Комунальний заклад

"Закарпатська обласна універсальна наукова бібліотека
ім. Ф. Потушняка"

Закарпатської обласної ради
UA EN 

   >     > 

Нові надходження

ВІДДІЛ ОБСЛУГОВУВАННЯ КОРИСТУВАЧІВ

2023-12-28

314(477.61/.62)"2014/2023"
З-69
Зміна демографічного складу населення на окупованій території Донецької та Луганської областей : [аналіт. звіт] / М. Білякова, А. Горпінченко [та ін.] ; за ред. Н. Каплун. – К. : Восток SOS, 2023. – 108 с.

У даному дослідженні описані та проаналізовані міжнародні правові норми та судова практика міжнародних судів та трибуналів, які створені людством для подолання безкарності за вчинення міжнародних злочинів, що призводять до зміни демографічного складу населення окупованих територій. Також розглядаються основні періоди окупації території Донецької та Луганської областей та визначаються окупаційні структури, відповідальні за переслідування цивільного населення; проаналізовано законодавство Д/ЛНР, що створило юридичне підґрунтя для переслідування. Також описані та кваліфіковані за міжнародним гуманітарним правом практики та політики переслідування цивільного населення окупованої території за мотивами – політичним та релігійним, а також свободи вираження поглядів, сексуальної орієнтації та ґендерної ідентичності. Заключний розділ містить оцінку впливу злочину переслідування на демографічний склад населення окупованої території сходу України, а також висновки та рекомендації для встановлення правосуддя у цьому виді злочинів.

341(477)
Б 61
Білякова, Марія. Впровадження найкращих практик здійснення правосуддя в умовах збройного конфлікту : [звіт] / М. Білякова, Н. Каплун ; за ред. К. Рєуцького. – К. : 7БЦ, 2022. – 80 с. 

У звіті розглядаються основні проблеми здійснення правосуддя національними органами за фактами серйозних порушень прав людини, воєнних злочинів, злочинів проти людяності, які були вчинені на сході України. Перший розділ присвячений проблемам суспільно-політичного, соціально-психологічного, законодавчого тощо характеру через які означені злочини залишаються поза увагою національної системи слідства та правосуддя. Другий – проблемам відкритих кримінальних проваджень, третій – проблемам розгляду таких справ у суді. У відповідних розділах розглядаються репрезентативні кейси, надаються експертні коментарі до них. Четвертий розділ присвячений оптимізації слідства та правосуддя у кримінальних провадженнях, що стосуються серйозних порушень прав людини та міжнародного гуманітарного права, у тому числі зі зверненням до міжнародного досвіду, який продемонстрував найкращий результат й рекомендується до застосування в національній практиці.

2(477)"2022"
В 42
Війна і Церква. Церковно-релігійна ситуація в Україні 2022 р. : інформ. матеріали : [в рамках діяльності Круглого столу "Релігія і влада в Україні: проблеми взаємовідносин"] / Ю. Якименко, А. Биченко [та ін.] ; Razumkov Centre. – К. : Представництво Фонду Конрада Аденауера в Україні, 2022. – 124 с. : іл, табл. 

Інформаційні матеріали Центру Разумкова "Війна і Церква. Церковно-релігійна ситуація в Україні 2022 р." підготовлені у межах діяльності Круглого столу "Релігія і влада в Україні: проблеми взаємовідносин" за сприяння Представництва Фонду Конрада Аденауера в Україні. Дослідження пропонує результати соціологічного моніторингу стану і тенденцій розвитку релігійності українського суспільства, рівня суспільної довіри до Церкви як соціального інституту, а також громадської думки стосовно ролі релігії і Церкви в суспільному житті, державно-конфесійних, міжконфесійних і міжцерковних відносин. Порівняльний аналіз результатів досліджень дозволяє стисло окреслити тенденції розвитку релігійності українського суспільства впродовж останніх 20 років.

 

504(477)
Д 49
Дітріх, Мартін. Тріада водної рамкової директиви: самодинаміка – її ініціювання, контроль, зупинка – і впровадження цих процесів за допомогою інженерно-біологічних методів : [монографія] / М. Дітріх, О. Гриб ; пер., ред. О. Степанишин,  О. Анісімов. – Кишинів : Eco-Tiras, 2023. – 96 с. : іл. 

У монографії надається інформація про важливість розвитку водотоків через ініціювання, контроль і зупинку самодинаміки річок для досягнення доброго екологічного стану в контексті Водної рамкової директиви ЄС. Представлені інженерно-біологічні методи облаштування та їх значення для тріади Водної рамкової директиви ЄС. Це методи будівництва, які використовують рослини як будівельний матеріал і за допомогою яких можна не тільки ініціювати самодинамічні процеси, але й зупиняти їх у разі необхідності природним та ресурсозберігаючим способом. Крім того, наведений огляд інструментів водного права для розвитку водних об’єктів у Німеччині та Україні з метою подальшого вдосконалення інтегрованого управління водними ресурсами малих і середніх річок в Україні за басейновим принципом згідно з вимогами Водної рамкової директиви ЄС з урахуванням досвіду Німеччини.

1(477)"17"
Г 67
Горбоносов, Вячеслав Олександрович. Дорогами Сковороди. Слобідська Україна / В. О. Горбоносов, А. Ф. Парамонов. – Х. : Точка, 2022. – 132 с. 
 
Книга присвячена подорожам Слобідською Україною по місцях, де ходив, бував і подовгу жив у ХVIII ст. Григорій Савич Сковорода. Це колишні маєтки, колишні й нинішні монастирі, села і старі дороги. Маршрут прокладено за давніми мапами та іншими архівними документами. Автори уникають міфології, пов'язаної з ім’ям Сковороди, між тим ставлять нові питання, які потребують подальших досліджень. У книзі суттєво доповнені біографії учнів та друзів Сковороди. Сковороди. Особлива увага приділяється місцям перебування Сковороди у Харкові. Багато подробиць ніби переносять читача у ХVIII століття.
821.161.2.09"18"
П 18
Парамонов, Андрій Федорович. Григорій Квітка-Основ’яненко: від Основи до Харкова / А. Ф. Парамонов. – Х. : Видавець Андрій Парамонов, 2023. – 128 с. 
 
Видання присвячене одному із засновників української літератури – Григорію Федоровичу Квітці-Основ'яненку, а також родині Квіток та їхньому впливу на розвиток Харкова. У книзі наведені найповніша на сьоголні генеологія Квіток із важливими екскурсами в побут їхніх часів, історія родового гнізда – села Основа, та сучасна біографія Григорія Федоровича Квітки. Для істориків, літературознавців, краєзнавців. широкого кола читачів.

 


Новини

2024-04-24
Любі друзі! 25 квітня о 16:30 запрошуємо вас на лекцію до Дня пам'яті Чорнобильської катастрофи. Лектор — вчитель історії Юрій Офіцинський. Місце проведення — проспект Свободи, 16, читальна зала бібліотеки.
2024-04-17
Запрошуємо на Клуб літературних дебютів "Нові імена", який відбудеться 24 квітня о 16:00. Цього разу у нас три дебютантки: Олександра Янчишин, Наталія Фогел та Олена Прібиткова.  Місце зустрічі: м.Ужгород, пр.Свободи, 16. Вхід вільний!
 
footer-logo

"Фокстрот", ліхтар, колись була аптека...
Аж раптом - дві сосни. Бібліотека.

Відділ документів іноземними мовами:

Пн.-Пт.-з 09-19 год Нд.- з 10 до 17 год.
Вихідний день субота. Останній вівторок кожного місяця - санітарний день