Комунальний заклад

"Закарпатська обласна універсальна наукова бібліотека
ім. Ф. Потушняка"

Закарпатської обласної ради
UA EN 

   >     > 

Нові надходження

ВІДДІЛ ОБСЛУГОВУВАННЯ КОРИСТУВАЧІВ

2023-10-25

001.8
К 80
Кресвелл, Джон В. Дизайн дослідження : підходи на основі якісних, кількісних і змішаних методів / Дж. В. Кресвелл, Дж. Д. Кресвелл ; пер.: І. Кобель, Т. Кобель. – Львів : Видавництво Українського католицького університету, 2022. – 388 с. : іл, табл.

Останніми роками, коли постала необхідність для аспірантів та науковців публікуватися в міжнародних журналах, виявилося, що навіть бездоганний переклад україномовної статті не забезпечить їй публікацію через різні підходи до методики досліджень, чималу розбіжність в термінології і різні вимоги до написання і оформлення манускрипту, які існують в англомовній науковій літературі й у вітчизняній практиці.
Тому книга Джона та Девіда Кресвеллів є надзвичайно цінним посібником, бо не лише дає поради і рекомендації, як планувати і здійснювати дослідження з людським фактором, а й пояснює причини і пропонує покрокові інструкції для кожного етапу у праці дослідника. Це своєрідний путівник і практично корисний порадник, який стане у пригоді при плануванні та проведенні дослідження, а також аналізі результатів та публікації матеріалів.

94(477)
Ж 91
Журавльов, Денис Володимирович. 100 ключових подій української історії / Д. В. Журавльов. – Х. : Клуб Сімейного Дозвілля, 2014. – 400 с. : іл.

Вважають, що історія розвивається по спіралі, проходячи через ті самі процеси, що відбувалися сотні років тому. Завдяки цій книзі ви дізнаєтесь про ключові події української історії, які не тільки сприяли формуванню української нації, а й суттєво вплинули на подальший розвиток та становлення нашої держави. А отже, знаючи їх, можна спробувати завбачити, що станеться у майбутньому! Унікальна методика подання матеріалу дозволить вам освіжити й поглибити знання з історії України від стародавніх часів до сьогодення.

577.2
Д 81
Дудна, Дженніфер. Зламати ДНК : редагування генома та контроль над еволюцією / Д. Дудна, С. Стернберґ ; пер. з англ. Г. Литвиненко. – К. : Наш формат, 2019. – 296 с. : іл.

Щосекунди людина зазнає приблизно мільйон різноманітних мутацій. А що, як науковцям удалося взяти контроль над небезпечними змінами в організмі? За допомогою редагування генома вчені можуть запобігати хворобам, викорінювати збудників смертельних захворювань і відроджувати вимерлі види тварин. Нині наука стоїть на межі нової доби генної інженерії, яка впродовж наступних років підвищить урожаї, зробить худобу здоровішою, а продукти – поживнішими. Та яку потенційну небезпеку закладено в редагуванні генетичного коду й чи зможемо ми використовувати цей інструмент лише на користь людству?
У цій книжці біохіміки Дженніфер Дудна та Семюел Стернберґ розповідають захопливу історію винайдення прогресивної біотехнології, здатної змінювати генетичний код, який визначає долю кожної живої істоти на планеті, зокрема й людини.

81
Я 66
Янчук, Олександр Андрійович. Коли і як з’явилася мова / О. А. Янчук, О. С. Янчук. – Житомир : ФОП Гембарський О. П., 2023. – 84 с. : іл.


