Комунальний заклад

"Закарпатська обласна універсальна наукова бібліотека
ім. Ф. Потушняка"

Закарпатської обласної ради
UA EN 

   >     > 

Нові надходження

ВІДДІЛ КРАЄЗНАВСТВА

2014-06-02

 

 

К84

А66

Андрусів, В. Я. Пробач, Марцело... : [роман] /  Вікторія Ярославівна Андрусів. – Ужгород : Ліра, 2014. – 368 с.

Молода журналістка з Праги мріє дослідити власні корені, що походять з України... Вирушивши задля цього до землі, де поховані її бабуся з дідусем, вона зустрічає чоловіка, в якого закохується з першого погляду. За дивним збігом обставин з'ясовується, що історії двох родин у далекому минулому перепліталися поміж собою. Однак ментальність та поле діяльності закоханих полярно протилежні. Вона – захисник прав українських заробітчан за кордоном, яка, очолюючи у часописі рубрику "Українське слово", здобула статус чеської Марії Терези. Він – представник криміногенного світу, який знаходить заробіток також на чеських "теренах", але незаконним шляхом. Неприпустимий зв'язок, горюча суміш. Що спіткає цей вибуховий тандем?

К91.9:76.17

К 78

Краплини книжкового моря : колекція книг-мініатюр та малоформатних видань у фондах Закарпат. обл. універс. наук. б-ки  ім Ф. Потушняка / Упр. культури Закарпат. облдержадмін., Закарпат. обл. універс. наук. б–ка ім. Ф. Потушняка ; уклад.: М. Б. Бадида, Л. Притулка. – Ужгород : Видавництво В. Падяка, 2013. – 144 с. : кол.іл. – Імен. покажч.: с. 126–141.

Колекція книг-мініатюр та малоформатних видань у фондах Закарпатської обласної наукової бібліотеки ім. Федора Потушняка, що налічує майже тисячу видань, цікава і географією місця їх видання , і  різноманіттям представлених відів та жанрів книг, і іменами авторів та художників-графіків, що лишили свій слід в історії друкарства та книжної культури минулого століття. Ядро колекції – обов’язкові примірники, що надходили до бібліотеки з центральних, республіканських та регіональних видавництв колишнього Радянського Союзу впродовж другої половини ХХ століття до 1991 року. Це перша спроба представити читачам бібліографію та деякі репродукції обкладинок цих витворів поліграфії і майстрів книжкової графіки.

К 63.3

М 13

Мазур, П. Ф. "Я есьм русин, русин і буду!." : іст.-біограф. нариси / Петро Федорович Мазур. – Ужгород : Ліра, 2013. – 336 с. : іл.


 Автор Петро Федорович Мазур у своїй автобіографічній книзі "Я есьм русин, русин і буду!.." знайомить читача із невідомими сторінками історії Підкарпатської Русі, трагедії русинського народу, який із приходом Радянської влади в один день перетворився на “українців”. Разом із автором читач порине в молоді роки Петра Федоровича, здійснить подорож до Сибіру, Тихого океану, далекої революційної Куби. В книзі автора – роздуми про сучасні реалії і так звану "незалежну" залежність нинішньої України.
 

К 85.9

М 34

Матій, П. П. У полоні мелодії [Ноти] : [зб. пісень] / Петро Петрович Матій, В. С. Габорець ; композитор П. П. Матій ; лірик В. С. Габорець ; нотна графіка М. В. Рибалко. – Ужгород : ІВА, 2013. – 132 с.

Збірка пісень "У полоні мелодії" – друге видання композитора П. Матія на слова В. Габорця ( перша збірка – "Криниця щастя", 2007р.). Видання адресується керівникам художніх колективів, окремим виконавцям, викладачам, студентам та учням мистецьких навчальних закладів, широкому колу шанувальників пісенної творчості.

К 63.5

О-48

 

Ой роде наш красний... : обрядово-звичаєві традиції Закарпаття / Від. національностей та релігій Закарпат. облдержадмін., Центр культур нац. меншин Закарпаття ; відп. за вип. С. Ігнатович ; передм. Ю. С. Чорі. – Ужгород : Ліра, 2013. – 212 с. : іл.

