Комунальний заклад

"Закарпатська обласна універсальна наукова бібліотека
ім. Ф. Потушняка"

Закарпатської обласної ради
UA EN 

   >     > 

Нові надходження

ВІДДІЛ ХУДОЖНЬОЇ ЛІТЕРАТУРИ

2014-08-28

 

83.3(4УКР)6
А 23
Агеєва, Віра. Мистецтво рівноваги : Максим Рильський на тлі епохи / В. Агеєва. – К. : Книга, 2012. – 392 с. : іл. – (Бібліотека Шевченківського комітету) (Програма "Українська книга")

Авторка розглядає творчість Максима Рильського у широкому біографічному та історико-культурному контексті. Вперше із залученням тривалий час недоступних або замовчуваних архівних матеріалів і документів простежено історію шляхетського роду Рильських, зокрема історію боротьби «двох душ», польської й української, роль Тадея Рильського і всього середовища київської Старої Громади у формуванні найвизначнішого поета неокласичного кола. Акцентується особлива роль Максима Рильського у збереженні традицій українського модернізму в другій половині XX століття.
 

83.3(4УКР)5
В 19
Василенко, Михайло Григорович. Істини Кобзаря : ст. про Тараса Шевченка : до 200-річчя з дня народж. / М. Г. Василенко. – Дніпропетровськ : Ліра, 2014. – 96 с.

Із поміж найбільших поетів світу Тарас Шевченко стоїть високо й одиноко, адже, виливаючи свою тугу й любов до рідного краю, його бідних людей, він мріяв і боровся своїм вогненним словом за їхнє звільнення від рабства московського, юдейського, панського чи будь-якого іншого. Жодному поетові світу не вдалося так глибоко й досконало відтворити людські страждання, почуття й переживання, як йому — духовному провидцю і борцю за свободу української нації і держави, адже він був геніальним виразником вікових мрій свого українського рідного народу. Оприлюднені тут статті поета, літературознавця, публіциста й науковця, автора півтора десятка книжок і півтори сотні різноманітних статей Михайла Василенка, який родом із благословенної землі Великого Кобзаря.
 

 

84(4УКР)6
З-12
Забарний, Олександр Вадимович. Під знаком "білої плями" : худож.-публіцист. повість / О. В. Забарний. – К. : Рада, 2012. – 344 с. : іл.

«Під знаком «білої плями» - нова книга Олександра Забарного, у якій він, у художньо-публіцистичній формі, розповідаючи про життя і творчість сучасного українського письменника Анатолія Шкуліпи, прагне заохотити творчий потенціал України до ліквідації білих плям нашої історії і культури з тим, аби не продовжувати творити їх у суперечливому сьогоденні.
 

84(4УКР)6
Ш 95
Шугай, Олександер. Крапля сонця у морі блакиту : повість про Аркадія Казку / О. Шугай. Вибрані твори / А. Казка ; О. Шугай ; упоряд. О. Шугай. – К. : Смолоскип, 2010. – 664 с. : портр, фото.

Книга містить два розділи: документальну повість про життєвий шлях Аркадія Казки - представника «Розстріляного відродження» 1920-х рр. в українській літературі — та його вибрані поезії, переклади, статті. Сюди ввійшли також інші публікації, критичні розвідки, документи. Видання присвячене 120-й річниці з дня народження Аркадія Казки. Розраховане на широке коло читачів.

 

 

 

 


Новини

2024-03-19

21 березня виповнюється 95 років з дня народження відомого українського письменника, Героя України, лауреата лтературних премій, багаторічного голови Національної Спілки письменників України та головного редактора журналу "Дніпро", депутата Верховної Ради УРСР 11-го скликання Юрія Мушкетика. З цієї нагоди пропонуємо вашій увазі віртуальну виставку "Життя – це ярмарок, і світ – це також ярмарок, і вічний торг із Долею".

2024-03-18

Шановні користувачі, для нові надходження до Відділу краєзнавства.

2024-03-14

Шановні користувачі, для вас нові надходження до Відділу зберігання бібліотечних фондів.

 
footer-logo

"Фокстрот", ліхтар, колись була аптека...
Аж раптом - дві сосни. Бібліотека.

Відділ документів іноземними мовами:

Пн.-Пт.-з 09-19 год Нд.- з 10 до 17 год.
Вихідний день субота. Останній вівторок кожного місяця - санітарний день