Комунальний заклад

"Закарпатська обласна універсальна наукова бібліотека
ім. Ф. Потушняка"

Закарпатської обласної ради
UA EN 

   >     > 

Нові надходження

ВІДДІЛ ОБСЛУГОВУВАННЯ КОРИСТУВАЧІВ

2014-03-03
 

63.3(4УКР)6

С 60

Солдатенко, Валерій Федорович. 

Проект "Україна" 1917-1920 рр. Постаті / В. Ф. Солдатенко ; відп. за вип. А. О. Козюхіна. - Кіровоград : Імекс-ЛТД, 2013. - 512 с. : портр, фото.

У цій книзі подані короткі матеріали про тих, хто стояв біля витоків відродження нації, розробляв платформу Української революції, керував її втіленням в життя, очолював політично-координаційний центр національної державності, - М.Грушевського, В.Винниченка, М. Міхновського, Д.Дорошенка, П. Христюка, С.Голубовича, М. Порша та багатьох інших. Всі вони залишали достатньо рельєфний слід у житті нації. Їх прізвища фігурували в сотнях і тисячах важливих, іноді - справді доленосних документів, а від позицій, вчинків і дій багато в чому залежав вектор розвитку великого європейського народу на одному з переламних рубежів вітчизняної історії.    

 

        

   

    

67

C 91

Сучасна правова енциклопедія [Текст] / В. О. Зайчук [та ін.] ; за заг. ред. В. О. Зайчук ; Ін-т законодавства Верх. Ради України. - 2-е вид., переробл. і допов. - К. : Юрінком Інтер, 2013. - 408 с.

          Друге видання енциклопедії містить близько 2000 статей, в яких визначено і витлумачено юридичні терміні і поняття. Це терміни і поняття, які найчастіше зустрічаються у нормативно-правових актах, ЗМІ, правових документах. Значну частину словникового масиву складають терміни, які увійшли в юридичний обіг останніми роками.

               Видання розраховане на широке коло читачів, які цікавляться правовими проблемами. Воно стане у пригоді вчителям і учням навчальних закладів системи загальної освіти, абітурієнтам юридичних навчальних закладів, викладачам і студентам, а також працівникам підприємств, установ і організацій, які за родом своєї діяльності мають вирішувати правові питання.

66.03

О-75

Основи демократії : підруч. для студ. вищ. навч. закл. / за заг. ред. А. Ф. Колодій. - 3-тє вид., оновл. і допов. - Львів : Астролябія, 2009. - 832 с. : іл, рис., табл.

        У підручнику подано грунтовний виклад основних тем, що стосуються демократичного розвитку суспільства. Демократичний лад та його невід*ємні складові розглянуті з погляду нормативного ідеалу, наближення до нього в країнах стійкої демократії, шляхів та способів утвердження демократії вУкраїні. Особливу увагу звернено на важливість верховенства права, конституціоналізму, законності дій усіх інституцій влади та дійових осіб політики, визнання й дотримання ними демократичних правил та процедур, налагодження розвиненої, ефективної системи правосуддя, впровадження сучасних форм адміністративної діяльності. 

    Автори висвітлюють значення різних форм громадянської участі, функціонування організованого й активного громадянського суспільства, незалежних ЗМІ та громадської думки як демократичних інституцій, а також партій, виборів, діяльності організованих груп інтересів, через які здійснюється безперервний зв*язок громадян і влади. Значне місце в книзі відведено аналізу сучасних викликів демократичній державі та способів реагування на них через здійснення економічної, соціальної, етнокультурної, гендерної та освітньої політик.

 63.3(4УКР)4

С 65

Сорока, Юрій Володимирович. 

Брестська унія / Ю. В. Сорока ; відп. за вип. О. В. Рябоконь. - К. : Золоті Ворота, 2013. - 128 с. 

     Наприкінці ХVІ століття Річ Посполита, спрямована рукою Ватикану, оприлюднила проект злуки католицької і православної церков, який був реалізований 1596 року у Бресті й отримав назву Брестської унії. Однак впровадження унії із самого початку зазнало протесту і опору не тільки з боку православного духовенства, але й значної частини українського народу, насамперед селянства і козацтва, бо православна віра відігравалацементуючу роль в духовному та суспільному житті, що сприяло збереженню національної самобутності українців.

63.3(4УКР)61

С 65

Сорока, Юрій Володимирович. 

Бій під Крутами  / Ю. В. Сорока ; відп. за вип. О. В. Рябоконь. - К. : Золоті Ворота, 2013. - 128 с.

   29 січня 1918 року поблизу селища Крути на відстані 130 км від Києва відбувся жорстокий, нерівний бій між чотиритисячним військом більшовиків та трьомастами українськими юнкерами, студентами і гімназистами, що обороняли підступи до Києва. Більшість юнаків не мали ніякої військової підготовки, були погано озброєні, але стояли на смерть, захищаючи свободу молодої Української держави. Українці відбили кілька атак, під час яких зазнали значних втрат. У перебігу військових дій цей бій вирішального значення не мав, та у свідомості багатьох особливого значення набув завдяки героїзму української молоді.

 


Новини

2024-04-18
Друзі, 23 квітня о 15:00 запрошуємо вас на безкоштовний майстер-клас з виготовлення Великоднього декору.  Інструменти та матеріали надаємо.  Кількість місць обмежена.  Реєстрація обов'язкова: https://forms.gle/xtW9wf8GDJmh95p87  Місце зустрічі: пр. Свободи, 16  Захід відбудеться за підтримки Карпатський Фонд / Carpathian Foundation Fondation de France.
2024-04-17
Запрошуємо на Клуб літературних дебютів "Нові імена", який відбудеться 24 квітня о 16:00. Цього разу у нас три дебютантки: Олександра Янчишин, Наталія Фогел та Олена Прібиткова.  Місце зустрічі: м.Ужгород, пр.Свободи, 16. Вхід вільний!
2024-04-15

Шановні користувачі, до вашої уваги нові надходження до Відділу художньої літератури.

 
footer-logo

"Фокстрот", ліхтар, колись була аптека...
Аж раптом - дві сосни. Бібліотека.

Відділ документів іноземними мовами:

Пн.-Пт.-з 09-19 год Нд.- з 10 до 17 год.
Вихідний день субота. Останній вівторок кожного місяця - санітарний день