Комунальний заклад

"Закарпатська обласна універсальна наукова бібліотека
ім. Ф. Потушняка"

Закарпатської обласної ради
UA EN 

   >     > 

Нові надходження

ВІДДІЛ ОБСЛУГОВУВАННЯ КОРИСТУВАЧІВ

2022-01-26
94(477.75)"19"
Г 87
Громенко, С. В. Скоропадський і Крим: від протистояння до приєднання / С. В. Громенко. - К. : Наш Формат, 2021. - 352 с. : іл. 
 
Чий Крим зараз і кому він має належати в майбутньому? Яким мусить бути статус півострова: незалежна держава, член союзу або суб’єкт федерації, автономія чи регіон під іноземним протекторатом? Кому має належати право управління Кримом — етнічній більшості чи корінним народам? Як Україні поводитися з півостровом — дати йому якнайширші повноваження чи запровадити пряме керування з Києва, умовляти кримців добрим словом чи запровадити безжальну економічну блокаду? Ні, це питання не з порядку денного 2014 року після російської анексії Криму — вони постали перед Україною ще сто років тому.
 

 

94(477.46)
М 70
Мицик, Ю. А. Корсунь козацький / Ю. А. Мицик, С. Ю. Степенькін. - Вид. 2-ге. - К. : Кліо, 2021. - 224 с. : іл, табл. 
 
Офіційна анотація У книжці досліджується історичне минуле старовинного козацького міста Корсуня і Корсунщини в цілому від давніх часів до ХІХ ст., простежується роль цього регіону у складному процесі державотворення України. Це видання є складовою серії, присвяченої містам «Золотої підкови Черкащини». Праця ґрунтується на малознаних і архівних джерелах, вона розрахована на науковців та викладачів шкіл і вузів, а також усіх, хто цікавиться історією козацтва. Видання, у якому досліджено генеологію козацького міста Корсунь. На основі унікальних архівних документів, розкрито багато маловідомих фактів про події які відбувались у цьомі старовинному місті.
 

 

94(477.46)
М 70
Мицик, Ю. А. Чигирин - гетьманська столиця / Ю. А. Мицик. - 2-ге вид. - К. : Кліо, 2021. - 392 с. : іл. 
 
Це видання є першим узагальнюючим дослідженням з історії гетьманської столиці – Чигирина, з яким пов’язані часи Національно-визвольної війни українського народу 1648–1658 рр., часи Руїни і гайдамацького руху. У ньому висвітлюється також історія Чигиринського полку та низки населених пунктів на його території (Суботів, Медведівка та ін.). Книга, в якій охоплено події з давніх часів до ХІХ ст., ґрунтується як на опублікованих, так і на архівних джерелах, проливає світло на незнані сторінки історичного минулого важливого регіону України козацької доби.
 

 

94(477)"09"
П 29
Пєтков, Сергій. Князь Святослав : [історичний нарис] / С. Пєтков. - 3-тє вид., перероб. і допов. - К. : АртЕк, 2020. - 208 с. : іл. 
 
У нарисі розглянуто один із міфів, пов’язаний з історією Середньовіччя на території Східної Європи. Міф про особистість Великого київського князя Святослава Ігоровича, згідно з яким: – його образ не зафіксувався в народній пам’яті, не збереглося легенд і переказів про діяльність Великого князя; – правитель Русі, швидше за все, літописний, книжковий персонаж, аніж народний герой; – діяльність Великого князя Святослава Ігоровича – вигадка, що ґрунтується на переказах давньогрецького героя Ахілла, і легендах, пов’язаних із походами Олександра Македонського. Чи так це було насправді? Запитання, загадки, версії дають можливість кожному читачу відчути себе дослідником і першовідкривачем стародавніх таємниць.

 

94(477)"1932/1933"
Т 44
1933: "І чого ви ще живі?" / Нац. акад. наук України, Ін-т історії України ; упоряд. Т. Боряк. - Вид. 2-ге. - К. : Кліо, 2021. - 720 с. : іл. 
 
Ця книжка розкриває такий аспект Голодомору, як вилучення незернових запасів, їжі й одягу в селян. Загальноусталеною є думка що у 1932 р. була проведена конфіскація саме зерна для виконання плану хлібозаготівель. Упорядниця ж на основі свідчень, зібраних у різних країнах, в різний час, показує картину тотального вилучення в українських селян, або знищення будь-чого, що могло бути використане в їжу: від картоплі і кваснини до жмені квасолі й сушки. Подано аналіз політики радянської влади напередодні та під час Голодомору з точки зору підготовки до конфіскації їжі, іншими словами – позбавлення українського села засобів існування. Голоси тих, хто вижив у страхітті Голодомору, зібрані у цій книжці, є беззаперечним свідченням проти організаторів та виконавців цього страшного злочину.

 

94(560)
О-70
Ортайли, І. Османи на трьох континентах / І. Ортайли ; пер. з тур. О. Кульчинський. - Львів : Вид-во Анетти Антоненко ; К. : Ніка-Центр, 2021. - 208 с. : іл. 
 
Розповісти просто та цікаво про складне іноді може і справжня наука. «Османи на трьох континентах» – майстерний виклад загадкової історії нашого заморського сусіда. Адже, як стверджує автор, це не просто минуле цивілізації, без якої не було б сучасної Європи. Це історія «Третього Риму» та цілого Середземномор’я; відгомін Вавилону, шумерів і хетів, давньоєгипетського, грецького й римського спадків, теренів, на яких поставало людство. Сам кримський татарин за походженням, автор неабияк пишається своїм родинним корінням, що пов’язує його й з Україною. Один із провідних істориків сучасної Туреччини, поліглот і оратор-ерудит Ільбер Ортайли майстерно, винахідливо й захопливо занурює в яскравий світ турецької історії у науково-популярній і дискусійній формі. То чи належить і нам середземноморський спадок?... Вирішувати читачеві. Книжка стане у пригоді всім поціновувачам світової історії.
 

