Комунальний заклад

"Закарпатська обласна універсальна наукова бібліотека
ім. Ф. Потушняка"

Закарпатської обласної ради
UA EN 

   >     > 

Нові надходження

ВІДДІЛ КРАЄЗНАВСТВА

2014-07-10

 

 

С(Венг)(С280)
Б 20
Балла, Л. К. Облака без дождя : роман / Ласло Карлович Балла ; авториз. пер. с венг. Е. Терновская. – М. : Совет. писатель, 1968. – 272 с. : портр.

В повісті використані матеріали процесу над вожаками єговістської секти. Автор розкрив характери героїв повісті – молодих робітників торгівлі Імре Немета, Магдалини Данч, її подруги Терчі, комуніста, головного бухгалтера торгівлі Вашко, розповів про діяльність учасників єговістської секти та про
˝ братів ˝-проповідників.

К 84
Б 20
Балла, Л. К. Пиште нужен велосипед : повесть : [для мл. возраста] / Ласло Карлович Балла ; пер. с венг. Е. Терновская. – М. : Дет. лит., 1970. – 144 с. : ил.

Повість про пригоди звичайного угорського підлітка Пішти Хіді, який живе в невеликому містечку в Закарпатті та навчається в угорській школі.

К 84
Б 20
Балла, Л. К. Хмари без дощу : повість / Ласло Карлович Балла ; пер. з угор. Ю. В. Шкробинець. – К. : Молодь, 1965. – 246 с.

В повісті ˝ Хмари без дощу ˝ закарпатський письменник Ласло Балла використав матеріали процесу, що відбувся у 1962 році в Ужгороді над ватажками єговістської секти. В основі повісті – історія одного кохання. Повість позначена глибоким проникненням у психологію героїв, цікавою композиційною побудовою, події в ній розгортаються динамічно, вона в однаковій мірі діє і на розум, і на серце завдяки умінню автора зробити єдиний сплав думок і почуттів.

К 91.9: 81
Б 61
Білоус, О. Бібліографічний покажчик публікацій професора Миколи Зимомрі / Олександр М. Білоус, О. М. Юрош ; передм. О. М. Білоус ; післямова: В. П. Марко, І. А. Добрянський ; М-во освіти і науки України, Кіровогр. держ. пед. ун-т ім. В. Винниченка. – Вінниця : Нова книга, 2002. – 72 с.
  У ˝ Бібліографічному покажчику публікацій професора Микола Зимомрі ˝ вміщені основні праці відомого вченого в галузі педагогіки вищої школи, літературознавця, критика, перекладача.
Бібліографія містить назви публікацій, які побачили світ у 1970-2000 рр.
 

К 84
Д 71
Дочинець, М. І. Лад  / Мирослав Іванович Дочинець. – Мукачево : Карпатська вежа, 2014. – 564 с.

Ця книга – одне ціле. Проте кожна з її трьох частин – ˝ Многії літа. Благії літа˝,  ˝ Вічник ˝, ˝ Світован˝ – стали справжніми бестселерами, здобули велику й широку читацьку прихильність у світі. Ця книга – про карпатського мудреця Андрія Ворона, якого вже встигли назвати ˝ світовим чоловіком ˝, ˝ українським Сократом ˝, ˝ новітнім Сковородою ˝. Він жив, як дихав, власним життям явив спроможність бути вільним у світі, який ловить і поневолює людину. Для сучасної, заблуканої серед штучних міражів людини світло його досвіду постає духовною опорою. Бо його мудрість – це філософія на щодень, і фактично – для кожного. Філософія радості, добра і служіння, коли многії наші літа є літами благими.
Між рядками цього соковитого, духмяного письма живе горний дух, нурт живої природи, правда про людську душу в цілісній світобудові.

К 84
Д 71
Дочинець, М. І. Світован. Штудії під небесним шатром  : роман-намисто / Мирослав Іванович Дочинец. – Мукачево : Карпатська вежа, 2014. – 232 с.

Ця книга – повна захоплення і любові. Йдеться розповідь про мандри в горах із мудрецем Андрієм Вороном, якого вже встигли назвати українським Сократом. Він жив, дихав, власним життям виявив спроможність бути вільним у світі, який ловить і поневолює людину. Для сучасної, заблуканої серед штучних міражів людини світло його досвіду постає опорою для порятунку. Між рядками щирого письма живе горний дух, дух живої природи, правда первісної оселі.

