Комунальний заклад

"Закарпатська обласна універсальна наукова бібліотека
ім. Ф. Потушняка"

Закарпатської обласної ради
UA EN 

   >     > 

Нові надходження

ВІДДІЛ ОБСЛУГОВУВАННЯ КОРИСТУВАЧІВ

2022-02-08
821.161.2.09
Ш 37
Шевченківська енциклопедія: Тарас Шевченко та його сучасники : [енциклопедія] / Г. Александрова, О. Андрущенко [та ін.] ; редкол.: М. Г. Жулинський, М. Бондар [та ін.] ; Нац. акад. наук України, Ін-т л-ри ім. Т. Г. Шевченка. - К. : Ліра-К, 2021. - 608 с. : іл. 
 
 
Книжка складається зі стислих біографій друзів і знайомих Шевченка, його сучасників загалом, прямо чи опосередковано з ним пов’язаних. Реконструюються широке коло Шевченкового спіл- кування з однодумцями і близькими товаришами, контакти поета з посадовцями та іншими осо- бами. В основу видання покладено відповідні статті шеститомної «Шевченківської енциклопедії» (2012–2015). Том містить 941 статтю.

 

821.161.2.09"19"
К 61
Коломієць, Р. Г. Олег Ольжич / Р. Г. Коломієць. – Х. : Час читати, 2021. - 128 с.
 
Олег Ольжич (1907—1943) — велична постать в українському громадсько-політичному житті, в українській поезії, в українській на¬уці. Видатний археолог із європейським ім’ям, він володів дев’ятьма мовами, а його дослідження не втратили сенсу і понині. Видатний поет — він сказав нове слово в українській літературі. Видатний діяч Організації українських націоналістів — він був дійовою особою в побудові укра¬їнської держави в умовах нацистської окупації території України. 1943 року Олег Ольжич загинув у концтаборі Заксенхаузен.

 

75.071(477)
П 32
Пінчевська, Б. М. Микола Глущенко / Б. М. Пінчевська. – Х. : Час читати, 2021. - 128 с. : іл.
 
Микола Петрович Глущенко (1901 — 1977) — знаменитий український художник і радянський розвідник. Письменники захоплювалися його вмінням поєднати творчу працю з роллю професійного розвідника. Науковці-філологи вивчали листування живописця з видатними інтелектуалами його часу. Власники колекцій говорили про його твори на відомих аукціонах реалістичного живопису, на яких вартість картин Миколи Глущенка й нині невпинно зростає. Мистецтвознавці намагалися зрозуміти самі та пояснити іншим природу дивовижної гармонійності його творів. І всі, кожен по-своєму, мали підстави зачаровуватися тихою ніжністю його живопису — і природною, невимушеною, такою рідкісною в радянські часи особистою гідністю цієї людини.

 

78.071(477)"19/20"
К 46
Кияновська, Л. О. Мирослав Скорик / Л. О. Кияновська. - Х. : Час читати, 2021. - 128 с. : іл. 
 
Однією з найяскравіших особистостей української культури другої половини ХХ — перших десятиліть ХХІ ст. був композитор і музикант Мирослав Скорик (1938—2020). Його унікальний «життєвий проєкт» вмістив у себе так багато вершинних досягнень у різних сферах музичної культури, що видається дивовижним, як могла одна людина — навіть впродовж доволі тривалого часового відрізку понад півстоліття! — здійснити такий об’ємний творчий чин. Мабуть, одним з «ключів», яким можна відкрити таємницю його мистецьких звершень, була гуманістична спрямованість усіх помислів, потреба писати «для людей», а не для того, щоби показати і прославити себе.
 

 

316.3
П 56
Пономарьов, В. Цвітіння чудової квітки: Ольґерд Бочковський і відродження націй / В. Пономарьов ; Нац. ун-т "Києв.-Могил. акад.", Центр Європ. гуманіт. дослідж., Центр дослідж. історії та культури східноєвроп. єврейства. - К. : Дух і Літера, 2021. - 184 с. 
 