 

341.4
Ч-75
Чорна книга : про злочинне повсюдне знищення євреїв нім.-фашист. загарбниками в тимчасово окупованих р-нах Радян. Союзу та таборах знищення в Польщі під час війни 1941-1945 років / Нац. ун-т "Києв.-Могил. акад.", Центр дослідж. історії та культури східноєвроп. єврейства ; уклад.: В. С. Гроссман, І. Г. Еренбург ; пер. з рос. М. Лаюк. - К. : Дух і Літера, 2020. - 520 с. 
 
Вперше пропонується український переклад «Чорної книги» – збірки свідчень і документів про Голокост, зібраних Єврейським антифашистським комітетом у роки Другої світової війни. Оригінальний текст книги було набрано 1947 року, однак розгортання антисемітської кампанії в СРСР завадило її публікації. 1980 року збірку вперше видано в Єрусалимі на основі підготовчих матеріалів, виявлених в особистому архіві Іллі Еренбурга його дочкою Іриною. Для істориків, студентів, учителів і всіх, хто цікавиться історією Східної Європи.

 

39(=512.19)
А 13
Абдулаєва, Г. Кримські татари: від етногенезу до державності / Г. Абдулаєва ; пер. з рос. Ю. Фомічова. - К. : Гамазин, 2021. - 408 с. : портр. 
 
Книжка «Кримські татари: від етногенезу до державності» – не просто начерк до життя й становлення кримських татар як етносу, це чудова можливість для читачів будь-якого віку довідатися й поміркувати в історичному (а подекуди й політичному) ракурсі про те, ким насправді є кримські татари, кримчаки, караїми, звідки вони взялися і яким чином сформувалися як народ. І чому зараз вони разом з іншими, на жаль, нечисленними етнічними групами змушені боронити свій статус корінного населення півострова, і якою є їхня роль у формуванні сучасної України. Детальне дослідження кримського історика Гюльнари Абдулаєвої допоможе відновити багатовікову етнічну історію кримських татар та інших корінних народів Криму, розвіє численні нав’язані міфи, продемонструє національну самобутність, унікальність та цінність етносу кримських татар для людської цивілізації.

 

94(477)
І-90
Історія цивілізації. Україна / упоряд. М. Ю. Відейко. - Х. : Фоліо, 2020 - Т. 1 : Від кіммерійців до Русі (X ст. н. е. - IX ст.) / Н. С. Абашина, М. Ю. Відейко [та ін.]. - 2020. - 592 с.
 
На сторінках цього видання постають два тисячоліття історії на теренах сучасної України. Книга поділена на дві частини: перша охоплює період від Х до ІІІ ст. н. е., друга — від ІІІ ст. до ІХ ст. Зміст книги було розроблено з метою залучення до її написання широкого кола фахівців, які найкраще дослідили та розуміються на окремих питаннях. Під однією обкладинкою зібрані відомості про мову, релігію, міфологію, технічні досягнення, економіку, мистецтво та військову справу давніх часів. Книга містить чимало унікальної інформації, результати новітніх досліджень, деякі розділи стали першими ластівками у висвітленні певних тем у такому обсязі.
 

 

355(477)"1918/1919"
Г 16
Галущак, М. За пів кроку до перемоги : військове будівництво та операції Галицької Армії в 1918-1919 рр. / М. Галущак. - Львів : Апріорі, 2020. - 280 с. : іл.
 
З-поміж значної кількості літератури про Західно-Українську Народну Республіку ця книга є унікальною. Адже вона поєднала наукове дослідження історії Галицької Армії та особистий досвід автора, здобутий під час сьогоднішньої російсько-української війни на Донбасі. Михайло Галущак проводить численні історичні паралелі у війні з Польщею століття тому й сучасною війною з Росією. Основою праці стала захищена кандидатська дисертація на тему «Військово-політична думка ЗУНР/ ЗОУНР (листопад 1918 р. – липень 1919 р.)». Проаналізовано питання розбудови збройних сил, розподілу повноважень ключових органів державного керівництва та військового командування. Розглянуто найважливіші воєнні операції армії галицької республіки – і ті, які були втілені, й ті, яким судилося залишитись у планах. Окреслено альтернативні варіанти перебігу польсько-української війни 1918–1919 рр., вплив внутрішніх та зовнішніх чинників на еволюцію стратегії збройної боротьби. Автор уперше в історіографії обґрунтував доцільність використання терміна «Українське Військо» щодо збройних сил ЗУНР.
 
 

 


Новини

2024-03-19

21 березня виповнюється 95 років з дня народження відомого українського письменника, Героя України, лауреата лтературних премій, багаторічного голови Національної Спілки письменників України та головного редактора журналу "Дніпро", депутата Верховної Ради УРСР 11-го скликання Юрія Мушкетика. З цієї нагоди пропонуємо вашій увазі віртуальну виставку "Життя – це ярмарок, і світ – це також ярмарок, і вічний торг із Долею".

2024-03-18

Шановні користувачі, для нові надходження до Відділу краєзнавства.

2024-03-14

Шановні користувачі, для вас нові надходження до Відділу зберігання бібліотечних фондів.

 
footer-logo

"Фокстрот", ліхтар, колись була аптека...
Аж раптом - дві сосни. Бібліотека.

Відділ документів іноземними мовами:

Пн.-Пт.-з 09-19 год Нд.- з 10 до 17 год.
Вихідний день субота. Останній вівторок кожного місяця - санітарний день