У виданні описані основні обрядово-звичаєві традиції багатонаціонального Закарпаття. Узагальнені найбільш поширені світські та церковно-релігійні, а також звичаї , обряди, що пов’язані з найголовнішими віхами життя людини і періодами річного етнографічного циклу.
У збірнику "Ой роде наш красний... " використано матеріали творчих досліджень Юрія Чорі про обрядово-звчаєві традиції краю, опубліковані ним у книгах "Звичаї рідного села" (Ужгород, 1993), "Від роду до роду" (Ужгород,2001).
Видання розраховане на повсякденне використання у роботі з громадськими організаціями національно-культурних товариств, педагогами недільних шкіл та керівниками гурткової роботи, самодіяльними художніми колективами національних меншин краю.

 

К 63.31

Ф 53

 

Філіппов, Олексій. Кельти на берегах Латориці : ранній залізний вік (3 ст. до н.е. - 65 р. до н.е.) : краєзнав. нарис / Олексій Філіппов ; пер. з рос., угор. О. Філіппов. – Ужгород : Ліра, 2013. – 48 с. : іл. – Бібліогр.: с. 44-45.

Опідум (городище) кельтів займає близько 15 га на горах Галіш (237 м над рівнем моря) і Ловачка (304 м). Він знаходиться на території села Клячаново, що на північно-західній околиці сучасного закарпатського міста Мукачево.
Постановами Кабінету Міністрів України від 1965, 2001, 2009 років опідум внесений до Державного реєстру нерухомих пам’яток України національного значення (16).

К 63.31

Ф 53

 

Филиппов, Алексей. Мункач (Мукачево) в XIV-XVI веках и раньше : краткая история начала одного города : (краеведческий очерк) / Алексей Филиппов ; пер. с лат., венг., слов. А. Филиппов. – Ужгород : Ліра, 2013. – 40 с. : ил. – Библиогр.: с. 37–38.

Сучасний облік закарпатського міста Мукачево ( до 1919 року мав назву Мункач) створювався поступово. Цей процес починається в XIV – XVIII століттях. Про історію виникнення багатьох існуючих будівель мало хто задумується. Але Мукачево відноситься до тих міст України, які на законодавчому рівні рахуються історичними.
Ця книга є невеликим посібником для читача, щоб нагадати деякі окремі фрагменти з минулого цього міста.

К 84

Ш 97

 

Шутко, М. Стенокардія : поезія / Маріанна Шутко. – Ужгород : Ліра, 2013. – 128 с.

«Стенокардія» – це вже третя книга талановитої молодої авторки Маріанни Шутко, якій вдалося зробити надзвичайний ривок у якості текстів, показати ріст і переконати читача, що вона має потужний потенціал, що вона пише  яскраво, непередбачувано, парадоксально, надривно, емоційно, щиро, відверто і, що найголовніше, майстерно і цікаво. У книзі фонтанують, іскряться, піняться-щиплять аристократичне шампанське, сакральна свячена вода, органічна кров калини, космічний розмах ножово-ніжних почуттів-доторків у фатально-прірвній боротьбі між свободою і насолодою, обов’язком і потягом, язичницьким і християнським...

84(4СЛА)

Č 58

 

Cicvakova, M.Farby zivota: (ktore mi zivot dal a vzal) / Martina Cicvakova. – Uzhorod : Лира, 2013.–96 S

Це збірка віршів молодої словацької поетеси.

 


Новини

2024-04-24
Любі друзі! 25 квітня о 16:30 запрошуємо вас на лекцію до Дня пам'яті Чорнобильської катастрофи. Лектор — вчитель історії Юрій Офіцинський. Місце проведення — проспект Свободи, 16, читальна зала бібліотеки.
2024-04-17
Запрошуємо на Клуб літературних дебютів "Нові імена", який відбудеться 24 квітня о 16:00. Цього разу у нас три дебютантки: Олександра Янчишин, Наталія Фогел та Олена Прібиткова.  Місце зустрічі: м.Ужгород, пр.Свободи, 16. Вхід вільний!
 
footer-logo

"Фокстрот", ліхтар, колись була аптека...
Аж раптом - дві сосни. Бібліотека.

Відділ документів іноземними мовами:

Пн.-Пт.-з 09-19 год Нд.- з 10 до 17 год.
Вихідний день субота. Останній вівторок кожного місяця - санітарний день