Комунальний заклад

"Закарпатська обласна універсальна наукова бібліотека
ім. Ф. Потушняка"

Закарпатської обласної ради
UA EN 

   >     > 

Нові надходження

ВІДДІЛ ОБСЛУГОВУВАННЯ КОРИСТУВАЧІВ

2021-02-17

Представляємо Вашій увазі нові книги про відомих українців, що надійшли до нашої бібліотеки завдяки Українському інституту книги в рамках програми поповнення фондів публічних бібліотек.

929(477)
С 51
Смолій, В. А. Богдан Хмельницький: полководець, дипломат, державотворець / В. А. Смолій, В. С. Степанков ; Нац. акад. наук України, Ін-т історії України, Ін-т політ. і етнонац. дослідж. ім. І. Ф. Кураса. - Вид. 3-тє, допов. та перероб. - К. : Парлам. вид-во, 2020. - 752 с. : іл. 
 
На ґрунтовних документальних матеріалах автори простежують основні віхи життєвого шляху Богдана Хмельницького, показують обставини, що зумовили формування його світоглядних настанов та ціннісних орієнтацій, вплинули на політичний вибір. Гетьман, державотворець, політичний діяч, полководець, дипломат, людина – всі ці його іпостасі знайшли висвітлення на сторінках книги. Постать Б. Хмельницького змальована на широкому історичному тлі, де живуть і мислять десятки історичних осіб, доля яких так чи інакше переплітається з долею фундатора і володаря Української держави ранньомодерної доби.

 

929(477)
Т 41
Тимошик, М. С. Іван Огієнко: "Як ти українець..." / М. С. Тимошик ; Нац. акад. наук України, Ін-т політ. і етнонац. дослідж. ім. І. Ф. Кураса, Центр іст. політології. - К. : Парлам. вид-во, 2019. - 528 с. : іл. 
 
Книга Миколи Тимошика розповідає про знакову постать української історії, визначного вченого, політичного, громадського і церковного діяча. Іван Огієнко - мовознавець, лексикограф, історик церкви, педагог, перший ректор Кам’янець-Подільського державного університету, міністр освіти в уряді УНР (5 січня - 9 квітня 1919 р.) єпископ (від 1940), митрополит УАПЦ (від 1944), предстоятель УГПЦК (від 1951), автор перекладу Біблії українською мовою (1936-1955 рр). Загальний реєстр публікацій налічує 1848 назв. Сучасники називали його людиною енциклопедичних знань, праці й обов’язку. Важко сказати, в якій із сфер діяльності Іван Огієнко (митрополит Іларіон) залишив найпомітніший слід. Одне незаперечне: він чесно й віддано служив українській справі, до останніх днів життя не полишав подвижницької діяльності на ниві відродження нації, її мови та культури. "Доля судила мені немало працювати в таких умовах і на таких посадах, коли моя діяльність не належала тільки мені, - я працював для цілого українського народу.

 

929(477)
С 20
Сас, П. М. Петро Конашевич-Сагайдачний: Чесний лицар / П. М. Сас ; Нац. акад. наук України, Ін-т політ. і етнонац. дослідж. ім. І. Ф. Кураса, Центр іст. політології. - К. : Парлам. вид-во, 2020. - 560 с. : іл. 
 
У книжці ґрунтовно висвітлено біографію славетного запорозького гетьмана Петра Конашевича-Сагайдачного, а також окреслено найважливіші віхи його владного проводу у Війську Запорозькому. Визначено час народження, соціальне походження, історичну форму прізвища, розглянуто освіту і виховання, склад родини П. Сагайдачного. На основі дослідження почерку запорозького гетьмана окреслено його психологічний портрет.
Охарактеризовано політичну і дипломатичну діяльність П. Сагайдачного, зокрема щодо укладення польсько-запорозьких угод, контактів з організаторами Ліги християнської міліції, перським шахом, московським царем, відновлення 1620 р. православної церковної ієрархії Київської митрополії. Висвітлено його командування козацьким військом під час польсько-московської війни 1617–1618 рр. Значну увагу приділено морським битвам Хотинської війни 1621 р., а також її сухопутним операціям. Щодо цього докладно проаналізовано спадщину риторичної історіографії.