У книзі зібрані нариси інтелектуальної біографії українського соціолога, філософа та публіциста Ольґерда Іполита Бочковського (1885—1939). Проаналізовано започатковану ним науку про творення націй — націологію, — та його трифазну концепцію пробудження поневолених народів: культурне відродження, господарське піднесення, здобуття незалежності. Окремо розглянуто публіцистичну творчість Бочковського, його викладацьку та громадську діяльність, а також відгомін його ідей в європейській гуманітарній науці. 

 

791(477)"19"
Д 43
Дзюба, І. Сергій Параджанов. Більший за легенду / І. Дзюба, М. Дзюба ; Нац. ун-т "Києв.-Могил. акад.", Центр дослідж. історії та культури східноєвроп. єврейства, Центр Європ. гуманіт. дослідж. - К. : Дух і Літера, 2021. - 224 с. : іл, фото. 
 
Книга Івана та Марти Дзюбів складається з текстів (мемуарні нариси, статті та інтерв’ю), які є своєрідними коментарями до життя і творчості Сергія Параджанова, одного з найвидатніших і найоригінальніших митців України та світу. Його образ складають міфи та міфологеми, переважно витворені самим Параджановим. Тексти авторів книги розширюють цей образ у найцікавіший спосіб – доповнюючи життєвими подробицями, сюжетами й концептуальними інтерпретаціями вчинків кіномитця, котрі однаковою мірою дотичні як до життя побутового, так і власне художнього. А ще ця книга дарує читачеві уявлення про те, як складався мистецький космос Параджанова, яким чином відбувся перехід від режисера, що працював з традиційними міфами комуністичної ідеології, до художника, що заговорив мовою національних міфологій в їхній авангардовій, напрочуд сучасній іпостасі.

 

001(73)
К 44
Кістяківський, Д. Б. Науковець у Білому домі : особистий щоденник спец. помічника президента Д. Ейзенхауера з науки і техніки / Дж. Б. Кістяківський ; пер. з англ. Я. Войтко. - К. : КМ-БУКС, 2021. - 528 с. : іл. 
 
Видатний українець, відомий американський вчений, гарвардський професор киянин Джордж (Георгій) Кістяківський увійшов в історію ХХ століття як талановитий фізичний хімік та активний член команди, що займалася проектом «Мангеттен» — створенням атомної бомби у США.Наукові таланти та особиста харизма Дж. Кістяківського підняли його на небачену на той час для українців висоту — він став спеціальним помічником президента США Дуайта Ейзенхауера з питань науки і техніки. У своєму щоденнику, який в Україні публікується вперше, вчений розпові-дає про час, проведений у Білому домі, про свою участь у формуванні державної науково-технічної та військової політики США, про тодішнє змагання двох протилежних соціально-економічних систем — США та СРСР. Як учасник низки міждержавних самітів пан Кістяківський мав змогу зблизька спостерігати за найвідомішими світовими лідерами та політичними діячами тієї доби, а з деякими навіть і спілкуватись. За допомогою свого щоденника він дає читачеві змогу зазирнути за лаштунки міжнародної політики, ближче познайомитися з Д. Ейзенхауером, М. Хрущовим та іншими політиками, зрозуміти логіку й мотиви ухвалених американським керівництвом важливих державних рішень.
 

 

791(477)"19"
Д 58
Олександр Довженко. Документи і матеріали спецслужб : зб. архів. док. : в 2 т. / упоряд., передм., комент., прим., вступ. ст. Р. В. Росляк, вступ. ст. С. В. Тримбач. - К. : Ліра-К, 2021 (в опр.) - Т. 2 : 1941-1989 рр. - 2021. - 624 с.
 
Основу збірника склали документи Галузевого державного архіву Служби безпеки України. Крім того, використано матеріали з фондів Центрального державного архіву громадських об’єднань України, Державного архіву Одеської області, Галузевого державного архіву Служби зовнішньої розвідки України, Центрального державного архіву-музею літератури і мистецтва України, а також російських архівів. Це донесення і зведення агентів, записи телефонних розмов, перлюстрована кореспонденція, заяви різних осіб стосовно «антирадянської» діяльності кінорежисера; доповідні, службові записки, довідки, спецповідомлення, висновки, інформації, плани агентурно-оперативної розробки та ін. У комплексі ці документи дають доволі об’ємне уявлення про життєвий і творчий шлях О.П.Довженка.
 

