Комунальний заклад

"Закарпатська обласна універсальна наукова бібліотека
ім. Ф. Потушняка"

Закарпатської обласної ради
UA EN 

   >     > 

Нові надходження

ВІДДІЛ ОБСЛУГОВУВАННЯ КОРИСТУВАЧІВ

2023-12-19

32(477)
М 26
Маринович, Мирослав. Всесвіт за колючим дротом : спогади і роздуми дисидента / М. Ф. Маринович. – Вид. 3-тє, випр. і допов. – Львів : Видавництво Українського католицького університету, 2022. – 536 с. : іл, табл.

Автор у брежнєвські часи відбув десять років ув’язнення в концтаборі й на засланні – за участь у правозахисній Українській Гельсінській групі (УГГ). Це була перша не підпільна група Руху опору, яка, діючи відкрито, тривалий час показувала всьому світові ситуацію з правами людини в підрадянській Україні. Народжений у Галичині вже після Другої світової війни і виховуваний у радянській школі, автор показує у своїх спогадах роль галицької родини у формуванні позиції спротиву тоталітарному режимові. Живо, цікаво й відверто розповідає про життя в підрадянському Києві в епоху Гельсінського руху, про діяльність УГГ та її членів, про несправедливі арешти і радянське кривосуддя. Детально змальовує картини життя політичних в'язнів у концтаборі. Описує обставини свого заслання в Казахстані. Велику увагу приділяє духовному зростанню людини. Ділиться своїми роздумами про дисидентство і природу тоталітаризму. І врешті виносить присуд комуністичній системі.

338.48(477)
С 78
Створення та діяльність туристичних інформаційних центрів в Україні : практ. посіб. / Держ. турист. адмін. України, М-во економіки та технологій Німеччини, Агенція міжнар. проектів землі Баден-Вюртемберг ; за ред. В. Рінов. – К. : [б. в.], 2006. – 176 с. : іл, табл.

Запропонований практичний посібник стане у нагоді всім, хто буде професійно займатися організацією діяльності туристичних інформаційних центрів. З урахуванням європейського досвіду та українських реалій запропонована методологія створення як окремих центрів так і загально-національної мережі туристичної інформації, що є важливою складовою туріндустрії в цілому.

327(477:4)"2014/2022"
Є 24
Європейська та євроатлантична інтеграція України: стан і перспективи реалізації (2014-2022 рр.) : монографія / І. В. Артьомов [та ін.] ; М-во освіти і науки України, ДВНЗ "Ужгород. нац. ун-т", Навч.-наук. ін-т євроінтеграц. дослідж. – Ужгород : ДВНЗ "УжНУ", 2022. – 284 с. : іл, табл. – (Проєкт Еразмус + "Транскарпатський центр Жана Моне з дослідження європейських стратегій розвитку").

У монографії узагальнено результати наукових досліджень колективу авторів  щодо результативності євроінтеграційного поступу України за 2014-2022 рр. у контексті зовнішньополітичних аспектів, зокрема двосторонніх відносин України з ЄС та НАТО. В умовах тимчасової окупації Криму РФ, війни на Донбасі, а потім і розв'язання Росією повномасштабної збройної агресії проти України проблематика дослідження є надзвичайно актуальною.

94(477.75)
С 32
Сергійчук, Володимир Іванович. Український Крим / В. І. Сергійчук. – Вид. 3-тє, допов. – Вишгород : ПП Сергійчук М. І., 2016. – 362 с. : іл.

У книзі із залученням великого документального матеріалу розповідається про спільну історичну долю Криму й України. Зокрема, звертається увага на українську більшість півострова в період Кримського ханства, на включення Криму до українського народногосподарського організму вже з кінця XVIII ст., детально аналізується перебіг подій, пов'язаних з процесом об'єднання Криму з Україною в 1918 і передання півострова УРСР у 1954 році. Наводяться також конкретні аргументи на користь того, що населення півострова завжди пов’язувало зростання свого добробуту в єднанні з Україною що є запорукою повернення Криму до складу України.

32(477)"1991/2021"
П 50
Політичний процес у незалежній Україні: підсумки і проблеми : (до 30-річчя Незалежності України) : [зб. ст. для науковців, викладачів, студентів] / З. Ф. Самчук, І. О. Леонтьєв [та ін.] ; відп. ред. О. О. Рафальський ; Нац. акад. наук України, Ін-т політ. і етнонац. дослідж. ім. І. Ф. Кураса. – К. : ІПіЕНД ім. І. Ф. Кураса НАН України, 2021. – 704 с. : іл, табл.

Статтями, вміщеними у збірник, охоплено найбільш вагомі питання політичного розвитку України за часи незалежності. Розглянуто проблеми, пов'язані із вибором загального стратегічного курсу держави, з трансформацією суспільно-політичного устрою, з етнополітичною і духовною еволюцією українського соціуму. Для науковців, викладачів, студентів, для всіх, проявляє увагу до проблем національного розвитку.

17
Ч 44
Чепмен, Ґері. П’ять мов любови у подружжі / Ґ. Чепмен ; пер. з англ. О. Фешовець. – Львів : Свічадо, 2020. – 176 с.

У цьому світовому бестселері доктор Ґері Чепмен показує, що різні люди виявляють свою любов по-різному. Він говорить про п'ять особливих мов любови й про те, як важливо зрозуміти, якої саме з цих мов потребує ваш партнер у шлюбі. Дуже мало подружніх пар знайшли секрет того, як зберегти любов після одруження. Ґері Чепмен ділиться з читачами цим секретом і запевняє, що саме він є ключем до щастя й розуміння подружжя.

 


Новини

2024-04-24
Любі друзі! 25 квітня о 16:30 запрошуємо вас на лекцію до Дня пам'яті Чорнобильської катастрофи. Лектор — вчитель історії Юрій Офіцинський. Місце проведення — проспект Свободи, 16, читальна зала бібліотеки.
2024-04-17
Запрошуємо на Клуб літературних дебютів "Нові імена", який відбудеться 24 квітня о 16:00. Цього разу у нас три дебютантки: Олександра Янчишин, Наталія Фогел та Олена Прібиткова.  Місце зустрічі: м.Ужгород, пр.Свободи, 16. Вхід вільний!
 
footer-logo

"Фокстрот", ліхтар, колись була аптека...
Аж раптом - дві сосни. Бібліотека.

Відділ документів іноземними мовами:

Пн.-Пт.-з 09-19 год Нд.- з 10 до 17 год.
Вихідний день субота. Останній вівторок кожного місяця - санітарний день