 

929(477)
І-19
Іваницька, С. Г. Сергій Єфремов: "Це життя було одним суцільним подвигом неустанної праці" / С. Г. Іваницька, Т. П. Демченко ; Нац. акад. наук України, Ін-т політ. і етнонац. дослідж. ім. І. Ф. Кураса, Центр іст. політології. - К. : Парлам. вид-во, 2020. - 568 с. : іл.
 
У книзі йдеться про життя, громадсько-політичну та наукову діяльність видатного українського вченого, публіциста, автора знаменитої «Історії українського письменства» (1911 р.) академіка Сергія Олександровича Єфремова (1876–1939). Тільки на початку 1990-х рр. він повернувся до читача як один із представників старшої генерації «Розстріляного відродження». Книжка є першим науковим і водночас популярно написаним дослідженням життя й творчості цієї знакової постаті. У ній висвітлюються формування його світогляду, різнопланова діяльність, ставлення до політики російської імперської влади та більшовизму, з’ясовуються непрості стосунки з сучасниками. Показано контроверсійність оцінок доробку С. Єфремова в науковій і публіцистичній літературі. Особливу увагу приділено справі «Спілки визволення України» (1929–1930 рр.), зокрема сумнозвісному харківському процесу, 90-річчя якого припало на перше півріччя поточного року. Книжка базується на широкому колі джерел (публіцистика, мемуари, щоденники, епістолярій, документи тощо), проілюстрована матеріалами, що зберігаються в Інституті літератури ім. Т. Г. Шевченка НАН України, Центральному державному історичному архіві України в Києві, Центральному державному кінофотофоноархіві України ім. Г. С. Пшеничного, Національній бібліотеці України ім. В. І. Вернадського. 
 

 

929(477)
Р 56
Ричка, В. М. Володимир Великий: Лицар Духу / В. М. Ричка ; Нац. акад. наук України, Ін-т політ. і етнонац. дослідж. ім. І. Ф. Кураса, Центр іст. політології. - К. : Парлам. вид-во, 2020. - 308 с. : іл. 
 
У книзі розкривається історичне значення діяльності князя Володимира, доленосне значення його діянь, які заклали культурні фундаменти Києво-Руської держави і дали йому право на ім’я Великого. Хреститель Русі став знаковим символом, першорядною фігурою історичної пам’яті для всієї східнослов’янської цивілізації. Висвітлюються форми її функціонування, засоби маніфестації та їх вплив на процеси національно-культурної самоідентифікації народів Східної Європи. Видання розраховане на широке коло читачів, усіх, хто цікавиться історією України.

 

929(477)
Т 89
Турченко, Ф. Г. Микола Міхновський: "Одна, єдина, нероздільна, вільна, самостійна Україна..." / Ф. Г. Турченко ; Нац. акад. наук України, Ін-т політ. і етнонац. дослідж. ім. І. Ф. Кураса, Центр іст. політології. - К. : Парлам. вид-во, 2020. - 432 с. : іл. 
 
У виданні розкривається політична біографія відомого діяча українського національно-визвольного руху Миколи Міхновського (1873–1924). На підставі широкого масиву історичних джерел, зокрема, архівних документів, споминів сучасників подій та історичних досліджень науковців, описуються дитячі і юнацькі роки Міхновського, процес його становлення як політика й ідеолога українського самостійницького руху. Особлива увага приділяється діяльності Міхновського в роки Української революції 1917–1921 рр., зокрема, його роль у формуванні Української Центральної Ради і створенні української армії. Розкриваються еволюція його політичних поглядів, обставини трагічної смерті.

