Комунальний заклад

"Закарпатська обласна універсальна наукова бібліотека
ім. Ф. Потушняка"

Закарпатської обласної ради
UA EN 

   >     > 

Нові надходження

ВІДДІЛ ОБСЛУГОВУВАННЯ КОРИСТУВАЧІВ

2022-01-18
94(477)"16"
К 61
Коломоєць, С. Д. Петро Сагайдачний. Часи козацькі / С. Д. Коломоєць. - К. : АртЕк, 2021. - 216 с. : кол.іл.
 
Автор цієї книги, Сергій Коломоєць, недаремно відносить її до жанру саме ПОПУЛЯРНО-наукових, а не  науково-популярних, бо у своєму історичному дослідженні намагався у цікавій, популярній формі донести до свого читача Історію про часи Козацькі, про великі діяння гетьмана Петра Конашевича- Сагайдачного …
… А що Ви знаєте, про ту реформу козацького війська, про його переозброєння, яку здійснив свого часу  Петро Сагайдачний? Чи знаєте ви, що за часів Петра Сагайдачного турецькі піддані, які жили на берегах Чорного моря,  погрожували турецькому султану Визнати владу козаків, якщо володар Бліскучої Порти не захистить їх від блискавичних та безжалісних МОРСЬКИХ походів запоріжців? А чи відомо Вам , як Петро Сагайдачний вогнем і мечем пройшов володіння московських царів, змінівші перебіг бойовий Дій на Користь польського королевича Владислава IV? Чи знаєте Ви, что сучасне українське православ’я завдячує своїм існуванням саме Петру Сагайдачному? Чи розповідали вам, про ті подвиги воїна та полководця гетьмана Петра Сагайдачного, завдяки якому, ВІН  та українські козаки разом з військом Речі Посполитої, зупинили наступ майже 300-тисячний війська  Османської імперії під Хотином 1621 року? Якщо Вам цікаво, ЧИМ, КОЛИ и ЯК воювали наші козаки за часів славетних Петра Конашевича- Сагайдачного – тоді ця книга самє для Вас.

 

94(477)"16/17"
П 12
Павленко, С. Іван Мазепа. Догетьманський період / С. О. Павленко. - К. : Мистецтво, 2020. - 264 с. : кол.іл. 
 
У книзі відомого дослідника Гетьманщини уперше детально досліджено-описано догетьманський період життєпису Івана Мазепи. Становлення відомого державного діяча відбулося у вирі подій, колізій. Автор на основі документальних джерел доводить, що майбутній гетьман народився не 20 березня, а 11 вересня 1639 р. Рід Мазеп-шляхтичів веде своє походження із ХV століття, у ньому були козацькі ватажки, отамани. У домі батька, козацького дипломата і білоцерківського підстарости, у 1663 р. гостював польський король Ян Казимир. Автор детально дослідив сюжет любовної інтриги, завдяки якій І. Мазепа став героєм багатьох поем, драм, повістей та романів, живописних картин. Під час служби у гетьмана П. Дорошенка у 1672 р. І. Мазепа із залогою охороняв як Чигирин, так і Крехівський монастир на Львівщині, очолював дипломатичні місії. Дипломатичний хист майбутнього правителя України проявився у Батурині, де він став довіреною особою гетьмана І. Самойловича і відстоював щороку державницькі інтереси Гетьманщини у Москві. І. Мазепа був активним учасником та організатором виборів київського митрополита у 1685 р. Завдяки йому українське духовенство всупереч вимогам Москви обрало духовним лідером Г. Четвертинського, не схвалило неканонічний перехід Київської митрополії до Московського патріархату, а висловило у цьому зв’язку зауваги й протести. У Москві генеральний осавул відстоював інтереси Батурина, який не хотів підписання у 1686 р. Вічного миру. Автор уперше знайомить читачів із першими меценатськими спробами старшини, його підприємницькими проєктами, опікою над дітьми гетьмана І. Самойловича. У студії спростовано міфи про те, що І. Мазепа був головним винуватцем падіння свого патрона, дав хабар на гетьманство царедворцю В. Голіцину.

 

94(477)"1708/1709"
У-45
Україна доби Івана Мазепи. 1708-1709 роки в документальних джерелах : [збірник] / Ін-т укр. археографії та джерелознавства ім. М. С. Грушевського ; упоряд. С. Павленко. - К. : Мистецтво, 2019. - 496 с. 
 
У збірник документів, який укладено відомим дослідником Гетьманщини Сергієм Павленком, вміщено кореспонденцію, універсали гетьмана Івана Мазепи, старшин, листи каролінців — учасників походу, дипломатичні донесення, повідомлення преси, матеріали російських урядовців, Петра І, турецьких владців про повстання мазепинців й перебіг подій 1708–1709 років. Особливу цінність становлять численні перекладені щоденники вояк і високопосадовців армії Карла ХІІ. Великий масив джерел дає уявлення про подробиці шведсько-українського союзу, справжні наміри сторін протиборства, визвольну боротьбу гетьманців та агресивну діяльність царської влади на теренах України. Опублікована добірка свідчень й архівних документів знайомить читача з буремними подіями 1708–1709 років, коли від 20 до 30 тисяч козаків, запорожців, мирних жителів віддали своє життя за волю України.

 

94(477)"19"
Ч-75
Чоп, В. М. Нестор Махно: останній селянський герой / В. М. Чоп. - К. : АртЕк : Мистецтво, 2019. - 296 с. : кол.іл. 
 
У виданні на основі унікальних архівних та музейних документів, спогадів старожилів, мемуарів учасників подій, фотодокументів приватних колекцій досліджується біографія найбільш контраверсійного українського політичного та військового діяча ХХ століття – Нестора Махна (1888–1934), а також комплекс аспектів історії махновського руху (1917–1923), які до сьогодні оминалися увагою дослідників.

