Комунальний заклад

"Закарпатська обласна універсальна наукова бібліотека
ім. Ф. Потушняка"

Закарпатської обласної ради
UA EN 

   >     > 

Нові надходження

ВІДДІЛ КРАЄЗНАВСТВА

2014-10-29

К 63.3
К 83
 Крокуючи древнім Ужгородом  / упоряд. М. Глагола. –  [Ужгород], [2012]. – 16 с. : іл.

Прекрасне Місто над Ужем святкує цієї осені свою 1119-у річницю. Історичні джерела ведуть літописання замкового поселення з часів легендарного князя слов’янського племені білих хорватів Лаборця. З того часу спливло чимало води…
До дня міста пропонуємо вам подорож у минуле "Крокуючи древнім Ужгородом".

 

К 63.3
Л 64
 Літопис Бойківщини : записки, присвячені дослідам історії, культури й побуту бойківського племені. Вип. 1. Числа 1, 2 за 1931-1933 рр. / Іст.-етнограф. музей "Бойківщина" ; упоряд., підгот. до публ., заг. ред. Р. С. Данчин, відп. за вип. Г. Козловська. – Перевид. часоп. – Львів : Каменяр, 2005. – 282 с. : портр, іл, табл.

У виданні відтворюються перших два числа знаменитого "Літопису Бойківщини", започаткованого Товариством "Бойківщина" в Самбурі у 30-ті роки ХХ ст. Археологічні дослідження бойківської етнографічної території, висвітлення діалекту бойків, їх внеску до загальнокультурної скарбниці українського народу – ці та багато інших тем посідають значне місце в дослідження науковців і членів Товариства. Тексти подаються з максимальним збереженням лексичних особливостей першопублікації.

 

К 86.3
П 57
Попадинець, П. Уроки життя архімандрита : (Нарис про життя і діяльність архімандрита Василія Петьовку) / Петро Попадинець. – Хуст : Слово, 1998. –24 с. : іл.

Архімандрит Василій Петьовка із закарпатського гірського села Липчі знайшов смисл свого життя у служінні Божому Слову, яке через уста і помисли однієї людини може передаватись до іншої й набувати властивостей зцілення, сприяти досягненню гармонії душі із світом, оздоровленню її.
Рідкісний цей дар. І архімандриту Василію Петьовці він дався наполегливою працею, строгими постами і майже постійними молитвами до Бога. В них міцніла його віра у Божу благодать.
І цю віру він вселяє й іншим людям, які приходять до нього по допомогу.

 

 

К 84
П 57
Попадинець, П. Князь Велят : (поема з циклу "Легенди Долини нарцисів") / Петро Попадинець. – Хуст : Слово, 1997. – 44 с.

Поетична версія історії села Велятино. Вона веде нас вглиб віків, до періоду нашестя татаро-монголів, коли потисянці одностайно стали на захист рідної землі. І легенди розповідають нам про високий героїзм предків.
Одна з цих легенд поставлена в основу твору Петра Попадинця. Можна й посперечатись про достовірність зображуваних у його творі подій, тверджень та узагальнень. Але "Князь Велят" – це не історичне дослідження, а результат творчої фантазії поета. Отож сприймаймо його твір таким, який він є. А твір цікавий, і автор старається дати нам відповіді на багато питань, що нас хвилюють.
А найперше: як жити? П. Попадинець своїм твором стверджує, що – з любов’ю до рідної землі і народу, з любов’ю і турботою про Україну.

 

К 84
Т 41
Тимчук, В. Гуцульське повстаннє : поема / Володимир Тимчук. – Львів ; Ужгород ; Ясіня : Астролябія, 2014. – 24 с. : кол.іл.

Поема Володимира Тимчука – вихідця із закарпатського селища Ясіня – "Гуцульське повстаннє" є спробою поетичного осмислення Гуцульської республіки, яка існувала з листопада 1918 по червень 1919 року на Закарпатті і увійшла в історію як унікальна спроба державного будівництва.

 

 

 


Новини

2024-04-18
Друзі, 23 квітня о 15:00 запрошуємо вас на безкоштовний майстер-клас з виготовлення Великоднього декору.  Інструменти та матеріали надаємо.  Кількість місць обмежена.  Реєстрація обов'язкова: https://forms.gle/xtW9wf8GDJmh95p87  Місце зустрічі: пр. Свободи, 16  Захід відбудеться за підтримки Карпатський Фонд / Carpathian Foundation Fondation de France.
2024-04-17
Запрошуємо на Клуб літературних дебютів "Нові імена", який відбудеться 24 квітня о 16:00. Цього разу у нас три дебютантки: Олександра Янчишин, Наталія Фогел та Олена Прібиткова.  Місце зустрічі: м.Ужгород, пр.Свободи, 16. Вхід вільний!
2024-04-15

Шановні користувачі, до вашої уваги нові надходження до Відділу художньої літератури.

 
footer-logo

"Фокстрот", ліхтар, колись була аптека...
Аж раптом - дві сосни. Бібліотека.

Відділ документів іноземними мовами:

Пн.-Пт.-з 09-19 год Нд.- з 10 до 17 год.
Вихідний день субота. Останній вівторок кожного місяця - санітарний день