 

929(477)
К 90
Кульчицький, С. В. 
Володимир Винниченко: "Бути чесним з собою..." / С. В. Кульчицький ; Нац. акад. наук України, Ін-т політ. і етнонац. дослідж. ім. І. Ф. Кураса, Центр іст. політології. - К. : Парлам. вид-во, 2019. - 512 с. : іл. 
 
Книга Станіслава Кульчицького "Володимир Винниченко: "Бути чесним з собою..." розповідає про життя і політичну діяльність Володимира Винниченка (1880-1951) - професійного революціонера, одного з керівників Української соціал-демократичної робітничої партії і Української Народної Республіки, безкомпромісного борця з ленінсько-сталінською тоталітарною системою, талановитого письменника і драматурга, харизматична особистість якого істотно позначилася на перебігу революційних подій 1917-1919 рр. в Україні.Автор полемізує з поширеними в історіографії оцінками В.Винниченка як націонал-комуніста і доводить, що його світогляд не мав нічого спільного з ленінсько-сталінською системою поглядів на взаємовідносини особи, держави і суспільства. Слід сподіватися, що перед новими поколіннями українських громадян постать Володимира Винниченка постане в усій своїй істинній величині.
 

 

929(477)
Д 18
Даниленко, В. М. Володимир Вернадський : життя в політиці й політика в житті / В. М. Даниленко ; Нац. акад. наук України, Ін-т історії України. - К. : Парлам. вид-во, 2019. - 512 с. : іл. 
 
У книзі Віктора Даниленка розкривається історія життя та багатогранної діяльності Володимира Івановича Вернадського, ім’я якого посідає одне з найпочесніших місць у світовій науці. Увага читача акцентується на громадсько-політичній діяльності вченого, якою він займався у проміжках між науковою працею. Натомість політика займалася ним постійно. В дореволюційній Росії він був під контролем царської охранки, а в радянській Росії ніколи не випадав з поля зору чекістів. Ким же і яким був «український, російський і радянський» вчений, інтелектуальний титан ХХ століття, громадянин Росії і великий син України в політичному плині історичного часу? Видання розраховане на широке коло читачів, усіх, хто цікавиться історією України, її науки і культури.
 

 

929(477)
М 28
Марочко, В. І. Олександр Довженко: Зачарований Десною / В. І. Марочко ; Нац. акад. наук України, Ін-т історії України. - К. : Парлам. вид-во, 2019. - 576 с. : іл. 
 
У книзі автор намагається простежити життя і творчість О. Довженка в контексті його взаємин з владою, політичні форми якої змінювалися, виставляючи нові вимоги до суспільства і творчої інтелігенції. З’ясовує мотиваційну складову потрапляння художника у залежність до влади, простежує дивний механізм його соціальної та ментальної адаптації, збереження національної ідентичності українського режисера в умовах системної русифікації, його готовність до пожертви задля обстоювання української національної самобутності Для всіх, хто цікавиться історією України, українського кіно.
 

 


Новини

2024-03-19

21 березня виповнюється 95 років з дня народження відомого українського письменника, Героя України, лауреата лтературних премій, багаторічного голови Національної Спілки письменників України та головного редактора журналу "Дніпро", депутата Верховної Ради УРСР 11-го скликання Юрія Мушкетика. З цієї нагоди пропонуємо вашій увазі віртуальну виставку "Життя – це ярмарок, і світ – це також ярмарок, і вічний торг із Долею".

2024-03-18

Шановні користувачі, для нові надходження до Відділу краєзнавства.

2024-03-14

Шановні користувачі, для вас нові надходження до Відділу зберігання бібліотечних фондів.

 
footer-logo

"Фокстрот", ліхтар, колись була аптека...
Аж раптом - дві сосни. Бібліотека.

Відділ документів іноземними мовами:

Пн.-Пт.-з 09-19 год Нд.- з 10 до 17 год.
Вихідний день субота. Останній вівторок кожного місяця - санітарний день