Комунальний заклад

"Закарпатська обласна універсальна наукова бібліотека
ім. Ф. Потушняка"

Закарпатської обласної ради
UA EN 

   >     > 

Нові надходження

ВІДДІЛ ОБСЛУГОВУВАННЯ КОРИСТУВАЧІВ

2022-02-07
929(477)
Б 48
Береза, Р. Мистецька слава України: У пошуку євшан-зілля / Р. Береза. - Львів : Література та мистецтво, 2021. - 544 с. : іл. 
 
У книзі в формі есе-розповідей зображено життя і творчість окремих персоналій, які відіграли помітну роль у процесі становлення та розвитку української думки, культури та мистецтва. Барвистими засобами художнього слова автор змальовує багато маловідомих фактів з життя видатних українських митців, кожен з яких зробив свій яскравий внесок у розквіт української та світової культури. Книга буде корисною як для вузького кола спеціалістів, так і для широкого читацького загалу. А також стане у підмозі для літераторів, культурологів та мистецтвознавців, рівно ж як і для усіх тих, хто цікавиться вивченням історії України на прикладах життя і творчих звершень її визначних особистостей.

 

908(477)
Ч-90
Чумарна, М. І. На полотні вічності : таємниці вишивки і вишивання / М. І. Чумарна. - Тернопіль : Навчальна книга - Богдан, 2021. - 144 с. : кол.іл. 
 
Ця книжка розкриває перед читачем потаємні «ключі» до розуміння древнього тайнопису наших предків, — вишивки, орнаментального мистецтва кераміки, писанки і настінного розпису. Авторка показує світ народної культури як оберегову систему для душі і тіла, як «книгу родоводу», записану на нетлінному «полотні» родової та генетичної пам’яті.
 

 

903(477.63)
С 37
Симфонія пекторалі : до 50-річчя знайдення пекторалі з кургану Товста Могила / Ю. Білан, Є. Величко [та ін.] ; відп. ред., упоряд. Ю. Полідович ; М-во культури та інформ. політики, Нац. музей історії України [та ін.]. - К. : Мистецтво, 2021. - 184 с. : кол.іл. 
 
Видання присвячене 50-річчю знайдення шедевра давнього мистецтва – золотої пекторалі у скіфському кургані Товста Могила на Дніпропетровщині. Короткі розвідки дають можливість дізнатися про неперевершене відкриття Бориса Мозолевського, який очолював археологічну  експедицію, а також про історію дослідження Товстої Могили, технологію виготовлення пекторалі, пошуки науковців у розгадуванні її таємниці і сучасне сприйняття образу унікального твору мистецтва. Тексти супроводжуються фото, схемами, об’ємним переліком літератури та словником-довідником. В альбомній частині вміщено фото окремих сцен та деталей пекторалі. 
 

 

730.071(477)"1991/2001"
В 14
Вакуленко, В. Художники України : 30 років свободи творчості / В. Вакуленко. - К. : Поліпрінт, 2021. - 224 с. : кол.іл.
 
Книга відомого мистецтвознавця і галериста Владислава Вакуленко представляє біографії та творчі досягнення найкращих  художників Києва періоду незалежності, які отримали заслужене визнання як всередині України, так і за її межами. Досягнення в мистецтві всіх героїв внесли вагомий вклад у культурний розвиток нашої держави. 

 

27
А 92
Атлантова, С. Ікони на ящиках з-під набоїв : [альбом] / С. Атлантова, О. Клименко ; Нац. ун-т "Києв.-Могил. акад.", Міжнар. Фонд "Відродження". - К. : Дух і Літера, 2021. - 154 с. : кол.іл. 
 
Видання присвячене мистецькому проєкту «Ікони на ящиках з-під набоїв» Соні Атлантової та Олександра Клименка. Написані на фрагментах ящиків з-під озброєнь, привезених з фронту, ікони є мовчазними свідками війни на Сході України і водночас свідченням перемоги життя над смертю (не тільки символічної, але й реальної). З весни 2015 року проєкт є волонтерським, підтримуючи Перший добровольчий мобільний шпиталь ім. Миколи Пирогова, який надає допомогу військовим і цивільним в зоні ООС/АТО. 

