І. М. Погоріляк. – Ужгород : Патент, 2020. – 120 с. : іл.
 
Ця книга про людину спортивного гарту, знаного в краї й далеко за його межами футбольного голкіпера ужгородського “Спартака” та першого воротаря львівських “Карпат” – Юрія Суслу. Професійного спортсмена, котрий все своє свідоме життя присвятив служінню спорту. Місто Перечин тісно пов’язане з його родиною, друзями по футболу. Тут він народився, зростав, вирушив у світ широкий... 
 
76(477.87)"195/199"
Н 39 
Небесник, Іван Іванович. Графічне мистецтво Закарпаття : друга половина XX століття / І. І. Небесник. – Ужгород : Вид-во Олександри Гаркуші, 2020. – 236 с. : іл.
 
У монографії проаналізовано основні етапи становлення графічного мистецтва в Закарпатті. Автор детально зупиняється на творчості художників, які здійснили найбільший вплив на розвиток цього виду мистецтва в краї та збагатили його стилістичний арсенал.
Хронологічні рамки дослідження окреслюють період з 1946 до 2010 року. Історія графічного мистецтва Закарпаття ілюструє відносини між системами європейського образотворення та естетикою соціалістичного реалізму.
 
821.161.2(477.87)
П 42 
Повх, Лідія. Крапля меду : оповідання / Л. Повх. – Ужгород : TIMPANI, 2020. – 208 с. : іл.
 
У книжці оповідань Л. Повх розкривається широка панорама життя простої людини в сучасній Україні. Авторка у буденному віднаходить і відстоює вічні цінності, зокрема інститут сім’ї, батьківства, пам’ять роду, ментальні особливості духовного світу людини на помежів’ї культур.
929(=161.25)
С 81
100 вызнамных Русинів очима сучасників . Ч. 3 / сост. А. Зозуляк, языкова ред. К. Копорова. – Пряшів : Акад. рус. културы в СР, 2020. – 120 с. : іл. – Текст русин. мовою.
 
До видання увійшло 25 коротких бібліографічних довідок культурно-освітніх діячів сучасності, які внесли визначний вклад у розвиток русинської культури, мови, літератури.
 
821.161.25(437.6)
Х 20
Харитун, Юрко. Наш край – наш рай / Ю. Харитун. – Пряшів : Акад. русин. културы в СР, 2020. – 88 с. – Текст русин. мовою. 
 
Видання представляє поетичний доробок Ю. Харитуна, письменника із Словаччини, лауреата Премії Олександра Духновича за русинську літературу.
 
78(477.87)
Ш 79 
Шостак, Віктор Андрійович. Світ, зачарований струною : музикознав. нарис / В. А. Шостак. – Ужгород : Карпати, 2020. – 200 с. : іл.
 
Історія становлення і розвитку струнно-смичкового мистецтва в Закарпатті досі не мала ґрунтовного дослідження, хоча саме цей різновид музичного мистецтва в нашому краї є одним із найбільш популярних після, мабуть, хорового співу. У книзі використано значний масив архівних матеріалів (частину з них введено до наукового обігу вперше), представлені відомості, спомини, поради, окремі публікації про створення середнього навчального закладу – Ужгородського державного музичного училища.
Особливо цінним є зібраний автором фотоілюстративний матеріал, який висвітлює процес формування і становлення струнно-смичкової професійної культури на Закарпатті. Значна частина світлин із приватних архівів публікується вперше.

 


Новини

2024-03-19

21 березня виповнюється 95 років з дня народження відомого українського письменника, Героя України, лауреата лтературних премій, багаторічного голови Національної Спілки письменників України та головного редактора журналу "Дніпро", депутата Верховної Ради УРСР 11-го скликання Юрія Мушкетика. З цієї нагоди пропонуємо вашій увазі віртуальну виставку "Життя – це ярмарок, і світ – це також ярмарок, і вічний торг із Долею".

2024-03-18

Шановні користувачі, для нові надходження до Відділу краєзнавства.

2024-03-14

Шановні користувачі, для вас нові надходження до Відділу зберігання бібліотечних фондів.

 
footer-logo

"Фокстрот", ліхтар, колись була аптека...
Аж раптом - дві сосни. Бібліотека.

Відділ документів іноземними мовами:

Пн.-Пт.-з 09-19 год Нд.- з 10 до 17 год.
Вихідний день субота. Останній вівторок кожного місяця - санітарний день