К 79
З-18
 Закарпатський державний краєзнавчий музей : (корот. путівник) / М-во культури УРСР, Закарпат. обл. упр. культури ; відп. за вип. О. Бесардинський. – Ужгород : Закарпат. обл. вид-во, 1958. – 62 с. : іл.

Закарпатський державний краєзнавчий музей заснований в 1945 році.
Постановою Ради Міністрів УРСР і ЦК КП України від 1 червня 1946 року музей був зарахований до категорії музеїв республіканського значення другого розряду. Цією постановою Закарпатському музею був переданий древній Ужгородський замок.
Зараз в музеї зберігається понад 23000 експонатів. В експозиції всіх відділів музею розміщено 5600 експонатів.
Виданням цього путівника музей має на меті допомогти відвідувачам краще вивчити природу, історію та соціалістичні перетворення в Закарпатській області за роки Радянської влади. 

К 84
Л 50
Лесович, Р. Дороги : [воспоминания и рассуждения о жизни] : [автобиогр. повесть] / Регина Лесович. – Ужгород : [б. и.], 2013 –    
 Кн. 2  Годы переездов - годы испытаний. – 2014. – 144 с.

В книзі другій продовжено спогади авторки в період після закінчення навчання. Робота в місті Пінські на фабриці. Мрії та реальність в складній, непередбачуваній ситуації на виробництві, та в особистому житті.
Про любов та розчарування, про життєві будні – та про багато іншого, в складній політичній ситуації, дізнаєтесь, прочитавши цю книгу.

 

К 84
П 43
Погоріляк, Ю. Юрійович. Журавлинні пісні : [поезії, п’єса] / Юрій Юрійович Погоріляк. – Широке : [б. и.], 2013. – 50 с.

У віршах автор виливає свій смуток та тривогу за забутими людськими мріями, які не вдалося здійснити. Віршованими рядками Юрій Погоріляк намагається знайти стежку до людських сердець, плекає надію, що їх смуток все ж мине, а поки що ˝ чорний птах і чорний біль ˝ залишаються і в його душі також. Проте, незважаючи ні на що, поет живе надією на краще.

К 83.3
Т 18
Танчинець, В. В. Осінні акорди : статті, рецензії та відгуки / Василь Васильович Танчинець ; упоряд., підгот. текстів, вступ. ст. І. В. Хланта, відп. за вип. В. В. Рудейчук ; Упр. культури Закарпат. облдержадмін., Закарпат. обл. організац.-метод. центр культури. – Ужгород : Патент, 2014. – 224 с. : іл.

В збірку відомого в Закарпатті журналіста Василя Васильовича Танчинця увійшло понад півсотні літературно-критичних статей, рецензій та відгуків. Пропоноване видання – своєрідна лоція для орієнтації в морі книжок, які упродовж останніх років побачили світ у видавництвах Срібної Землі.

К 84
Т 41
Тимчук, В. Ю. Словодієм : [зб. новел і сценок] / Володимир Юрійович Тимчук. – Львів : Тріада плюс, 2014. – 164 с. : іл.

Дебютна збірка новел і сценок Володимира Тимчука ˝ Словодієм ˝ відкриває читачеві ще один вимір такого банального і унікального водночас життя. Лейтмотивом усіх сюжетів і героїв є потужне, вибухове, пломеніюче
˝ Жити!˝

 


Новини

2024-04-18
Друзі, 23 квітня о 15:00 запрошуємо вас на безкоштовний майстер-клас з виготовлення Великоднього декору.  Інструменти та матеріали надаємо.  Кількість місць обмежена.  Реєстрація обов'язкова: https://forms.gle/xtW9wf8GDJmh95p87  Місце зустрічі: пр. Свободи, 16  Захід відбудеться за підтримки Карпатський Фонд / Carpathian Foundation Fondation de France.
2024-04-17
Запрошуємо на Клуб літературних дебютів "Нові імена", який відбудеться 24 квітня о 16:00. Цього разу у нас три дебютантки: Олександра Янчишин, Наталія Фогел та Олена Прібиткова.  Місце зустрічі: м.Ужгород, пр.Свободи, 16. Вхід вільний!
2024-04-15

Шановні користувачі, до вашої уваги нові надходження до Відділу художньої літератури.

 
footer-logo

"Фокстрот", ліхтар, колись була аптека...
Аж раптом - дві сосни. Бібліотека.

Відділ документів іноземними мовами:

Пн.-Пт.-з 09-19 год Нд.- з 10 до 17 год.
Вихідний день субота. Останній вівторок кожного місяця - санітарний день