 

398(477)
Н 20
Найден, О. С. Воїн в українському фольклорі : семантичні та образні аспекти / О. С. Найден. - Вид. 2-ге, допов. - К. : Стилос, 2020. - 224 с. : кол.іл.
 
Мета цієї книги полягає у висвітленні тієї царини українського менталітету, у якій співвідносяться історичні й фольклорні фактори основних онтологічних питань буттєвості, у якій історична й фольклорна пам'ять творять образ сьогодення в його реальних та уявних рисах. Щодо цього образ воїна найбільш поширений, значимий і показовий, йому немає альтернативи як в усному, пісенно-поетичному фольклорі, так і в народному малярстві. Однак якщо матеріал усного фольклору, у якому фігурує воїн, давно вже зібраний і принаймні поданий описово, то образотворчий матеріал — масова аматорська народна картина — майже зовсім не збирався й не досліджувався. Тому ще одним завданням автора було вироблення стратегії й пошуки методологічних принципів розгляду творів усного, пісенно-поетичного та образотворчого фольклору в національно-історичному й загальнокультурному контекстах.

 

94(100)
Б 68
Блек, Джеремі. Історія світу від найдавніших часів до сьогодення  Дж. Блек ; пер. з англ. О. Буйвол. – Х. : Vivat, 2021. - 256 с. : кол.іл.
 
Це щедро ілюстроване ґрунтовне видання містить аналіз багатотисячолітнього періоду історії людства: доісторична доба й теорії походження людини, зародження землеробства в долині Нілу й виникнення держав у Межиріччі; падіння Давнього Риму й розвиток науки в ісламському світі; міжнародна торгівля вздовж Великого шовкового шляху й епоха Просвітництва, світові війни й революції Нового часу та проблеми сучасності. Натхненний найновішими відкриттями в галузі історіографії, професор Джеремі Блек аналізує події нашої історії, завдяки чому читач дістане змогу поглянути як на минуле, так і на сьогодення з нової точки зору.
Про автора: Джеремі Блек — професор, викладач історії в Ексетерському університеті, Військовій академії США у Вест-Пойнті, Техаському християнському університеті, Даремському університеті та Стілмановському коледжі, почесний член Інституту зовнішньої політики під егідою Фонду імені Джона Темплтона (Філадельфія, 2018), володар премії Товариства військової історії імені Семюеля Еліота Морісона (2008). З відзнакою закінчив Кембридж, відтак захистив науковий ступінь в Оксфордському університеті. Автор понад 100 книжок з історії. З-поміж його останніх праць слід відзначити A History of Britain: 1945 to Brexit, The Cold War та The British Empire.

 

 
572
Х 20
Харарі, Ювал Ной. Sapiens. Історія народження людства = Людина розумна : [перша графічна історія]. Т. 1 / Ю. Н. Харарі, Д. Вандермойлен, Д. Касанаве ; пер. з англ. О. Дем’янчук. - К. : BookChef : Форс Україна, 2021. - 246 с. : кол.іл. 
 
Ви тримаєте В руках перший том епічної, чудово ілюстрованої графічної адаптації світового бестселера Ювала Ноя Харарі «Людина розумна: коротка історія людства», 16 мільйонів копій якого розійшлися 60 країнами світу. Ця графічна серія — радикальний і неймовірно захопливий переказ історії людства. Щедро присмачена дотепами, гумором і яскравими персонажами, вона захопить навіть тих, хто зазвичай не цікавиться наукою та історією. У світі, по вінця наповненому інформаційною плутаниною, ясність — це сила. Як можна осягнути картину цілком, не плутаючись у нескінченній низці дрібних деталей? Лише в один спосіб — відступити назад, щоб побачити справді величне полотно: історію людського виду. Sapiens у коміксах — це оповідь про нічим не прикметну мавпу, яка стала правителем планети Земля, здатним розщеплювати атоми, літати на місяць і маніпулювати генетичним кодом життя. Із Ювалом Ноєм Харарі в якості гіда й у компанії таких персонажів, як доісторичний Білл, доктор Фентезі й детектив Лопес, ви прогуляєтеся дикою частиною історії. Графічний формат пропонує читачеві нове інтелектуальне й художнє дослідження минулого: еволюція людини відтворена у вигляді галасливого телевізійного реаліті-шоу; перша сутичка між сапієнс і неандертальцями досліджується з використанням видатних творів сучасного мистецтва; винищення мамонтів і шаблезубих тигрів переказане як «кінодетектив». Якщо вам цікаво дізнатися, чому нас так ваблять мрії давно померлих людей, — ця книжка ідеально вам підійде.

 


Новини

2024-03-19

21 березня виповнюється 95 років з дня народження відомого українського письменника, Героя України, лауреата лтературних премій, багаторічного голови Національної Спілки письменників України та головного редактора журналу "Дніпро", депутата Верховної Ради УРСР 11-го скликання Юрія Мушкетика. З цієї нагоди пропонуємо вашій увазі віртуальну виставку "Життя – це ярмарок, і світ – це також ярмарок, і вічний торг із Долею".

2024-03-18

Шановні користувачі, для нові надходження до Відділу краєзнавства.

2024-03-14

Шановні користувачі, для вас нові надходження до Відділу зберігання бібліотечних фондів.

 
footer-logo

"Фокстрот", ліхтар, колись була аптека...
Аж раптом - дві сосни. Бібліотека.

Відділ документів іноземними мовами:

Пн.-Пт.-з 09-19 год Нд.- з 10 до 17 год.
Вихідний день субота. Останній вівторок кожного місяця - санітарний день