Комунальний заклад

"Закарпатська обласна універсальна наукова бібліотека
ім. Ф. Потушняка"

Закарпатської обласної ради
UA EN 

   >     > 

Нові надходження

ВІДДІЛ КРАЄЗНАВСТВА

2020-11-11
 
821.161.2(477.87)
Д 18 
Данилюк, Олександр. Ті, що стомилися боятися : Дебальцеве 2015 очима фронтового лікаря. – К : Темпора, 2020. – 284 с. : іл.
 
Героїчні й трагічні події зими 2015 – бої поблизу містечка Дебальцеве – подані їхнім безпосереднім учасником, військовим хірургом, який до війни працював лікарем в Ужгороді.
Час, що минув відтоді, жодним чином не применшив значення тих боїв. Відчути і пережити їх знову і знову, щоб переконатися: так долають страх, так ми стаємо переможцями.
 
821.161.2(477.87)
Д 71 
Дочинець, Mирослав. Золотий час : одкровення карпат. знатника / М. Дочинець. – Мукачево : Карпат. вежа, 2020. – 192 с.
 
Його вважали знахарем, знатником, цілителем, баїльником, відуном, мольфаром, провісником, старцем милосердним, боговидцем. А сам він себе йменував “перехожим світу, пастирем бджіл, братом птахів і приятелем дерев”. Тут зібрані одкровення, роздуми, поради, приписи карпатського мудреця Андрія Ворона, які не ввійшли до попередніх книг – “Многії літа. Благії літа”, “Вічник”, “Світован”, “Синій зошит”, “Розрада-гора”.
Це рядки, які наситять, осяють душу. Письмо, після якого ти вже не будеш таким, як перше.
 
821.161.2(477.87)
Д 71 
Дочинець, Мирослав. Зряче перо : роман із аркушем / М. Дочинець. – Мукачево : Карпат. вежа, 2017. – 290 с.
 
“Поспішай до мене, а до себе – насамперед”, – казали давні мудреці.
Ця книжка – особливого роду. Це плід пересівання насінин для дерева Життя, збирання леліток світла, пильнування над чарами письма. Це – щоденник духовної виправи, сповідь перед самим собою, занурення в таїни письма. Одним словом це – роман Зрячого пера з Аркушем. Освячений любов’ю до людини, до світу, до слова, до Бога. А ще це – книжка, що читається з будь-якої сторінки і в будь-якому керунку...
 
821.161.2.09(477.87)
Д 71 
Дочинець, Мирослав. Світильник слова : книга життя. Життя книги / М. Дочинець. – Мукачево : Карпат. вежа, 2017. – 213 с.
 
Вся Природа всіма властивостями своїми підсилює людину в створенні слова як вищої форми. І в цьому сенсі “слово людське значніше за сонце” (М. Пришвін), від якого нібито народжується життя на землі. Слово – як сторожа духа, як сіль мудрості, як енергія краси. Про це нова книжка Мирослава Дочинця.
 
908(477.87)
Л 64 
Літераті, Тетяна Олександрівна. Втрачений Ужгород. Професії та підприємства / Т. О. Літераті. – Ужгород : РІК-У, 2020. – 208 с. : іл.
 
Це третя книжка краєзнавчого проекту ужгородської журналістки Т. Літераті. Цього разу авторка запрошує усіх, хто цікавиться історією обласного центру Закарпаття, ознайомитися з роботою відомих місцевих підприємств і цікавими професіями, розповсюдженими тут у першій половині XX століття. 
 
821.161.2(477.87)
Л 93 
Любка, Андрій. малий український роман / А. Любка. – Чернівці : Meridian Czernowitz, 2020. – 208 с.
 
Молодий український поет прокидається з бодуна, і його осяює геніальна ідея: треба одружитися, щоб упорядкувати своє життя і завдяки цьому написати Великий Український Роман! Але одружитися з ким? Котру з минулих любовних пригод узяти з собою у світле літературно-сімейне майбутнє? Відповідь на це запитання герою допоможе знайти вірний друг і знаний рибалка Паша, а також поліція і група кровожерливих гуцулів. Фройд вдоволено потирав би руки, дізнавшись, що в українській літературі нарешті з’явився перший роман про трембіту. Так, поки що малий, але ж розмір – це не головне, правда?
 
821.161.2(477.87)
Л 93 
Любка, Андрій. У пошуках варварів : подорож до країв, де починаються й не закінчуються Балкани / А. Любка. – Чернівці : Meridian Czernowitz, 2019. – 384 с.
 
Нова книжка А. Любки – це розповідь про землі й народи між Одесою та Трієстом, про краї, де починаються й не закінчуються Балкани. Це приватний щоденник численних подорожей до популярних місць, столиць, але також до загублених у часі й просторі провінцій та невизнаних республік. Чому серби не люблять хорватів, а словенці не вважають себе балканцями, як Дунай не лише ділить, а й сполучає Європу, де й коли македонські даїшники видурюють хабарі, в яку дівчину з Бухареста автор міг би закохатися, скільки можна випити ракії в Сараєві й узо в грецькій таверні – про це та інше Любка розповідає інколи з гумором, а інколи й по-науковому ретельно, долає кордони і ставить під сумнів стереотипи, знайомиться й свариться, шукає нічліг і вдає із себе словака – одне слово, робить усе, що й треба робити, шукаючи варварів.
 
821.161.2(477.87)
М 89 
Мудра книга / уклад. М. Дочинець. – Мукачево : Карпат. вежа, 2019. – 374 с.
 
“Мудрість – це безконечний скарб для людей, – каже Святе Письмо. – Хто її осягає, стає учасником Божої приязні, бо доручає Йому дар знання й просвіти”. Цю мудрість духовну ми шукаємо як опору, як живильну силу душі, бо без неї життя не має вартості, є тільки тягарем.
Ця книга – криниця мудрого слова, щирий порадник для розуму і серця, пожиточна лектура на втіху і розраду.
 
76.071(477.87)
Ц 67 
Ціпле, Мирослав. Точка перетину [Образотворчий матеріал] : [альбом] / уклад. , передм. М. Ціпле ; пер. англ. М. Сирохман. – Ужгород : Видавництво Олександри Гаркуші, 2020. – 56 с. : іл. – Текст укр., англ. мовами ; титул. арк. паралел. англ. мовою.
 
Альбом М. Ціпле – художника за покликанням, фізика за освітою – дасть змогу зацікавленому читачеві наблизитися до розуміння зв’язку між фізикою і мистецтвом, між матеріальною і духовною сферами, між природничими науками і гуманітарними дисциплінами, а представлені в альбомі графічні роботи покликані проілюструвати цей зв’язок.

 


Новини

2024-04-24
Любі друзі! 25 квітня о 16:30 запрошуємо вас на лекцію до Дня пам'яті Чорнобильської катастрофи. Лектор — вчитель історії Юрій Офіцинський. Місце проведення — проспект Свободи, 16, читальна зала бібліотеки.
2024-04-17
Запрошуємо на Клуб літературних дебютів "Нові імена", який відбудеться 24 квітня о 16:00. Цього разу у нас три дебютантки: Олександра Янчишин, Наталія Фогел та Олена Прібиткова.  Місце зустрічі: м.Ужгород, пр.Свободи, 16. Вхід вільний!
 
footer-logo

"Фокстрот", ліхтар, колись була аптека...
Аж раптом - дві сосни. Бібліотека.

Відділ документів іноземними мовами:

Пн.-Пт.-з 09-19 год Нд.- з 10 до 17 год.
Вихідний день субота. Останній вівторок кожного місяця - санітарний день