 

78.071(477)"19"
М 31
Маслій, М. М. Незрівнянний світ краси Назарія Яремчука / М. М. Маслій. - Чернівці : Букрек, 2021. - 400 с. : іл. 
 
Юнак, до якого прийшла слава у неповні 20 років. Виконавець, з яким працювали багато композиторів і поетів України. Красень, в якого була закохана мало не вся жіноча аудиторія. Співак, голос якого зачаровував,зцілював, будив у душах і серцях найкращі почуття. Патріот, який до останнього дня не зрадив рідну землю - кохану Буковину. Багато ще можна розповісти про Назарія Яремчука. Він передчасно пішов у вічний світ, залишивши незагоєну рану в серцях шанувальників його таланту. Голос, який тепер співає у небесному хорі... Ця книга - про Назарія. Про людину-легенду з надзвичайно скромною, щирою і відданою вдачею. Людину, наділену Талантом.

 

796.4(447)
С 79
Степурін, І. Віктор Чукарін. Непереможний : [приурочується до 100-річчя від дня народж. видат. укр. гімнаста] / І. Степурін. - К. : Ваш автограф, 2021. - 224 с. : іл, фото.кол. 
 
Нашого співвітчизника зі Львова Віктора Чукаріна в 1950-х років ХХ століття називали найкращим гімнастом світу.  Це він у 1952-му на XV  і в 1956-му на XVI Олімпійських іграх уперше в історії України завоював золото і здобув звання абсолютного олімпійського чемпіона. Заслужений майстер спорту СРСР і заслужений тренер, двічі чемпіон Олімпійських ігор, чемпіон світу, викладач, доцент, завідувач кафедри гімнастики Львівського інституту фізичної культури, постійний лектор товариства «Знання», депутат міської та обласної рад та ін. – це «лицьова» сторона медалі його життя. А на звороті – син «ворога народу», 17 концтаборів, голод і повне фізичне виснаження, розбомблений дім, убитий брат і батько, а згодом – несамовиті навантаження на тренуваннях. Та чоловік не падав духом, коли, ослаблений, не міг навіть підтягнутися на турніку. Він працював із такою наполегливістю, що здивував своїми результатами весь світ. 

 

791(477)
Б 28
Батько-Ступка, І. В. Актор № 1 / І. В. Батько-Ступка. - К. : Ваш автограф, 2021. - 224 с. : іл, фото.
 
Книга презентує персональний космос генія акторства, генія перевтілення Богдана Ступки. Погляд митця на світ, спроба структурувати його перетворення, його філософію. Великий артист постає різноплановим, заглибленим у найфундаментальніші горизонти людського буття – від Землі до Неба, від Світла до Тіні. А все для того, аби в людях повсякчас стверджувався Ідеал, що є найбільшим дивом мистецтва, а разом з тим і всього життя. 
 

 


Новини

2024-03-19

21 березня виповнюється 95 років з дня народження відомого українського письменника, Героя України, лауреата лтературних премій, багаторічного голови Національної Спілки письменників України та головного редактора журналу "Дніпро", депутата Верховної Ради УРСР 11-го скликання Юрія Мушкетика. З цієї нагоди пропонуємо вашій увазі віртуальну виставку "Життя – це ярмарок, і світ – це також ярмарок, і вічний торг із Долею".

2024-03-18

Шановні користувачі, для нові надходження до Відділу краєзнавства.

2024-03-14

Шановні користувачі, для вас нові надходження до Відділу зберігання бібліотечних фондів.

 
footer-logo

"Фокстрот", ліхтар, колись була аптека...
Аж раптом - дві сосни. Бібліотека.

Відділ документів іноземними мовами:

Пн.-Пт.-з 09-19 год Нд.- з 10 до 17 год.
Вихідний день субота. Останній вівторок кожного місяця - санітарний день