Автори, послуговуючись висловом Франса де Вааля "Я хотів би струснути гуманітарні науки", – у свою чергу, хотіли б своєю книгою "струснути" науки, котрі вивчають мови. І котрі, станом на сьогодні, зайшли в глухий кут у марних спробах пошуку розгадки таємниці походження людської мови – цієї одвічної енігми людства.
Висновок колективу вчених Харківського університету, оприлюднений ними у книзі "Трипільська культура. Спогади про золотий вік", є яскравим підтвердженням до вищесказаного авторами: "Аналіз літератури з різних галузей індоєвропеїстики показує, що кожна з них вичерпала свої джерелознавчі можливості, але так і не випродукувала нічого, окрім декількох взаємовиключних гіпотез стосовно виникнення та початкового етапу розвитку індоєвропейської мовної спільноти. Таким чином, наближення до вирішення проблеми передбачає синтез аналітичних даних всіх дисциплін, щонайперше лінгвістики та археології."

7
Д 36
Дерезевіц, Вільям. Смерть митця : як творчі люди виживають у часи мільярдерів і технолог. гігантів / В. Дерезевіц ; пер. з англ. А. Дудченко. –  К. : Yakaboo Publishing, 2021. – 368 с.

Глибоке дослідження відомого письменника й критика, володаря багатьох нагород Вільяма Дерезевіца – попередження про те, як цифрова економіка загрожує життю й роботі митців – музикантів, письменників, художників. Тобто тих, на кому тримається наша духовність і наше суспільство. Є дві версії того, як живеться в цифрову епоху творчим людям. Перша походить із Кремнієвої долини. Згідно з нею, заробляти творчістю ще ніколи не було так легко. Якщо в тебе є ноутбук – маєш студію звукозапису. Користуєшся айфоном – маєш кінокамеру.
Інша версія належить самим творчим людям. Так, вони погоджуються, опублікувати можна все. Але хто за це заплатить? І ні, не кожен може бути митцем.
То хто ж тут має рацію? Є люди, які справді заробляють сьогодні творчістю. Як їм це вдається? Вільям Дерезевіц, відомий літературний критик і знавець сучасної культури, готовий відповісти на ці питання. На основі інтерв'ю з творчими людьми з найрізноманітніших мистецьких напрямків "Смерть митця" доводить, що перед нашими очима відбувається епохальна трансформація. В епоху Ренесансу були майстри, в XIX столітті – богема, у XX – професіонали, а в цифрову еру з'являється нова парадигма і вона змінює всі наші усталені уявлення про природу мистецтва й роль митця в суспільстві.

336
К 96
Кушнір, Юрій Борисович. Персональні (+сімейні) фінанси : посібник / Ю. Б. Кушнір. – 7-ме вид., допов. – Ужгород : РІК-У, 2022. – 224 с.

Перший і єдиний в Україні посібник з персональних (сімейних) фінансів, написаний на основі досліджень кращих зарубіжних експертів і апробований автором – доцентом кафедри економічної теорії Ужгородського національного університету, кандидатом економічних наук Юрієм Кушніром на навчальних курсах в університетах та тренінгах для різних вікових категорій та сімейних пар.
Книга, написана максимально простою мовою, адресована учням і студентам, вчителям та викладачам таких предметів, як "Економіка", "Економічна теорія", "Політична економія", "Фінансова грамотність", "Цікава економіка" та тим, хто дійсно прагне покращити свій (сімейний) фінансовий стан та досягти фінансової незалежності.

 


Новини

2024-04-24
Любі друзі! 25 квітня о 16:30 запрошуємо вас на лекцію до Дня пам'яті Чорнобильської катастрофи. Лектор — вчитель історії Юрій Офіцинський. Місце проведення — проспект Свободи, 16, читальна зала бібліотеки.
2024-04-17
Запрошуємо на Клуб літературних дебютів "Нові імена", який відбудеться 24 квітня о 16:00. Цього разу у нас три дебютантки: Олександра Янчишин, Наталія Фогел та Олена Прібиткова.  Місце зустрічі: м.Ужгород, пр.Свободи, 16. Вхід вільний!
 
footer-logo

"Фокстрот", ліхтар, колись була аптека...
Аж раптом - дві сосни. Бібліотека.

Відділ документів іноземними мовами:

Пн.-Пт.-з 09-19 год Нд.- з 10 до 17 год.
Вихідний день субота. Останній вівторок кожного місяця - санітарний день