 

7(477)"19"
М 12
Магдиш, І. Ар-нуво : стилі укр. мистецтва XX-го ст. / І. Магдиш ; дизайн: О. Старанчук, О. Грищенко. - К. : Портал, 2021. - 120 с. : кол.іл. 
 
"АР-НУВО. Стилі українського мистецтва ХХ-го століття" ХХ століття — період, який спровокував цілий вибух нових стилів у світовому мистецтві, серед яких хронологічно першим був ар-нуво. Україна вбирала в себе всі нові європейські творчі ідеї, наповнюючи їх власними смислами і формами. Для тих, хто досі не цікавився вітчизняним мистецтвом, ця книжка стане зручним і привабливим трампліном для входження до світу візуальної культури. А фахівці зможуть подивитися на свою царину з нового боку: побачити зображення рідкісних творів українського ар-нуво з обласних музеїв та простежити зв'язки національних і світових тенденцій у мистецтві ХХ століття. 

 

796(477)
К 95
Кучерявий, О. UAsports/UAспорт : історія України написана мовою спорту / О. Кучерявий, А. Лемиш. - К. : Мазур А. В., 2021. - 208 с. : кол.іл. 
 
Пропонована книга – приваблива та зрозуміла вітрина для сучасної України. Про її історію та культуру ми розповідаємо через універсальну та цікаву призму спорту! Ця книга – зібрання історій видатних спортсменів-українців та їх приголомшливих досягнень на світових спортивних аренах. 
 

 

338.4(477)"198/201"
Л 17
Лазебник, В. І. Європейський слід у становленні української промисловості : кінець XIX - поч. XXI ст. : [іст. нариси] / В. І. Лазебник. - К. : ФОП Мазур А. В., 2021. - 272 с. : кол.іл.
 
Цю книгу можна сміливо віднести до серії «Україна. Повернення своєї історії», яка відкриває приховану за радянських часів сторінку – діяльність європейських промислових інвестицій та підприємництва в Україні наприкінці ХІХ – на початку ХХІ століть. На 272 сторінках – історія про інвестування капіталів та менеджменту в українську промисловість з Англії, Франції, Бельгії, Німеччини, Швейцарії, Голландії та США. Кожній країні присвячується окремий розділ книги. На кожній сторінці є унікальні кольорові ілюстрації – їх 355!!! Це – фото європейських та українських підприємців, імена яких увійшли в енциклопедії світу, цінні папери з їх підписами, що публікуються вперше, документи та інше. Вони підтверджують історію унікального промислового регіону України – Криворізько-Придніпровсько-Донецького, «слава про який повсюдно була чутна»! Це ілюстрації з музейних фондів, і в першу чергу Національного історичного музею в Дніпрі, де народилася ця книга.

 


Новини

2024-03-19

21 березня виповнюється 95 років з дня народження відомого українського письменника, Героя України, лауреата лтературних премій, багаторічного голови Національної Спілки письменників України та головного редактора журналу "Дніпро", депутата Верховної Ради УРСР 11-го скликання Юрія Мушкетика. З цієї нагоди пропонуємо вашій увазі віртуальну виставку "Життя – це ярмарок, і світ – це також ярмарок, і вічний торг із Долею".

2024-03-18

Шановні користувачі, для нові надходження до Відділу краєзнавства.

2024-03-14

Шановні користувачі, для вас нові надходження до Відділу зберігання бібліотечних фондів.

 
footer-logo

"Фокстрот", ліхтар, колись була аптека...
Аж раптом - дві сосни. Бібліотека.

Відділ документів іноземними мовами:

Пн.-Пт.-з 09-19 год Нд.- з 10 до 17 год.
Вихідний день субота. Останній вівторок кожного місяця - санітарний день